Как безопасно да преместим котка в случай на спешност

котка в одеяло Снимка: iStock

С правянето с извънредна ситуация е стресиращо и винаги се надяваме да не попадаме в такава. И все пак е добре да сме подготвени. Независимо каква е ситуацията, първото нещо, което трябва да направим е да разберем дали всички от семейството са добре, като това включва и домашния любимец. В даден момент може да се наложи незабавно и безопасно да извадите котка от опасна ситуация. Ето няколко безопасни начина как да го направим и как да ограничим движението на котка в случай на спешност.

Хващане на котката зад врата

котка в одеялоСнимка: iStock

Това е начин да „обездвижим“ котката си, като същевременно я отдалечите от опасност. Най-вероятно сте виждали майка котка да носи малкото си за кожата зад врата. Когато майка котка прави това, то предизвиква успокояващ ефект при повечето котки, което ги прави послушни и по-лесни за носене. Чрез хващане на котката за кожата на тила на котка може да има същия ефект.

Трябва да направим важно уточнение. Не носете пораснала котка за шията, тъй като кожата зад врата не едостатъчно здрава, за да издържи телесното им тегло и носенето на вашата котка по този начин може сериозно да я нарани и стресира. Може да хванете гальовния приятел по този начин само за да го обездвижите, след което внимателно да хванете и останалата част на тялото и това трябва да се прави само в краен случай и извънредни ситуации или от ветеринар.

Dogsandcats.bg

Използвайте техниката „бурито“

котка в одеялоСнимка: iStock

Ако се налага да успокоите и накарате котката си да спре да мърда, хапе или драска, може да опитате да я завиете в кърпа или одеяло. Ако увивате котката си така - никога не завивайте и главата, тя трябва винаги да е отвън. Покриването на главата им може потенциално да навреди на вашата котка, като прекъсне въздушния им поток, в допълнение към това да ги изплаши. Въпреки това, тъй като главата на мяукащия приятел е непокрита, имайте предвид, че котката все още може да хапе, така че избягвайте да поставяте ръцете си твърде близо до устата ѝ.

Ако това е спешен случай, когато котката е наранена или е в опасност, може да хвърлите одеяло или кърпа върху котката и бързо да я вземете вътре в кърпата, за да я преместите. Това, разбира се, е по-опасно, тъй като котката все още може да драска и захапва кърпата с този метод и това е по-дезориентиращо. Веднага след като преместите котката на по-безопасно затворено място, трябва да премахнете одеялото, за да не покрива лицето на котката.

Каишка и транспортна чанта

котка в одеялоСнимка: iStock

Ако мяукащият приятел може да се движи сам и вие просто трябва да го насочите към определена посока с помощта на каишка или нагръдник. Прибирането на котката в транспортна чанта е най-безопасния вариант, но не винаги имате време за това.

След като преместите котката си, тя най-вероятно ще бъде разтревожена. Когато вече сте на безопасно място - опитайте да ѝ говорите мило, да я галите и да я успокоите. Може да поиграете с нея с подръчни материали и измислени играчки. Ако имате съмнение, че котката ви е наранена - побързайте да я заведете на ветеринар, за да я прегледа.

Виж още