Как да се отървем от космите на котката у дома

почистване на дома Снимка: iStock

А ко трябва да сме честни, щом веднъж във вашия дом влезе домашен любимец било то котка или куче, трябва да приемете, че неговата козина става част от дома ви и трудно може да я отстпаните напълно.

Все пак, ще ви дадем няколко прости съвета и трикове, които ще ви помогнат, ако не да почистите напълно, то поне да намалите количеството.

Почистване на меката мебел с влажна ръкавица

Използвайте гумена ръкавица, като тази, която носите за почистване. Просто я навлажнете и разтрийте с нея върху повърхността на мебелите си, за да избършете космите. Този трик работи също толкова добре и за премахване на излишната козина от котката ви, но бъдете внимателни, за да не оскубете животинчето.

почистване на домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако нямате гумена ръкавица, може да навлажните гъба или дори ръката си и да преминете през повърхността, която искате да почистите. И разбира се - добрата стара прахосмукачка ще ви свърши чудесна работа, за да почистите по-трудно достъпните места и ъгли, а също и меката мебел.

Почистване на твърди повърхности

Напръскайте мека кърпа с лак за мебели или спрей за прах, преди да я използвате за избърсване на мебели. Спреят не само ще помогне за привличането на паднали косми, но също така ще помогне за намаляване на статичното електричество, което на първо място привлича косми от домашни любимци.

Друг начин да намалите статичното електричество и да предотвратите полепването на косми от домашни любимци е да избършете первази и други твърди повърхности със суха кърпа. Само не забравяйте да ползвате продукти, които са безопасни за домашни любимци.

Почистване на дрехи и спално бельо

За бързо премахване на козината от дрехите си, може да използвате лепкави ролки. Ако държите на околната среда, потърсете такава, която може да се използва многократно.

За да държите дрехите си защитени от космите на вашия мъркащ приятел е препоръчително да ги прибирате и да не го пускате да седи в шкафовете, където ги съхранявате. Знаем чудесно, че котките обожават да се завират в малки пространства и гардеробите са едни от любимите им скривалища, но количеството козина, което могат да оставят по дрехите ви е твърде голямо. Предоставете им картонени кутии, котешко дърво или хралупи, където ще могат да се крият без да цапат дрехите ви.

почистване на домаСнимка: iStock

Разресвайте котката си често

Редовно четкайте и подстригвайте домашните си любимци, за да уловите падането на косми, преди това да се превърне в проблем. Вашата котка може да оцени гребен за подстригване с дълбоки зъбци, които я разтриват нежно по гърба, докато я четкате. Като бонус ще има по-малко космени топки!

Ако вашият домашен любимец мрази разресването, опитайте ръкавица за подстригване, която е специално създадена за хващане на разпусната коса. Носете я докато галите котката и ще отстраните разпуснатите косми без тя да се усети!

Използвайте пречистватели за въздух

почистване на домаСнимка: iStock

Видимите косми от домашни любимци по дрехите и повърхностите не са единственият проблем с линеенето на козината на домашните любимци. Косми и пърхот от мъркащите животни също се носят във въздуха, което може да влоши алергиите и проблемите с дишането. Пречиствателят за въздух може да помогне за почистването на въздуха от косми и пърхот от домашни любимци, което от своя страна означава, че по пода и мебелите ви ще се утаяват по-малко.

Потърсете такъв, който има филтър, специално създаден да събира пърхота и козината на домашни любимци, косми, както и други алергени, свързани с пухкавите ни приятели. Също така е добра идея редовно да сменяте въздушния филтър, за да помогнете за улавянето на нежеланите остатъци от домашни любимци, които са във въздуха.

Линенето на котката ви обикновено е нормално, но се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, ако вашият домашен любимец внезапно започне да линее повече от нормалното или развие голи петна. Прекомерното падане на козината може да е признак на стрес или друг здравословен проблем.

Колкото и да са досадни космите от домашни любимци, това е малка цена за любовта и радостта, които носят мъркащите ни приятели!

Виж още