Как да предпазим котките на Хелоуин

котка на Хелоуин Снимка: iStock

М акар че в България не празнуваме официално Хелоуин, празникът набира все по-голяма популярност в страната ни и с всяка година виждаме все повече и повече празнуващи. Дали празнуваме или не, дали ще се маскираме или не и дали ще обикаляме с децата си за бонбони (или пък ще си приготвим у дома за съседите) е наш личен избор. Но като всеки празник - трябва да се поглижим и за домашните любимци. 

Докато Хелоуин е забавен празник за хората, той може да бъде страшен и дори опасен за нашите домашни котки. Докато се подготвяте за 31 октомври, планирайте предварително, за да сте сигурни, че котешките членове на вашето домакинство са в безопасност и комфорт.

Безопасна за котките декорация за Хелоуин

котка на ХелоуинСнимка: iStock

Подобно на украшенията за Коледа, декорациите за Хелоуин могат да се окажат неустоими за любопитните котки. Котките обичат да играят с всичко, което виси, блести и се движи, така че декорацията на дома за Хелолуин е магнит за забавление за мъркащите приятели! Затова се уверете, че поставяте декорацията нависоко и извън обсега на гальовния спътник. Проверете дали вашата котка не може да ги достигне, като скача върху мебели или рафтове. Ако не е възможно да закачите декорацията си нависоко - поставете я в стая, която е недостъпна за котката или ги държите недостъпни на закрито, преместете ги навън или изберете различни декорации.

Dogsandcats.bg

Ако издълбаването на тиква е в програмата ви за Хелоуин, дръжте тиквата си навън и далеч от любопитни котешки лапи. Запалените свещи във фенери могат да бъдат много привлекателни за котките, които могат да изгорят носа или мустаците си. Котките потенциално биха могли да предизвикат пожар, ако съборят фенер.

Ако палите други свещи, изберете място за тях, които са далеч от мяукащия ви приятел. Никога не оставяйте горяща свещ без надзор с домашен любимец вътре. Свещите, захранвани с батерии, са по-безопасна алтернатива. Предлагат се в различни стилове, за да отговарят на всичките ви призрачни нужди от декор.

Дръжте котките у дома на (и преди) Хелоуин

котка на ХелоуинСнимка: iStock

Докато вашият квартал навлиза в духа на Хелоуин, на открито може да стане особено плашещо за котките. Мигащите светлини и шумовете от декорациите могат да изплашат и дезориентират котките. Човек, облечен в костюм за Хелоуин, може да ужаси котките, които по природа са предпазливи към промените в околната среда.

Все пак всяка котка може да се стресне от декорации и костюми. Когато е уплашена, естествената реакция на котката да избяга, което може да я изложи на риск да се изгуби, да бъде блъсната от кола или да остане в тясно скривалище.

Ако на вашата котка по принцип е позволено да излиза навън - не я пускайте в дните около празника. По-добре да негодува от лишената разходка, отколкото да се изгуби или изплаши от шума на празника.

Пакост или лакомство - как да предпазич котката далеч от бонбоните!

Раздаването на бонбони е любимо занимание за Хелоуин за мнозина, но тази традиция е далеч по-малко приятна за нашите котешки приятели. С отличния си слух котките са особено чувствителни към силни или внезапни шумове. Една нощ на непрекъснато тропане на вратата, звънене на звънец и силни гласове може да бъде плашеща за котките. Гальовните животни могат да бъдат претоварени от много хора, които идват и си отиват - особено докато са в костюми.

Котките са експерти в бягството и промъкването през открехната врата, така че трябва да внимавате, тъй като празникът предоставя лесна възможност да избягат навън. Ако няма да сте вкъщи в нощта на Хелоуин, поставете купа с бонбони отвън и залепете знак на вратата си, който инструктира хората да не чукат, а направо да си взимат.

Съхранявайте бонбоните за Хелоуин на сигурно място, недостъпно за вашата котка.

Изхвърляйте и опаковките от бонбони, тъй като те са чудесни играчки за котките, но поради малкия си размер може да бъдат опасни.

котка на ХелоуинСнимка: iStock

Независимо дали сте домакин на парти за Хелоуин или се отправяте за нощта, оставете мъркащия си приятел в тиха стая, далеч от шума и активността. Поставете купи за храна и вода, тоалетна и удобно легло в стаята. Давайте лакомства (котешки) и много играчки, за да успокоите котката си.

Феромонов спрей или дифузер може да има успокояващ ефект върху нервните котенца. Без мирис за хората, тези продукти съдържат съставки, направени да имитират естествените феромони на котката.

И котките на закрито, и котките на открито трябва да имат идентификационен етикет и микрочип с вашата информация за контакт.

Между декорациите, костюмите, чукането на входната врата и триковете или лакомствата, Хелоуин може да бъде страшно време от годината за котките. Котките са чувствителни към звука и промените в околната среда и могат да се изгубят или наранят навън по време на призрачния сезон. Тези съвети за безопасност за Хелоуин ще гарантират, че ще се насладите на празника, като същевременно пазите котката си в безопасност.

котка на ХелоуинСнимка: iStock

Виж още