8 признака, че котката ви е несигурна и как да помогнете

домашна котка Снимка: iStock

И скаме нашите котки да се чувстват спокойни и комфортно в дома си, но понякога те се чувстват несигурни. Несигурното поведение на котка е знак, че тя не се чувства напълно в безопасност и може дори да се чувства стресирана и тревожна.

Това поведение се причинява от много неща и има различни действия, които можем да предприемем, за да помогнем на гальовния домашен любимец в тези ситуации. Но преди всичко трябва да знаем как да разпознаем признаците на котка, която се чувства несигурна в своята среда, преди да можем да ѝ помогнем.

Котките са чувствителни души и се стресират от най-малкото нещо. Някои гальовни приятели са по-податливи на стрес от други и техният ранен опит и социализация оказват влияние върху това. Котките обичат рутината и контрола, така че всичко, което пречи на нормалната им рутина, им причинява голям стрес.

Котките също са естествено териториални животни, които не биха живели с вида си в дивата природа. Въпреки че домашните мъркащи животни могат да се научат да живеят заедно в мир, понякога има проблеми между котките, живеещи в един дом. Конфликтът между котките е голям източник на стрес в домакинствата в наши дни.

Dogsandcats.bg

домашна коткаСнимка: iStock

Накратко, всичко, което кара котката да се стресира или да е тревожна я кара да показва признаци на несигурно поведение. Това поведение означава, че нещо не е наред в света на вашата котка. Несигурното поведение на котката е реакция на нещо. По-долу ще обсъдим най-честите признаци на несигурно поведение на котка.

1. Неизползване на котешката тоалетна

Мяукащите животни, които са под стрес, е по-малко вероятно да използват тоалетната си, а ще го правят извън нея. Това може да се дължи на стрес или проблеми със самата тоалетна.

Възможно е също така да се чувстват застрашени от друга котка в къщата и да не се чувстват достатъчно комфортно, за да използват тоалетната си, ако нямат собствена и я делят с другото животинче.

2. Повишено драскане

Драскането е нормално котешко поведение, което позволява на котките да поддържат ноктите си, да обозначават територията си с аромат и визуално да маркират територията си. Ако котка драска повече от обикновено, може да се окаже, че изпитва нужда да маркира повече територията си, защото се чувства застрашена или несигурна. Повече маркиране на територията я кара да се чувства по-уверена в дома си.

3. Повишена маркировка на аромата

Подобно на драскането, котките, които не се чувстват сигурни в средата си, могат да проявят поведение, което да ги накара да се чувстват по-сигурни. Маркирането с аромат обикновено представлява търкане в различни повърхности, драскане или уриниране извън тоалетната.

домашна коткаСнимка: iStock

Котките правят това, за да оставят миризмата си на територията си, за да възпират други котки. Ако вашата котка уринира или оставя изпражнения извън тоалетната съвсем умишлено, тя го прави, защото се чувства стресирана и от вас зависи да разберете защо.

4. Прекомерни вокализации

Котките, които се чувстват стресирани или несигурни, може да мяукат повече. Вокализацията включва мяукане, съскане и ръмжене. Котките може дори да мъркат повече като самоуспокояващ механизъм, ако изпитват болка или са стресирани.

5. Свръхгрижа за козината

Тревожените котки могат да се мият толкова много, че да изтръгнат бучки косми, оставяйки участъци без косми. Това е най-често по корема и задните крака. Може да има основен компонент на кожна алергия, но е известно, че стресът е отключващ фактор за това състояние на прекомерна грижа.

6. Промяна в личността на котката

Котките, които се чувстват стресирани, може да действат по различен начин. Те могат да се превърнат от уверен и весели котки в затворени и раздразнителни и страхливи. Всяка промяна в личността на вашата котка е много важна.

домашна коткаСнимка: iStock

7. Промяна в навиците за хранене и поддържане

Стресът и несигурността могат да имат голямо влияние върху нормалното ежедневие. Котките може да прекарват по-малко или повече време в грижа за козината, може да ядат по-малко или повече, да пият по-малко или повече и техните навици на сън могат да се променят. Всяка промяна в поведението на вашата котка си струва да се отбележи, тъй като може да означава, че нещо не е наред с вашата котка.

8. Често боледуване

Котки, които страдат от чести заболявания или имат медицински проблеми, които не се стабилизират, може да бъдат стресирани. Стресът може да повлияе негативно на лечението на котките и на имунната им система. Състояния като цистит са много чести при стресирани котки.

Как да помогнем на котка, която се чувства неуверена

Има много причини за несигурното поведение на котката и е важно да опитате и да разберете какъв е проблемът. Независимо от причината, има някои действия, които собствениците на котки могат да предприемат, за да помогнат на ситуацията и да накарат членовете на своето котешко семейство да се почувстват по-добре.

Включването на дифузери с феромони може да помогне в почти всяка стресова ситуация. Синтетичните феромони ще помогнат на вашата котка да се чувства по-сигурна и спокойна в дома си.

Осигурете много аксесоари и ресурси за всяка котка, с която разполагате, за да намалите конкуренцията и битките между котките. Ресурсите включват достатъчно тоалетни, купи за храна и вода (отделно), легла, стълбове за драскане и скривалища. Ако котките трябва да се състезават за тези ресурси, това може да предизвика напрежение между тях.

домашна коткаСнимка: iStock

И разбира се, осигурете много положителен човешки контакт, ако котката ви го иска и отделяйте време за игра, ако това е нещо, на което котката ви се наслаждава.

Ако поведението на вашата котка внезапно се е променило или смятате, че нещо не е наред, е добре да осигурите посещение при вашия ветеринарен лекар. Основното заболяване и болка могат да причинят стрес на котките и да ги накарат да действат по различен начин. Важно е да изключите медицински проблеми, тъй като те не са нещо, което можете да лекувате у дома.

Виж още