8 съвета за отговорна грижа за домашната котка

грижа за котката Снимка: iStock

К ато родител на домашен любимец искате да направите всичко възможно, за да се грижите за вашия космат спътник. Това включва редовни, ежедневни дейности, за да се гарантира, че той ще остане щастлив и здрав колкото се може по-дълго. Затова ви даваме десет съвета за грижа за домашните любимци, от които вашата котка се нуждае!

1. Посещения при ветеринарен лекар

Отговорното притежание на домашни любимци започва с редовни посещения при ветеринарен лекар. Като се има предвид продължителността на живота им, която е по-кратка от тази на човека, вашата котка трябва да се преглежда поне веднъж или два пъти годишно. В зависимост от графика на ваксиниране на вашия домашен любимец, той може да ходи веднъж в годината, но докато расте има вероятност посещението при ветеринар да стане по-често.

грижа за коткатаСнимка: iStock

Пътуванията до ветеринаря могат да бъдат предизвикателни. Котките може да не са склонни да напускат удобните граници на дома си, но има начини да намалите стреса и за двама ви. Адаптирането на вашата котка към нейната транспортна чанта, когато тя е още малка, е добра практика (и избягва сценария с бягство и криене под леглото, когато изкарате клетката).

Dogsandcats.bg

2. Ваксинации

Ваксинирането на вашия мъркащ приятел е жизненоважен компонент на отговорната грижа за домашни любимци. Скоро след като приветствате новия си мъркащ приятел в дома си, насрочете час за имунизация. По време на първото ви посещение ветеринарният лекар ще състави имунизационен график за вашето малко коте, за да го предпази от болести  - вируса на котешки херпес, котешка левкемия и бяс. Ако сте осиновили възрастно животно, уверете се, че и то е имунизирано. Ваксинациите се нуждаят от подновяване всяка година.

3. Правилна идентификация

грижа за коткатаСнимка: iStock

Ако се случи немислимото и вашето мъркащо приятелче се изгуби - особено малките котета са склонни да избягат през вратата - правилната идентификация е ключът към щастливия край. Започнете с основите: безопасна яка и етикет, който съдържа цялата информация за контакт. В допълнение към идентификационния етикет е препоръчително да поставите микрочип на вашия домашен любимец, защото винаги има шанс нашийникът да падне.

Микрочипът, електронно устройство с размерите и формата на оризово зърно, се имплантира под кожата на вашия домашен любимец и може да бъде прочетен от скенер, който извлича вашата идентификационна информация. Не забравяйте да промените информацията си във файла с микрочипа, ако имате промяна в адреса или телефонния номер.

4. Кастрация/стерилизация

Стерилизирането на вашия домашен любимец предотвратява множество здравословни проблеми, включително усложнена бременност, и намалява броя на бездомните животни. Кастрализирането на вашето коте значително намалява риска от рак на шийката на матката, елиминира риска от рак на яйчниците и го предпазва от „разгоняване“. Това минимизира шанса тя да се отклони от дома си в търсене на партньор, а всички мъжки котки наблизо ще бъдат по-малко агресивни.

грижа за коткатаСнимка: iStock

Кастрирането на вашия котарак помага за облекчаване на агресията и опитите за бягство в опит да намери женска. Също така ще го предпази от рак на тестисите. Тъй като стерилизирането или кастрирането е операция, която изисква обща анестезия, вашият домашен любимец вероятно ще остане за една нощ във ветеринарния кабинет за наблюдение и възстановяване.

5. Здравословна храна

Два свързани елемента на отговорното притежание на мяукащ приятел включват осигуряване с прясна, хладна вода и здравословна храна по всяко време. Правилната храна ще обогати живота на вашия най-добър мяукащ приятел, като му осигури необходимата енергия и хранителни вещества. С толкова много опции за хранене, от които да избирате, може да бъде обезсърчително и да срещнете трудности в избора, но можете да станете опитни за нула време, като се запознаете с важни съставки и как те помагат на вашето коте.

Когато избирате най-добрата храна за котки, потърсете добър баланс на протеини, въглехидрати и мазнини. В допълнение към здравословните съставки, изберете формула за храна за домашни любимци, която е подходяща за възрастта, здравословното състояние и нивото на активност и говорете с вашия ветеринарен лекар, преди да смените вашия домашен любимец на специализирана храна.

6. Домашни грижи

Като стопанин на мъркащ приятел, вашата работа е да му осигурите добри хигиенни навици у дома, както и при ветеринар или грумър. Миенето на зъбите, сресването на козината и осигуряването на здравословна храна ги поддържа във върхова форма.

грижа за коткатаСнимка: iStock

7. Обучение и социализиране

Един от най-важните аспекти на отговорната грижа за домашни любимци е да се уверите, че вашата котка е добре обучена и правилното общуване е част от това. Най-добре и най-ефективно е да започнете, когато гальовният приятел е още малок, но никога не е късно да го научите на нови трикове. Обучението по ходене до тоалетна е приоритет номер едно за всяко животно, с което споделяте дома си.

8. Време за игра

Не е тайна, че котките обичат да играят и това е ефективна дейност за изграждане на взаимоотношения. Направете равносметка на играчките. Безопасни ли са? Имайте предвид износените плюшени играчки, които представляват опасност от задавяне и твърдите, остри ръбове могат да причинят нараняване. Изхвърлете и сменете играчките, които са износени. Правенето на играчки за котки „направи си сам“ е чудесен, евтин начин да внесете още повече забавление в отглеждането на вашия гальовен приятел. Картонените кутии винаги са чудесен избор за забавление!

Виж още