Как да приготвим риба за котката

котка и риба Снимка: iStock

М ного домашни котки обичат вкуса на рибата и с готовност ще я погълнат, независимо дали е сурова или сготвена. Консумация на сурова риба обаче може да има рискове за мъркащия приятел, така че винаги е по-добър вариант тя да бъде сготвена.

Въпреки че котките са задължителни месоядни животни, диетата само с прясна риба може да причини здравословни проблеми. Затова собствениците на котки трябва да ограничат готвенето за домашния любимец до няколко пъти а месец, а през останалото време да хравят мъркащия спътник с котешка храна, която отговорая на неговите нужди.

Какво трябва да знаете, преди да нахраните котката си с риба

‌Рибата сама по себе си не е хранително балансирана храна за котки.‌ Въпреки че тя съдържа елементи като омега-3 мастни киселини и протеин (който съдържа аминокиселини), котката се нуждае от повече. Затова трябва за следвате някои правила, когато давате на мяукащия домашен любимец риба:

котка и рибаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Използвайте рибата като лакомство.‌ Може да се използва като случайно лакомство за разнообразяване на диетата на котката.
  • Замърсители и антибиотици.‌ Фабрично отглежданата риба е вероятно да съдържа антибиотици и замърсители на водата.
  • Риба тон (дори варена или консервирана) е с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, които могат да причинят дефицит на витамин Е.
  • Твърде много фосфор и магнезий.‌ Ако вашата котка вече яде търговска котешка храна или храна за котенца, която съдържа риба, добавянето на повече морски дарове към диетата им може да доведе до получаването на твърде много фосфор и магнезий. Котките с проблеми с пикочните пътища и бъбреците могат да получат влошаване на здравословните си проблеми.

Безопасно ли е да храните котката си със сурова риба?

Кратко и ясно - ‌трябва да готвите рибата, преди да нахраните котката си с нея по различни причини.‌ Това, че вашата котка е нетърпелива да консумира сурово месо, не означава, че трябва. Готвенето улеснява премахването на костите, които могат да наранят вашата котка. Въпреки че неопитомените котки ядат сурова храна, рибата рядко е част от диетата им. Още повече, че животните, които се живеят навън имат по-силни стомаси и са свикнали да ядат всичко. Разбира се, винаги е по-добре да имат достъп до добра храна и подслон, но не живеем в идеален свят.

И не на последно място - готвенето убива всички бактерии салмонела.

Как да приготвите риба за котката си

котка и рибаСнимка: iStock

‌Когато готвите риба за котки, не я пържете и не я покривайте с масло.‌ Добавените мазнини могат да причинят чревно разстройство на вашата котка. Вместо това изпечете рибата и внимателно отстранете всички кости, преди да я сервирате. Рибните кости са опасност от задавяне. Не добавяйте никакви подправки или сол. Печете докато рибата се сготви, като не я изгаряйте или препичайте. Оставете да изстине преди да дадете на мяукащия приятел.

Някои риби, които може да готвите за мъркащия приятел от време на време и са безопасни, включват треска, хек, черноморски лаврак, костур, талапия и други.

Въпреки че е изкушаващо да се дават на котките човешки храни, не бива да правим това често, а само като лакомство. Котките имат различни хранителни нужди от нашите и, за да отглеждаме здрав и щастлив домашен любимец трябва да им осигурим подходяща храна богата на протеини.

Виж още