8 причини защо котките, които съжителстват заедно не се гушкат

две котки Снимка: iStock

М акар че едно от най-сладките неща на съжителството с две котки е това да ги гледаме как се гушкат и спят заедно, за съжаление има някои случаи, в които мъркащите приятели не го правят.

Може да е обезсърчително за вашите котки да не се гушкат една в друга, особено ако преди са го правили. Все пак има много причини вашите котки да не се гушкат. Добрата новина е, че не всички са негативни!

1. Те не обичат да споделят пространство

Точно както при малките деца, не всички котки обичат да споделят своите неща. Ако котката ви има специално легло, което харесва особено, може да не иска да го споделя с другата ви котка. Гальовните приятели могат да бъдат придирчиви същества и може да се окаже, че във вашия дом една или и двете ви котки просто не се интересуват от гушкане една в друга, защото не искат да споделят пространството с другите членове на къщата.

две коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Те имат определени територии

Известно е, че котките ревниво пазят ресурсите си и могат да бъдат доста териториални.

Териториите могат да имат специфично значение за вашата котка, но те също може да изглеждат безсмислени за вас. Например, вашата котка може да счита зона със специфични ресурси, като храна, вода, постелки или вашето внимание, за своя собствена територия. От друга страна, някои гальовни приятели може просто да изберат да прекарват времето си в отделни зони, определяйки свои собствени територии без конкретна причина.

3. Те искат лично пространство

Понякога котките може просто да искат да имат малко пространство за себе си. Това може да е последователно нещо за вашата котка, но също така е възможно една от вашите котки да избере да не се гушка с другата котка, за да има малко лично пространство.

4. Те не са били социализирани

Социализацията може да настъпи на всяка възраст, но е изключително трудно котката да се социализира напълно след първата година от живота си. Ако мяукащият ви приятел не е бил социализиран, когато е бил малък, може да се колебае да се гушка с друга котка.

Липсата на социализация може да възникне по много причини. Ако вашата котка е била взета от майка си и котилото твърде рано, това може да доведе до лоши социални умения. Социализацията с членове на вашето домакинство и други домашни любимци, докато е още малка, може да помогне на котката ви да се интегрира по-лесно в нови ситуации.

две коткиСнимка: iStock

5. На котките им е топло

Котките имат по-висока основна телесна температура от хората, поради което изглежда обичат да прекарват времето си в най-топлите части на дома. Това обаче не означава, че котката ви не изпитва прекалена топлина никога.

Ако поддържате дома си изключително топъл или ако нямате климатик и живеете на топло място. Независимо от това защо в дома ви може да е горещо, на котките може да стане достатъчно горещо, че да изберат да не се гушкат с другата ви котка.

6. Те се чувстват в безопасност разделени

Една от причините, поради които някои котки обичат да се гушкат една в друга, е, че това им осигурява усещане за безопасност и комфорт. За котки, които са уверени и се чувстват сигурни във вашия дом, те може да не изпитват нужда да се гушкат за комфорт и безопасност.

7. Те не харесват едни и същи места

Като оставим настрана територията, възможно е и двете ви котки да имат много особени предпочитания за пространства във вашия дом. Може би една от вашите котки е социална и общителна, често прекарва време във всекидневната със семейството, докато другата котка цени тихите пространства и обича да подремва в празната спалня за гости. Вашите котки може да се разбират добре и да им е приятно да прекарват време една с друга, но когато става въпрос за престой, те може просто да имат много различни предпочитания.

8. Те не се харесват

Това може да не е отговорът, който се надявате да чуете, но има шанс вашите котки просто да не се харесват. Това може да се дължи на усещане, че околната среда като цяло е небезопасна или неудобна, негативни преживявания помежду си или други животни, травма, нехаресване на конкуренцията за ресурси или комбинация от тях.

Въпреки че има стъпки, които можете да предприемете, за да накарате вашите котки да се чувстват по-добре една с друга, може да не е реалистично някои котки да стигнат до момента да се харесват.

две коткиСнимка: iStock

Опитайте се да се фокусирате по-малко върху това да накарате вашите мяукащи приятели да се гушкат една в друга и повече върху създаването на щастлива, здравословна среда с нисък стрес за вашите котки. Осигурявайки на вашите котки безопасни места за прекарване на времето заедно и отделно, осигурявайки им достъп до всички необходими ресурси и работейки с тях по социализацията и прекарването на времето заедно, вие ще подготвите котките си за успех и щастие във вашия дом.

Щастливите и здрави котки може да се гушкат една с друга, но някои мъркащи приятели никога няма да почувстват необходимост или ниво на комфорт да се гушкат една с друга. Не се опитвайте обаче да ги карате да седят близо една до друга насила, тъй като това може да доведе до стрес.

Виж още