Как да спрем котка, която често бяга от дома

котка бяга от дома Снимка: iStock

Д окато някои гальовни животни се справят чудесно с живота на закрито, други са приключенци и често се възползват от всяка възможност за бягство. Ако живеете в район, където е опасно котката ви да тича навън, или като цяло не искате тя да излиза - можете да я предпазите, като направите някои промени. Има няколко полезни стъпки, които можете да предприемете, в случай че опитите на мъркащия спътник за бягство са успешни.

Защо котките искат да избягат?

Има няколко причини, поради които това може да се случи. Първо, ако имате Как да спрем котката да избяга, той ще има желание да излезе от къщата и да се чифтоса с женска котка. От друга страна, ако имате Как да спрем котката да избяга, тя също може да поиска да избяга, ако е Как да спрем котката да избяга.

Друга причина, поради която вашата котка често е беглец е, че тя има естествени ловни инстинкти. Някои котки искат да излизат навън и да изследват. Възможно е да носят мъртви птици или мишки, което е нормално, но също така не е безопасно. Тези животни може да са носители на болести, които могат да навредят на гальовния ви спътник.

Ако нещо у дома стресира вашата котка - това също би могло да бъде повод за бягство. С други думи - причините, поради които мъркащите животни биха искали да избягат от дома са безброй.

Dogsandcats.bg

За щастие, има няколко начина, по които можете да разрешите тези проблеми и да се уверите, че котката ви е защитена.

котка бяга от домаСнимка: iStock

Как да попречим на котката да избяга

  • Ако стерилизирате или кастрирате, вашата женска или мъжка котка ще бъде по-малко вероятно да се опита да избяга. Когато осиновите гальовен домашен любимец, обикновено той вече ще бъде подложен на процедурата, тъй като е практика в приютите и организациите.
  • Ако мъркащият домашен любимец е авантюрист - можете да купите каишка и да започнете да го разхождате. Първо трябва да преминете през обучение у дома, но след като котката ви свикне - вече сте готови за приключения! Така хем мъркащият приятел ще се забавлява, хем вие ще го държите под око.
  • Уверете се, че държите входната врата затворена през цялото време, а прозорците ви са защитени с комарници или мрежи. Ако имате посетители - напомняйте им да внимават с отварянето на прозорци и врати.
  • В случай че проблемът е скука и котката ви иска да се забавлява навън - подсигурете ѝ достатъчно играчки у дома. Това със сигурност ще я накара да остане вътре, вместо все да иска да търси избавление от скуката навън. Не забравяйте да отделяте време за игра, за да се сближите с домашния си любимец.

Ами ако не мога да спрете котката ми да избяга?

Собствениците на котки може да са озадачени защо котките им бягат. Те може да не успеят да спрат това котешко поведение. Ако случаят е такъв, най-малкото е важно да се уверите, че котката има микрочип, тъй като в случай че някой намери гальовния домашен любимец - може да го предаде на ветеринар, който ще сканира котката ви и ще идентифицира вашите данни.

котка бяга от домаСнимка: iStock

От решаващо значение е вашата котка също да е в крак с ваксинациите си, само в случай че взаимодейства с животно с бяс или други котки, които са болни.

Можете да инсталирате котешка врата или котешка клапа, ако искате да пускате котката си навън в определени часове от деня. Уверете се, че сте заключили вратата или клапата, когато не искате котката ви да излиза навън. И най-важното - обезопасете прозорзите! Поставянето на мрежа може да ви спести много главоболия, ако мъркащият приятел често се измъква през прозореца.

Котките обичат да намират различни пътища за бягство и да излизат навън. Можете да стерилизирате или кастрирате котката си, да я стимулирате с играчки у дома и да обезопасите дома. По този начин ще бъдете сигурни, че ще защитите котката си, като в същото време обогатявате живота ѝ.

Вижте още:

Котките могат ли да намерят пътя към дома

Виж още