Как да пазим котешката храна от мухите

котешка храна Снимка: iStock

В исококачествената мокра храна е вкусна, с високо съдържание на влага и богата на протеини, но има един сериозен недостатък - мухи. Мократа храна за котки е раят за мухите, особено през лятото.

Ако имате проблеми с мухите около храната на котката си, има няколко неща, които можете да опитате, за да прекратите тази неприятна ситуация още в зародиш. В тази статия ви даваме няколко идеи как да се справите с тези неприятни насекоми!

1. Приберете храната, след като котката ви е хапнала от нея

Ако котката ви е склонна да хапне малко и да се върне малко по-късно най-добре я приберете в хладилник.

2. Сменете местоположението на купичките

котешка хранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Опитайте се да храните котката си на хладно и сенчесто място. Това може да забави скоростта на разпадане и да държи мухите настрана. Сенчестите, добре прикрити места също така осигуряват на котката ви среда, в която тя се чувства сигурна и комфортно, докато се храни.

3. Контрол на вредителите

Безопасните за домашните любимци спрейове против насекоми са вашият приятел. Преди да нахраните котката си, прегледайте района за мухи и ги елиминирайте, преди да успеят да се доберат до храната на котката ви.

4. Освежете мястото за хранене

Когато котката ви приключи с храната, почистете купите и мястото около тях, за да сте сигурни, че нищо не ги привлича. Изхвърлете храната, ако вече е престояла навън 1-2 часа (или както съветва марката на храната за домашни любимци), или я охладете, ако не е престояла дълго.

Защо храната за котки привлича мухите?

Развалените хранителни продукти, включително храната за котки, предлагат на мухите идеална среда за размножаване, тъй като подхранват ларвите им. Храната се разгражда бързо в горещо време, така че бъдете особено бдителни през лятото, тъй като е по-вероятно да забележите мухи, които витаят около храната на котката ви по това време.

Снасят ли мухите яйца върху храната за котки?

котешка хранаСнимка: iStock

Да, особено когато храната се разлага, тъй като това дава храна на ларвите. Ето защо е толкова важно да се отървете от развалената храна, за да предотвратите появата на червеи.

Колкото и да е неприятно, има стъпки, които можете да предприемете, за да контролирате мухите около храната на котката си и да предотвратите снасянето на яйца по нея. Да не оставяте храната навън за дълги периоди от време и да поддържате мястото за хранене на котката си хладно, добре прикрито и безупречно, са най-добрите начини да се справите с проблема, преди да се е превърнал в истински проблем.

Можете също така да използвате спрейове и капани за мухи, които са безопасни за домашните любимци, за да намалите поне броя на мухите, които попадат в купичката за храна на котката ви.

Виж още