5 прости съвета как да обучим котката да спи през нощта

котка през нощта Снимка: iStock

В ашата котка може да спи през деня, но след като слънцето залезе, вероятно започва да се нахвърля на всичко на около, да играе или да скача навсякъде. Независимо дали ставате рано или просто цените красивия си сън скачащата котка със сигурност не е добър начин, по който да прекарате нощта.

Причината за поведението е проста: котките са стават активни след залез слънце и преди изгрев, а през деня спят. Това поведение е необходимо в дивата природа, тъй като ловят плячката си, но в уюта на вашия дом това означава домът ви да се превърне в „бойно поле“, докато спите.

За щастие е възможно да обучите котката си да влезе в графика ви за сън (в известен смисъл) и да се насладите на почивка и релаксация.

1. Опитайте се да поддържате котката си будна през деня

котка през нощтаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Един от най-лесните начини да настроите котката си на разумен график за сън е да я предпазите от следобедна дрямка. Ако можете да държите котката си будна следобед и вечер, тя вероятно ще спи добре, когато стане време за лягане. Игрите с вашата котка са чудесен начин да я изморите и да се насладите на известно време за свързване.

2. Осигурете достатъчно забавления, докато сте далеч

Понякога мяукащите приятели са будни цяла нощ, защото им е скучно и са самотни. Ако котката ви остане сама през целия ден, докато сте на работа, особено ако нямате други котки или кучета, те може да скучаят и да търсят време за игра, когато се приберете у дома.

Можете да забавлявате котката си, докато ви няма като осигурите достатъчно забавления - игри, пъзели, котешко дърво, кутии и всякакви предмети и играчки, които ще държат котката ви будна.

3. Нахранете котката си преди лягане

Мяукащите животни са склонни да спят, когато свършат с яденето. Ако предложите на котката си храна преди лягане, може да я накарате да заспи малко по-лесно. Ако вашата котка ви събуди рано за храна, настройването на автоматична хранилка за домашни любимци, за да доставя храна, е добър начин да спите допълнително, докато котката ви се отдаде или просто не се поддавайте на молбите на котката ви за храна докато не стане време.

4. Оставете котката си извън спалнята, докато спите

котка през нощтаСнимка: iStock

Ако котката ви все още е активна през нощта, опитайте да я заключите извън спалнята си или да я затворите в отделно пространство. Мяукащите животни често се справят добре в определени „котешки пространства“, които включват храна, вода, някои играчки и кутия за отпадъци. Може да отнеме известно време, докато котката ви свикне да я дължите навън, но в крайна сметка тя ще се приспособи. Започнете с кратки периоди от време, така че котката ви да не изпитва безпокойство, че сте я „изоставили“.

5. Не се поддавайте, когато котката ви търси внимание

котка през нощтаСнимка: iStock

Котките може да са активни през нощта, но вашата котка може просто да търси внимание от вас. Ако реагирате, като станете и ѝ дадете храна или играете, вие неволно засилвате поведението.

Променете поведението, като просто игнорирате „молбите“ на гальовния спътник за внимание. Вашата котка може да реагира, като стане по-настойчива за известно време, но трябва да се приспособи към новата рутина.

Имайте предвид, че ако имате възрастна котка или такава, за която поведението да ви буди през нощта не е типично помислете дали нещо не я тормози.

Възрастните котки, които са неспокойни и вият през нощта, може да се борят с медицински проблем, който го причинява.  Ако смятате, че случаят е такъв, отидете на ветеринар, за да прегледа мяукащия ви спътник.

Котките могат да бъдат обучени да спят през нощта, но това ще отнеме време, търпение и постоянство. Избягвайте да наказвате котката си за поведението и я научете на нови навици, за да можете да спите добре.

котка през нощтаСнимка: iStock

Вижте още:

Страдат ли котките от безсъние

Защо котката ми ме „закача“, когато спя

Защо котката спи върху главата ми

Виж още