Как да играете с котката си: 10 забавни съвета и трикове

игра с котка Снимка: iStock

К отките обичат да играят! Играта с мяукащия домашен любимец може да бъде една от най-приятните части от съжителството с котка и не спира, когато котето ви порасне.

Това е не само добро упражнение, но и добър начин да укрепите приятелството си с вашия домашен любимец.

Но може да се наложи да се упражнявате, за да откриете любимите начини за игра на котката си и да я карате да се движи всеки ден.

Dogsandcats.bg

Тези съвети ще ви помогнат да започнете да проучвате видовете игри, които биха се харесали на вашата котка!

1. Играйте всеки ден

игра с коткаСнимка: iStock

Играта не е само за забавление - тя е и най-голямата форма на физическо натоварване за вашата котка. Котките, които играят ежедневно, е по-вероятно да останат в добро здраве през целия си живот. Прекарването на време в игра с котката ви има и социални ползи. Дори само няколко минути да отделяте за игра всеки ден, това ще помогне на мяукащия съптник да бъде по-щастлив, по-здрав и по-малко отегчен.

2. Избирайте безопасни играчки

Важно е да избирате правилните играчки при игра, а това означава да се съобразявате с безопасността на котката си. Избягвайте играчки, които котката ви може да погълне и да се задави, особено малки парченца или конци, които могат да се заплетат в храносмилателната система на котката. Уверете се, че играчките ви не са достатъчно малки, за да ги изяде котката ви, или не са направени от материал, от който тя може да отхапе парчета.

3. Не превръщайте ръцете си в плячка

Може да е изкушаващо да използвате каквато и да е играчка под ръка, включително собствените си пръсти! Ако обаче на котката ѝ харесва да преследва или напада ръката ви, най-добре е да прекъснете този навик. Дори нежните ухапвания и драскотини при игра понякога могат да бъдат болезнени. Котките също така могат да започнат да възприемат ръцете ви като играчки и да преминават в „режим на игра“ всеки път, когато се опитате да ги погалите или вземете на ръце. Много по-добре е да се придържате към определените играчки за котки.

4. Научете кога котката ви е активна

Котките имат естествен цикъл на събуждане/заспиване, също като хората, и повечето мяукащи животни имат ежедневен режим с определени моменти, в които имат натрупана енергия и искат да я освободят. Ако забележите, че котката ви е по-игрива в определени часове на деня, можете да използвате това във ваша полза. Обичайните моменти с висока енергия са рано сутрин, вечер и по време на хранене. Много по-вероятно е по това време да проведете успешна игра с котката си.

5. Поддържайте сесиите кратки

игра с коткаСнимка: iStock

Котенцата имат привидно безкрайна енергия, но възрастните котки обикновено обичат да играят на кратки серии. Ако сесиите за игра са кратки, това ще им помогне да се упражняват, без да се преуморяват. Очаквайте да прекарате около 5-15 минути в игра с котката си и спрете, ако енергията ѝ се понижи. След кратка почивка обаче може да започнете нова сесия за игра, ако котката ви е готова за това.

6. Включете самостоятелни и интерактивни опции

Интерактивната игра с играчки като въдици... е важна част от играта, но това не е единственият начин котката ви да се упражнява. Уверете се, че котката ви има достъп и до играчки за самостоятелна игра, за да може да изгори малко енергия, когато не сте наблизо. Мишки с котешка мента, играчки с топка и кутии с пъзели са често срещани играчки, на които котката ви може да се наслаждава, когато не сте наблизо.

7. Поддържайте разнообразието

Гальовните приятели обичат периодичните промени в играчките, а новият тип игра може да бъде нов и вълнуващ. На пазара съществува огромно разнообразие от играчки, а да не говорим, че и вие сами може да изобретите такива, ако нямате излишен бюджет. Една кутия за обувки с продупчени дупки, хартиен плик от пазар, хартиени топчета и каквото ви попадне у дома (стига да е безопасно!) са все чудесни начини, по които мъркащия приятел може да се забавлява съвсем сам!

8. Мотивирайте с лакомства

Ако имате котка, която игражда малко мързелива и е трудно да се раздвижи, трябва да откриете начин да я мотивирате. Един от най-добрите начини да накарате мяукащ приятел да се размърда е да използвате лакомства! Можете също така да научите котката си да очаква лакомство всеки път, когато хване пръчка с перо или донесе играчка. Важно е обаче лакомствата да са в здравословно количество и да не прехранвате котката си.

9. Поддържайте играчките „в движение

игра с коткаСнимка: iStock

Котките са привлечени от движението и често една играчка не е много интересна, ако седи неподвижно. За да привлечете вниманието на котката си, можете внимателно да подхвърляте или търкаляте малки играчки, да дърпате връвчица или пръчица и да оставяте играчката да се поклаща напред-назад. Можете също така да експериментирате с преместването на играчка в и от погледа, да я скриете зад мебел или одеяло, а след това да я оставите да надникне отново, за да поддържате вълнението на котката си.

10. Ангажирайте всички сетива на котката

Играта не е само визуална. Котките обичат да ангажират всичките си сетива. Играчките с дрънкащи звънчета, хрускащи звуци, различни материали и аромати на котешка мента са чудесни варианти. Можете също така да се уверите, че в кутията с играчките ви има разнообразие от цветове и видове играчки. Може да отнеме известно време за опити и грешки, за да откриете кои са любимите звуци, аромати и играчки на вашата котка, когато става въпрос за играчки, но си заслужава.

Независимо дали искате да играете с котката си като форма на умствена стимулация, упражнения или просто за да се забавлявате заедно, вие сте направили добър избор. Редовната игра с котката ви е едно от най-добрите неща, които можете да направите за нея. А освен това е и много забавно! Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да изградите чудесен набор от умения за игра, за да бъде котката ви щастлива и ангажирана.

Виж още