Как да поддържаме дома си чист с няколко котки

котки почистване на дома Снимка: iStock

А ко споделяте живота си с няколко котки, знаете, че поддържането на дома ви искрящо чист и без миризми е жизненоважно както за вас, така и за гальовните приятели. С малко усърдие, специални инструменти и консумативи, и ензимни почистващи препарати, вашият дом може да блести, дори в къща с няколко котки.

Оспорвайки мита, че домовете с много котки са мръсни, миризливи места с изпражнения и козина навсякъде, всъщност се наблюдава, че стопаните, които живеят с повече котки, работят доста по-усилено да поддържат домовете си чисти от собствениците без домашни любимци или такива с една котка. Ако наскоро сте се сдобили с втори пухкав приятел или дори повече от един - със сигурност не искате дома ви да се превръща в „бойно поле“ и търсите съвети как да го поддържате достатъчно чист и приятен.

В тази статия сме ви подготвили няколко съвета, които ще ви помогнат в това начинание!

Основни инструменти за чистота

Вяжно е да знаем, че когато живеем с домашен любимец няма как домът ни да е на 100% толкова чист, че да се храним от пода. Все пак котките и кучетата са живи същества с козина, която пада по същия начин, по който нашата коса. Трябва да имаме реалистични цели и да сме наясно, че когато живеем с домашен любимец - неговите косми просто стават част от ежедневието ни и трябва да ги поддържаме във възможно най-малки количества, но не да сме перфектни (защото е просто невъзможно).

Dogsandcats.bg

котки почистване на домаСнимка: iStock

Но можете да имате чист дом, когато имате няколко котки. Тоест, стига да разполагате с необходимия репертоар от интрументи и желаете и можете да вършите значителна домакинска работа. Ето основните инструменти и средства за почистване, от които се нуждаете, за да поддържате къщата си чиста с котки:

 • Пералня и (сушилня - по желание)
 • Прахосмукачка с (по възможност с HEPA филтър, тъй като той е създаден специално да улавя козината от домашните любимци)
 • Метла и моп
 • Ензимни почистващи средства за премахване на миризмата от урина
 • Почистващи препарати, които са безопасни за домашни любимци
 • Гребен или четка за разресване на котешката козина
 • Пречистватели да въздух с HEPA филтър (по желание)

Поддържане на дом с повече котки чист

Няколко съвета как да се справите с мяукащите приятели у дома и как да почиствате ефективно, така че да ви е приятно:

котки почистване на домаСнимка: iStock

 • Предотвратяването на бъркотии и неприятни миризми започва със стерилизиране и кастриране на всичките ви котки, така че те да не маркират с урина (особено мъжките котки), да влизат в териториални битки или да се чифтосват и раждат още бебета.
 • Осигурете една тоалетна за всяка котка, плюс една допълнителна.
 • Освен да почиствате котешките тоалетни редовно е необходимо и да ги изпразвате и старателно изтърквате поне веднъж месечно, за да я поддържате чиста. Драскотините в пластмасовото дъно често съдържат бактерии и миризми, които е добре да премахвате.
 • Срешете и четкайте котките си често. Дори ако имате късокосмести котки - решете ги възможно най-често, най-добре повече от веднъж в седмицата.
 • Осигурете достатъчно легла/одеала за домашни любимци, които могат да се перат, за всяка котка и ги перете редовно.
 • Избягвайте меки килими и такива, които се почистват трудно от котешката козина и ще задържат миризми и бактерии.
 • Избягвайте пердета или платнени драперии/щори, които абсорбират миризми, да не говорим, че се разкъсват от някои по-палави котки.
 • Почистете веднага всякакви злополуки или бъркотии, особено върху мека мебел.
 • Бършете прах и и почиствайте с прахосмукачка колкото е възможно по-често, за да намалите максимално котешките косми и пърхот, които се натрупват върху меки мебели, маси и подове.
 • Мийте подовете във всички зони, които вашите котки посещават, възможно най-често. Бързото почистване на ежедневна база е добра рутина, която да се впише в деня ви и премахва остатъците от мокра храна, причиняващи миризми, и миризмите на урина/изпражнения, които са останали по пухакивите лапи на котката преди тя да се почисти.
 • Перете спалното си бельо редовно, особено ако котките лежат и спят при вас.

Премахване на котешка миризма

котки почистване на домаСнимка: iStock

Сензорната адаптация е реално нещо и нещо, което родителите на много котки често откриват съвсем неочаквано. Неудобно е да ви кажат, че къщата ви „мирише на котки“ от член на семейството или приятел, който ви посещава. Нормално е да свикнете с миризмата на домашния любимец и да не я усещате, а след това да се изненадате, когато някой ви каже, че домът ви мирише неприятно.

Когато имате няколко котки, най-добрият начин да предотвратите миризмата на дома си е да почиствате старателно котешките тоалетни и да ги държите на места, където лесно може да проветрявате. Пречиствателите за въздух с филтри за домашни любимци също са много полезни, тъй като улавят миризми и косми, а също помагат и за поддържане на високо качество на въздуха във вашия дом.

Поддържането на домакинство с няколко котки чисто изисква допълнителна домакинска работа, няма спор, но е важно за вашето здраве, това на семейството ви и на домашните любимци вашият дом да е чист. С повече усилие, необходимите инструменти и почистващи препарати - може да сведете до минимум миризмата от котешката тоалетна или космите, които летят навсякъде.

котки почистване на домаСнимка: iStock

 

Виж още