9 начина да се сближите с котката си

галене на котка Снимка: iStock

П ритежаването на котка е едно от най-големите удоволствия в живота, но понякога може да ни се струва, че се нуждаем от нея повече, отколкото тя от нас. Дори може да се чувстваме така, сякаш я натоварваме с присъствието си - не че те дълго ще търпят нежелана обич.

Това обаче може да не е вярно. Съществуват доказателства, че котките може би се свързват с хората си дори повече от кучетата, така че вашето коте може да е също толкова нетърпеливо да развие по-силна връзка с вас колкото и вие с него!

Ако искате да създадете по-близка връзка с котката си, имате късмет. Има начини, по които можете да се сближите с вашия котешки приятел, които действително са подкрепени от науката. С помощта на сайтът Excited Cats, ще изброим девет от тях!

1. Галете котката само на одобрените места

галене на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Гальовните животни имат „забранени зони“ - места, където е по-добре не докосвате, ако цените живота си. Въпреки че тези места могат да варират при различните котки, в по-голямата си част ще откриете, че котките обичат да бъдат галени на едни и същи места всеки път.

Главата, бузите, под ущите или гърба са отлични места за галене, докато около опашката е област, която е най-добре да оставите на мира. Ако галите котката си само на местата, които тя оценява, е по-вероятно тя да иска да прекарва повече време с вас.

2. Дръжте се като котка

Кой разбира котките повече от другите котки? Чудесното в случая е, че котките общуват, като се душат взаимно и бутат главите си една в друга. Това означава, че можете да позволите на котката си да се приближи до вас, да помирише ръката ви и след това леко да натисне носа си, и това всъщност ще ѝ хареса (разбира се, ще ѝ хареса още повече, ако имате някое лакомство в ръцете си).

3. Носете подаръци

галене на коткаСнимка: iStock

Това вероятно не е изненада за опитните стопани на котки, но котките обичат да са около вас повече, когато имате храна или играчки със себе си. Изглежда, че мяукащите приятели предпочитат да общуват с хората по време на хранене или докато си играят, така че непременно трябва да се опитате да „купите“ любовта на котката си.

Разбира се, това може да стигне твърде далеч. Не позволявайте на котката ви да напълнее заради вашите усилия за сближаване и уважавайте решението ѝ, ако не ѝ се играе.

4. Не се дръжте грубо

Това изглежда очевидено, но си заслужава да се коментира. Котките не обичат да са около хора, които ги дразнят, дори и на шега. Въпреки че може да си мислите, че просто сте игриви, котката ви може изобщо да не е на това мнение.

5. Мигайте бавно към тях

галене на коткаСнимка: iStock

Гальовните животни гледат очите ви, за да разберат емоционалното ви състояние, и смятат, че бавното мигане е форма на положителна комуникация. Ако искате да кажете на котката си, че я обичате, погледнете я в очите и направете серия от бавни мигания, след което дръжте очите си полузатворени.

Звучи ли ви познато? Вероятно е така, защото вече сте виждали котката си да изпълнява точно тази последователност. Това е техният начин да ви дадат да разберете, че ви обичат, вярват ви и ви приемат.

6. Позволете им да дойдат при вас

Ако ви се струва, че котката ви играе труднодостъпна, това е така, защото го прави - и не е задължително да се държите отчаяно, за да спечелите благоразположението ѝ. Едно проучване установява, че взаимодействието между човек и котка като цяло е по-успешно, когато котката инициира взаимодействието, а не обратното.

галене на коткаСнимка: iStock

Същото проучване показва, че най-успешните взаимодействия са били по-кратки, така че ако имате щастието котката ви да се приближи до вас, за да се погали, не изсилвайте късмета си, като се опитвате да удължите присъствието ѝ.

7. Дайте им собствено скривалище

Това няма да подобри пряко връзката ви, но даването на място, където котката ви да се скрие, е важно за нейното психическо здраве. Ако те имат скривалище, в което могат да избягат, когато се чувстват стресирани, това ще ги накара да се чувстват по-комфортно в своята среда.

След като котката ви се почувства наистина комфортно в дома ви, е по-вероятно да поиска да се сприятели с вас.

8. Поддържайте рутината

Котките са създания на навика и стават зависими от надеждна рутина. Всъщност мъркащите животни могат дори да се разболеят, ако рутината им бъде прекъсната, така че е важно да поддържате нещата възможно най-надеждни.

Щом котката види, че може да ви се довери, че я храните и си лягате в определени часове, тя ще разбере, че е на безопасно и сигурно място и вие се грижите за нея.

9. Разберете, че всяка котка е индивидуална

галене на коткаСнимка: iStock

Всяка котка е различна. Всички имат свои странности и личностни характеристики, така че се опитайте да научите какво обича вашият мъркащ приятел.

Не предполагайте, че само защото повечето котки харесват определено нещо, и вашата котка ще го харесва. Ако нещо не работи за тях, спрете да го правите и намерете нещо, което им харесва вместо това. В крайна сметка, от вас зависи да намерите най-добрия начин да се свържете с котката си!

Виж още