Кога котките достигат зрялост

малки котета Снимка: iStock

Х ората имаме ясно разграничение в различните етапи на порастването ни. В България ставаме пълнолетни, когато навършим 18 години, и можем да кажем, че официално влизаме в графа „възрастни”.

Как стои въпросът с порастването на котешките членове на нашето семейство? Кога навлизат в пубертета? Кога стават възрастни? Кога можем да ги храним с храна за възрастни котки?

При гальовните домашни любимци няма определена възраст, в които те навършват пълнолетие. Мъркащите ни спътници преминават през различни етапи на растеж. Макар и да няма ясни граници, все пак има няколко най-общи моменти, при които повечето темпераментни представители спират да растат и достигат до зряла възраст. Нека ги разгледаме. 

малки котетаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Кога котенцата спират да растат?

Котешкият растеж не се влияе само от породата, но и от диетата. Котенцата трябва да консумират достатъчно количество дневни калории през първите месеци, иначе растежът им може да се забави.

Можем да кажем, че бебетата спират да растат, когато направят годинка. Въпреки че много котки спират са растат на 12 месеца, това не е напълно валидно за всички представители. Някои гальовни приятели могат да продължат да растат дори и след този период, но с много бавни темпове, обикновено 12-18 месеца. Това е моментът, в който можете да очаквата, че котката ви е достигнала до пълния си възрастен размер.

Големите породи обаче, растат с доста по-бавни темпове. Мейн Кууните или Сибирските котки, например, достигат пълните си размери едва след като навършат 2 години. 

Вижте още:

10 големи породи котки, които можете да отглеждате вкъщи

Основни етапи при порастване на мъркащите животни 

Ето някои важни етапи през които преминават котенцата докато станат възрастни котки:

  • 3-4 месеца: Млечните зъби започват да падат и се подменят с постоянните зъби за възрастни. Този процес обикновено завършва до 6-месечна възраст. Това горе-долу е моментът, когато малките растат най-бързо и се променят драстично. 
  • 4-9 месеца: Мяукащите животни преминават през полово съзряване, разгонват се за първи път. 
  • 9-12 месеца: Котката е почти пораснала. В този период е важно да играете с мъркащото си животинче, за да може да се чувства щастливо и уверено. Когато достигнат 1 година, повечето представители достигат пълните си размери. Изключение правят големите породи, които растат до 2 години.
  • 3-6 години: Това е етапът, в който коткита са в разцвета си. Те са пораснали и уверени. 
  • 7-10 години: В този период мъркащите домашни любимци стават по-малко активни и по-склонни да наддават тегло. Възможно е да развият здравословни проблеми. Грижите и движението са особено важни. 
  • 11-14 години: Продължителността на живота е различна сред видовете породи. Можем да кажем, че това са „стари” котки, при които здравето бавно би могло да се влоши. 

малки котетаСнимка: iStock

Кога можем да храним котката си с храна за възрастни? 

Точното време за преминаване към храна за възрастни зависи от много фактори. При повечето мяукащи приятели, подходящата възраст е когато достигнат 10-12 месеца.

Въпреки това, напомняме за големите породи, които растат бавно, и е възможно да продължат с храната за малки докато не навършат 2 години. От друга страна, ако пък вашето коте расте много бързо, може е готово за смяна на храната дори на 8 месеца. Винаги е най-добре да се консултирате с ветеринарния си лекар, тъй като той ще може да ви даде най-добрия съвет. 

Има ли значение полът?

Полът на мъркащото животно не играе роля основно при достигане на „финалните” размери. Обикновено мъжките котки са по-големи от женските с около 10-15%. Въпреки това, винаги има изключения, съществуват и доста големи женски екземпляри.

Преминаването във възрастния етап при мяукащите домашни животни може да варира от 9-12 месеца при малките породи и да достигне до 2 години при големите. Независимо колко време ще отнеме на вашето, най-важното е да отговаряте на неговите нужди и да преминете плавно от храна за малки котета към тази за възрастни.

Виж още