9 съвета за щастливо котешко хранене

Котка храна Снимка: IStock

Н яма спор, че всички мъркащи животни се въодушевяват силно когато стане време за хранене! Вместо просто да слагате храната на домашния любимец в купа или чиния, има начини, по които можете да направите тази част от деня по-обогатяваща и вълнуваща за него. Независимо дали гальовният ви спътник яде мокра, суха храна или комбинация от двете, има начини да превърнете времето за хранене във възнаграждаващо изживяване и сега ще научим как!

1. Не дръжте купата със суха храна постоянно пълна

Освен ако вашият ветеринарен лекар не ви посъветва котката ви винаги да има купа с храна навън, най-добре е да избягвате „безплатното хранене“. Вместо това хранете гальовния домашен любимец с по-малки хранения няколко пъти на ден. Когато котките се хранят постоянно, това означава, че винаги има храна за тях и вероятно просто ще ядат, когато им е скучно или нямат какво друго да правят. Това може да доведе до наднормено тегло, а това - до много други проблеми със здравето.

2. Разпределете времето за хранене

Говорете с вашия ветеринарен лекар за това кой е най-добрият размер на порцията и брой хранения за вашата котка. Като цяло мъркащите домашни любимци трябва да се хранят с поне две хранения всеки ден. Разпределянето на храненията през деня е чудесен начин да увеличите активността на мъркащия приятел. Това е особено ефективно, ако използвате обогатяващи играчки и дейности по време на хранене.

Котка хранаСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

3. Котките обичат да се хранят редовно

Мяукащите животни се радват на рутина, така че може да бъде полезно да създадете график за хранене. Хапването в редовно време и на едно и също място може да помогне на котките да се приспособят към средата или да свикнат със стресови фактори, които могат да възникнат в живота им, като преместване, посещение на гости и т.н.

4. Не е нужно да храните котката си от купа

Вашата котка не трябва да яде храната си в купа. Всъщност за много мяукащи животни времето за хранене може да бъде по-удовлетворяващо и обогатяващо, ако получават храната си по по-интерактивни начини. Когато котките се хранят в купи, те са склонни да ядат “безсмислено”. Това може да доведе до преяждане от скука. Като премахнете купата и вместо това храните котките с техните ястия в играчки за разпределяне на храна, бавни хранилки и други обогатяващи пъзели, можете да превърнете времето за хранене в игра.

5. Котките обичат да се хранят на едно и също място

Добра идея е да създадете рутина за мястото, където храните гальовния спътник. Ако имате няколко котки, най-добре е всяка една от тях да има собствена зона за хранене и рутинни процедури. Котките трябва да могат да ядат храната си необезпокоявани от деца или други домашни любимци. Също така те могат да се чувстват териториални и дори котки, които са в добри отношения по принцип, могат да развият конфликт около, ако се хранят заедно.

Храненето на вашите котки поотделно също ви дава възможност да оцените как се храни всяка една от тях и по-бързо да осъзнаете всички промени в поведението или храненето, които биха могли да означават медицинско състояние.

6. Можете да храните котката си на котешко дърво или рафт за котки

Ако ви липсва място, можете също да използвате височината в своя полза. Вместо да храните котката си в друга стая, можете да я храните върху стабилна платформа на котешко дърво или рафт за котки. Височината може да бъде полезна за предотвратяване на достъп на други домашни любимци като кучета до храната на вашата котка. По-високото място също може да помогне на гальовния спътник да се чувства по-сигурен по време на хранене.

7. Бавните хранилки могат да намалят скуката

Котка хранаСнимка: IStock

За разлика от традиционните купи, от които е скучно да се яде, бавните хранилки са лесен начин да увеличите забавлението на вашата котка по време на хранене. Чиниите и купичките за бавно хранене имат различни повдигнати ръбове и зони. Това може да помогне на гальовни животни, които се хранят прекалено бързо и след това повръщат храната си. Бавните хранилки насърчават котките да бъдат внимателни, докато ядат, и да направят времето за хранене по-вълнуващо. Чиниите за бавно хранене могат да се използват с мокра или суха храна.

8. Опитайте интерактивни играчки за разпределяне на храна

Друг вариант за хранене е да превърнете времето за хранене в игра за вашата котка. Топките за лакомства и други интерактивни играчки за разпределяне на храна са лесен начин да направите храненето по-вълнуващо. Повечето от тези играчки за дозиране на храна се използват най-добре със суха храна.

9. Наблюдавайте котката си по време на хранене

Ако сменяте режима на хранене на вашата котка, особено ако добавяте бавни хранилки и обогатяващи играчки, не забравяйте да наблюдавате котката си по време на този преход. Наблюдавайте внимателно езика на тялото и взаимодействията на вашата котка. Ако в даден момент по време на хранене котката ви изглежда стресирана, разтревожена, разочарована или обезпокоена от новите режими на хранене, намесете се и нахранете котката си по стария начин. Все пак целта на интерактивното хранене е да направите този момент по-забавен, а не да обезспокоите допълнително мъркащия спътник.

Времето за хранене не трябва да е скучно за домашния любимец! Избягвайте свободното хранене или оставянето на храна през цялото време, освен ако не сте инструктирани да го правите от ветеринарния лекар. Вместо това - хранете котката си на няколк хранения всеки ден, като се опитате да създадете рутина и разбира се - забавление. На помощ ще ви дойдат играчките и интерактивните хранилки.

Виж още