Защо котката ми не иска да яде суха храна, а само лакомства

котка се храни Снимка: iStock

С ухата храна е една от най-разпространените храни за котки. Това е бързо, лесно и достъпно - в зависимост от марката, която изберете. След като намерите вкус, който вашата котка обича, тя често е достатъчно щастлива при всяко хранене. Въпреки това, има случаи, когато вашата котка, обичаща гранулите, реши, че предпочита лакомствата, скрити в шкафа с храна, вместо обичайното си хранене.

Котките могат да вирнат носове срещу сухата храна по различни причини, включително скука и разваляне на апетита им от твърде много лакомства. Ето няколко причини вашата котка да отказва да яде суха храна, но въпреки това се радва на лакомствата.

1. Дехидратация

Сухата храна няма много съдържание на влага. При условие, че котката ви има лесен достъп до чиста питейна вода, това не е лошо. Въпреки това може да създаде проблем, ако времето е по-горещо от обикновено или сте забравили да напълните съда с вода на котката си.

Ако котката ви е жадна, яденето на купа, пълна със суха храна, само ще я направи още по-жадна. Липсата на достатъчно вода също може да доведе до други, по-сериозни здравословни проблеми, така че се уверете, че винаги има чиста питейна вода в обсега на вашата котка.

Dogsandcats.bg

2. Вкус

Котките са придирчиви по природа и може просто да са се уморили да ядат едно и също нещо ден след ден. Да не ядат сухата им храна може да е техният начин да кажат, че имат нужда от разнообразие.

Много котки също забелязват, когато рецептата на любимата им храна се промени. Дори ако компанията, която произвежда храната, не е обявила никакви промени във формулата, вашата котка ще може да разбере. Една рязка промяна може да накара вашата капризна котка да изрази недоволство дори пред любимата си марка храна.

котка се храниСнимка: iStock

3. Проблеми със здравето

Проблеми със зъбите, паразити или храносмилателен дистрес могат да попречат на желанието на вашата котка да яде. Ако ги болят зъбите, хрускането на твърди гранули ще им се стори прекалено неприятно и може дори да е болезнено. По същия начин, ако котката ви има разстроен стомах, тя ще изчака да яде, докато храносмилателната им система се успокои. Ако вашата котка не яде основните си хранения и показва някакви други признаци на заболяване, трябва да я заведете на преглед при ветеринарен лекар.

4. Развалена храна

Обикновено сухата храна издържа дълго време, тъй като е създадена да бъде лесен и евтин начин за хранене на домашни любимци без краткия срок на годност, който има мократа храна. Въпреки това, ако не се съхранява правилно или торбата е оставена отворена твърде дълго, сухата храна може да има много по-кратък срок на годност.

Ако в плика попадне влага, сухите гранули могат да омекнат и да образуват мухъл, което ще направи храната силно непривлекателна.

5. Стрес

Мяукащите приятели обичат рутината и мразят, когато нещо се промени. За нас промяната може да е нещо незначително, като преместване на дивана, за да почистим образувалият се прах, но за нашата котка това може да бъде смущаващо. Ако котката ви не се чувства в безопасност, тя няма да яде.

Нещо просто като случайно стресване на котката ви, докато яде, също може да ги откаже от храната.

6. Твърде много лакомства

Понякога причината, поради която котката ви не иска да яде суха храна, е просто, че е била разглезена. Лакомствата са създадени да бъдат вкусни и привлекателни. Ако се прекалява с тях рискувате котката ви да намрази храната си и да иска да консумира единствено лакомства.

Могат ли твърде много лакомства да наранят котките?

котка се храниСнимка: iStock

Проблемът е, че лакомствата за котки не трябва да са единствените неща, които вашата котка яде. Те са предназначени да възнаградят вашата котка за добро поведение или като нещо ново за хапване. Въпреки че може да имат допълнителни предимства, като специален дизайн за почистване на зъбите, лакомствата не са балансирани в хранително отношение, за да поддържат котката ви в добро здраве.

Едно или две на ден лакомства няма да навредят на вашата котка, но ако те се превърнат в основна част от диетата им, те скоро ще развият здравословни проблеми, като затлъстяване или дефицит на хранителни вещества. Да храните котката си само с лакомства би било като човек да не яде нищо друго освен бонбони. Може да има приятен вкус, но в дългосрочен план ще причини здравословни проблеми.

Как да насърчите котката си да заобича сухата си храна отново

Може да бъде разочароващо да оставяте храна на котката си само за да бъде игнорирана, особено след като е опасно да оставяте котката си гладна дни наред. Не всичко е загубено обаче:

  • Изградете режим на хранене

Въвеждането на рутина може да помогне за облекчаване на дискомфорта на вашата котка. Вместо да оставяте суха храна в купата им цял ден, давайте ѝ порции с размер на храна по едно и също време всеки ден. Това също може да помогне за предотвратяване на развалянето на храната, тъй като ще давате на котката си пресни гранули за всяко хранене.

  • Смесете с мокра храна

Ако проблемът е дехидратацията или скуката, опитайте да смесите суха храна с мокра храна. Мократа храна не само ще осигури влага, за да отблъсне заплахата от дехидратация, но също така често е по-лесно да добавите различни вкусове към диетата на вашата котка с опции за консервирана храна, особено ако предпочитате да купувате големи торби със суха храна. Добавеният вкус и текстура може да са достатъчни, за да насърчат котката ви също да яде сухата си храна.

  • Осигурете вода

Независимо дали вашата котка яде предимно суха или мокра храна, тя винаги трябва да има достъп до чиста вода. За котките на диета със суха храна е още по-важно да се гарантира, че купата им с вода се допълва през цялото време. Можете също така да ги насърчите да пият повече, като използвате котешки фонтан вместо обикновена купа. Течащата вода естествено е по-примамлива за котките.

  • Опитайте с различен вкус или марка

котка се храниСнимка: iStock

Сухата храна е удобна, но големите торби правят по-вероятно котката ви да се отегчи от вкуса, преди да е приключила с доставката. Ако сте хранили котката си със същия вкус от известно време, опитайте да въведете нов вкус от същата марка.

Ако марката, която използвате, наскоро е променила своите рецепти, опитайте друга марка, за да видите дали вашата котка ще предпочете изцяло нова формула. Не забравяйте да въвеждате бавно всички нови вкусове или марки. Изсипването на нова храна в купичката бързо може да доведе до храносмилателни разстройства.

  • Посетете ветеринарен лекар

Ако никой от другите съвети не работи и котката ви все още не се храни правилно, време е да посетите вашия ветеринарен лекар. Вашата котка може да има основен здравословен проблем, който изисква правилна диагноза и лечение.

Котките могат внезапно да решат, че тяхната суха храна вече не е достатъчно добра за тях. Ако напоследък са били разглезени с лакомства, защото не можете да устоите на умоляващите им очи, те вероятно ще предпочетат лакомства вместо обичайните си ястия. Проблемът обаче може да бъде не само в твърде много лакомства. Понякога здравословни проблеми, скука или стрес могат да бъдат фактори за отказа на вашата котка да яде гранулите си.

Опитайте се да поддържате рутината им възможно най-стабилна и не позволявайте лакомствата да станат основна част от диетата им. Също така, помислете за посещение при ветеринарен лекар, ако вашата котка показва признаци на основни заболявания, които могат да попречат на апетита им.

Виж още