Как да избера ветеринарен лекар за котката ми

котка и ветеринар Снимка: iStock

И зборът на ветеринарен лекар е едно от най-важните решения, които трябва се вземат за бъдещия, обсипан с любов домашен любимец. Това е човекът, който ще ви съпътства в отглеждането на здраво животинче. Ако не знаете как да изберете подходящ ветеринарен лекар, ще ви помогнем с кратък списък от неща, които трябва да съобразите. 

Кога трябва да намеря ветеринар?

Най-добре да изберете подходящ ветеринар преди той да ви потрябва. В идеалния случай, това е преди мъркащото животинче да пристигне в дома ви. В момента, в който решите да имате коте, успоредно с избора на мъркащ домашен любимец или подходящ приют, започнете да се оглеждате за лекар.

Особено важно е да имате наличен ветеринарен лекар, когато животинчето се настани у вас, тъй като той ще ви разясни множество важни въпроси, като ваксинация, обезпаразитяване, хранения и други. 

Как да намеря ветеринарен лекар?

Направете проучване в района, в който живеете. Най-лесно е когато ветеринарният ви лекар е наблизо, тъй като това ще облекчи логистиката. Всички знаем колко много стрес за котките е пренасянето им в клетка и посещението при лекар.

Dogsandcats.bg

От друга страна, трябва да изберете място и лекар, на когото да имате доверие. Разпитайте приятели, с които имате сходни виждания за възпитанието на животни. Ако сте се спряли на няколко места бихте могли да разгледате ревютата и оценките в интернет. Това със сигурност ще ви помогне в избора.

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Ако бъдещият ви мъркащ съквартирант е породист, можете да се свържете с клубове или групи в социалните мрежи където членуват собственици на съответната порода. Те биха могли да ви дадат отлични съвети за лекари, които специализират в определени породи.

В случай че гальовният приятел, който предстои да заживее в дома ви има заболяване и изисква специални грижи, то най-добре е да направите среща с ветеринаря, за му обясните от какво имате нужда.

Въпроси към ветеринарната клиника 

Освен локация и добър екип, има още няколко неща, които трябва да съобразите. Мястото трябва да е чисто и стерилно, да има просторна хубава чакалня, където мяукащият ви приятел ще се чувства комфортно. Бонус е, ако в чакалнята има зони, които разделят котки, кучета и други животни.

Замислете се за следните детайли

  • С какви услуги разполага ветеринарната клиника
  • Има ли спешна помощ
  • Какво е работното време
  • Разполагат ли с аптека
  • Може ли да се прави рентген или ехограф 
  • Какви видове тестове са на разположение 
  • Предлагат ли стоматологична помощ 
  • Разполагат ли с отстъпка или клиентска карта за редовни посетители
  • Какви са начините на плащане

пренасяне на коткаСнимка: iStock

Ако сте се спряли на конкрента клиника, бихте могли да помолите за разходка из нея преди да доведете домашния си любимец. Повечето ветеринари с радост биха се отзовали и биха ви развели из кабинета, за да разгледате.

Важно е ветеринарят или екипът в клиниката да имат сходни виждания за възпитание на животинче с вашите. Това много бързо можете да го разберете дори от първия преглед. Имате нужда от човек, който е позитивен, спокоен и мил с домашния ви любимец. Трябва да е добър специалист и да умее да предразполага животинчето. Посещението на ветеринар с котка често е предизвикателство. Ще има моменти, в които ще се налага да работите в екип с ветеринаря си. Именно затова е важно да си пасвате.

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

Виж още