Безопасно ли е за бременните жени да галят котки

бременна собственичка и котка Снимка: iStock

Е дин от първите съвети, които бременните хора често чуват, е за нещата, които трябва или не трябва да правят през този период. Почистването на тоалетната със сигурност трябва да се избягва от бременните жени, защото съществува риск от заразяване с болест, известна като токсоплазмоза, която се предава чрез котешките изпражнения. Това е основателна загриженост, която бременните собственички на котки трябва да знаят.

Но какви има ли други проблеми, които трябва да се имат предвид през този период? Собственичките на котки могат ли да галят и да си играят спокойно с котката си, както са го правили преди?

Токсоплазмоза и бременност

Токсоплазмозата е инфекция, причинена от паразит, наречен Toxoplasma gondii. Това е често срещана инфекция, на която много хора вече са изложени, но не създава проблеми, тъй като имунната система на повечето стопани не позволява инфекцията да се задържи. Токсоплазмоза често се усеща като грип с болки в мускулите, главоболие и подути жлези.

бременна собственичка и коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако се заразите с токсоплазмоза преди бременността, имунната ви система обикновено предотвратява бъдещи инфекции. Въпреки това, заразяването с токсоплазмоза в рамките на шест месеца след забременяване или по време на бременност може да причини проблеми на развиващия се плод. Потенциалните проблеми включват преждевременно раждане, инфекции и по-сериозни проблеми като церебрална парализа или дори мъртво раждане при тежки инфекции. Някои тестове могат да разберат дали вашият развиващ се плод има тази инфекция.

Трябва ли да галите котки, ако сте бременна

Въпреки че това звучи като сериозно безпокойство и може да бъде, рискът от инфекция с паразити е нисък поради нормалната функция на имунната система. Бременните собственички на котки не трябва да се отърват от котките си или да ги държат навън през цялата им бременност. Предаването се ограничава най-вече до контакт с котешки изпражнения или заразено сурово месо. Котките, които се разхождат навън и ядат гризачи е по-вероятно да имат това заболяване от гальовен домашен любимец, който не излиза навън.

Заразените котки отделят ооцистис (паразитните микроорганизми, които се размножават) обикновено, когато за първи път са изложени на Toxoplasma gondii и тази фаза продължава около две седмици. Ооцистите стават инфекциозни само след един до пет дни, така че ако тоалетната се почиства ежедневно, няма вероятност те да станат инфекциозни. Бременна жена може да се зарази, ако почиства тоалетната с голи ръце, влизайки в контакт със заразени изпражнения. Тогава тя ще трябва да докосне устата си или по друг начин да вкара паразита в имунната система на тялото си.

бременна собственичка и коткаСнимка: iStock

Други проблеми с имунната система

Котките не са единственото средство за заразяване. Всъщност токсоплазмозата може да бъде носител на всеки бозайник - така че плъхове, зайци и други домашни любимци също могат потенциално да предават токсоплазмоза. Докато рискът е по-нисък при кучета, възможно е кучето да се зарази, ако консумира заразени котешки изпражнения.

Бременните жени и собствениците на котки като цяло могат да ограничат контакта с паразита чрез безопасно боравене с храна. Мийте ръцете си след почистване на котешката тоалетна и избягвайте места, където може да има котешки изпражнения. Този паразит може да живее и в почвата, като например в градинските лехи, където има вероятност котките да ходят до тоалетната. Ако обичате градинарството, носете работни ръкавици и измийте ръцете си след това.

Ако можете, помолете някой друг да почиства котешка тоалетна всеки ден вместо вас. Ако това не е възможно, носете ръкавици, когато я почиствате и измийте добре ръцете си, когато сте готови. Домашната котка, която не е изложена на други паразити или гризачи, които може да улови и изяде, ще бъде много по-малко вероятно да предаде вируса.

Всичко това не означава, че не можете да галите или да играете с котката си. Домашна котка има много малък шанс да бъде изложена на паразита, особено ако не яде никакви насекоми, а само котешка храна, обезпаразитява се редовно и има годишна ваксина. Допълнителните мерки за сигурност - почистването на тоалетната от някой друг, носенето на ръкавици или миенето на ръцете значително ще помогнат за предотвратяване на опасността.

Виж още