Котките могат ли да намерят пътя към дома

котка и карта Снимка: iStock

К олкото и да не ни се иска да си мислим за това, мъркащите приятели могат доста лесно да избягат. Те са бързи, импулсивни, пластични и много любопитни към света навън, което е доста опасна комбинация. Тези мъркащи животни могат да излязат лесно през вратата, когато се прибираме вкъщи или да скочат през прозореца дори и да е само открехнат.

Винаги е добре да обезопасим дома си и да приемем, че ако живеем с котка - трябва много да внимаваме с отворените прозорци. Дори и да правим всичко по силите си, не е невъзможно котката ни да избяга. В такава ситуация, в главата ни изплува един много съществен въпрос - котките способни ли са да намерят пътя към дома си?

Котките и ориентацията

котка навънСнимка: Pixabay

Колкото и невероятно да звучи, гальовните приятели имат инстинкт, който им помага да се върнат в дома си, веднъж когато избягат. Естествено, не сме наясно как точно тази тяхна способност работи, но със сигурност знаем, че

Dogsandcats.bg

мъркащите животни могат да използват земните магнитни полета в комбинация с познати миризми, за да се ориентират накъде е домът им.

През 50-те години на миналия век се провежда експеримент който цели именно да изследва способността за ориентиране при котките. Изследователи поставят мъркащи животни в голям лабиринт, за да проверят дали ще успеят да излязат от негои да тръгнат към домовете си. Оказва се, че повечето животни успяват успешно да излязат от лабиринта в най-близката до дома им зона. Интересно е, че в друга част от същия опит, учените прикрепят магнити за кашките на вратовете им се оказва, че с тях, те не успяват да излязат от лабиринта. Това подкрепя тезата, че котките действително използват магнитните полета, за да се ориентират в посоките.

Котката ми може ли да намери пътя към вкъщи

котка и ориентацияСнимка: iStock

До момента всичко това звучи доста обнадеждаващо. Със сигурност сме чували тези митични истории, които разказват за котка, която е избягала, но се е завърнала няколко седмици по-късно у дома.

Трябва да отбележим, че много зависи дали мъркащият ви приятел е избягал от нов дом. Ако например, гальовният ви домашен любимец е живял дълго време на едно място, тъкмо сте се преместили и той бяга - шансът да се върне на старото място е доста по-голям.

Някои котки свикват бързо с новия дом и може би ще успеят с помощта на „магнитна карта“ да намерят новото ви жилище, но това би било рядкост. Все пак, не всичко е изгубено, някои котки могат да се върнат в дома след месеци, дори години.

За да предотвратим котешко бягство, трябва да разберем и защо тези мъркащи животни биха искали да избягат при положение, че имат прекрасни любящи стопани, дом, храна и цялата любов на света.

Защо котките бягат

Има различни причини, поради които темпераментният домашен любимец може да избяга от дома. В голяма част от случаите те могат да се разсеят, виждайки някоя птица пред прозореца, и ако сте го забравили отворен - котката ви мъже да се впусне в преследване без да осъзнава, че напуска дома си. Извън това, има някои доста конкретни причини, поради които тези животни са склонни да напуснат жилището си:

  • Разгонване. Ако сте пропуснали да кастрирате мъркащия ви приятел, той ще бъде доста склонен да се навърта около прозореца или вратата на балкона, защото надушва кварталните котки.
  • Проблеми с територията. Гальовният ви домашен любимец може да се чувства застрашен от уличните представители, които живеят наблизо (особено, ако живеете на по-нисък етаж) и да пожелае да защити територията си.
  • Болест или болка. Когато мъркащите животни изпитват дискомфорт, те често търсят убежище и се крият. Възможно е котката ви да търси спокойствие на необичайно място като шкафа на балкона или, ако успее да избяга - навън, в мазетата или близка изоставена сграда.
  • Надушва храна. Макар и да получава достатъчно у дома, ако гальовният ви приятел надушва как някой съсед храни уличните котки, може би ще прояви интерес и ще тръгне след този аромат на вкусна „котешка „гозба“.
  • Стрес и смущения в домакинството. Ако са настъпили промени в дома - ново животно, бебе, нов човек, или нов дом, мъркащият ви приятел може да не се чувства никак комфортно и да пожелае да избяга на по-сигурно и тихо място. Особено, ако сте се преместили - можете да очаквате котката ви да иска да се върне в старото си жилище, така че трябва много да внимавате с прозорци и врати, докато тя свикне.

Често срещано е и вярването, че мъркащите приятели бягат от дома си, когато знаят, че скоро ще умрат. По принцип няма теории, които да подкрепят или отхвърлят това твърдение, но предвид, че мъркащите животни се крият когато изпитват болка, то те може би търсят тихо и защитено място, защото са болни. Това е много опасно, защото ако мъркащият ви приятел не се чувства добре и избяга заради това, то това със сигурност ще утежни състоянието си, защото няма да има достъп до храна и вода. „Хубавото“ в ситуацията е, че болните котки не бягат далеч от дома си, а се крият наоколо. Не спирайте да проверявате пространството около блока или къщата си, мазетата и всякакви места, на които котката ви може би ще е склонна да се скрие, както и местните зоомагазини или ветеринарни кабинети.

Съвети как да защитите котката си от бягство

котка и ориентацияСнимка: iStock

Най-добре е да си спестите всички тревоги и да обезопасите дома си, така че мъркащият ви приятел да не може да избяга:

  • Внимавайте с прозорците, вратата на балкона и входната врата когато влизате и излизате от дома. Съществуват различни видове комарници и мрежи, които можете да поставите на прозорците си. Някои от тях могат дори да се махнат или да се отварят и затварят по същия начин, по който и самият прозорец. Вярно е, че обикновените и тънки мрежи за прозорци няма да оцелеят пред котешките нокти или зъби, но често мъркащите приятели се спират пред тях. Още повече, че ако сте оставили прозорец с такава мрежа отворен докато сте в другата стая, със сигурност ще чуете звука от раздиране на мрежата и ще реагирате бързо.
  • Поставяне на микрочип. Това е чудесна мярка, дори бихме казали задължителна, за всеки мъркащ домашен любимец. Когато осиновите коте, можете да поставите микрочип в него (той е с големината на оризово зърно), на който е записана вашата информация - телефон, имена и адрес. Това много помага, когато котката ви избяга, но е намерена от някого и заведена във ветеринарен кабинет. Лекарите могат да сканират информацията от чипа и да се свържат с вас.

Въпреки че гальовните приятели имат чувство за ориентация и евентуално биха се прибрали у дома след като избягат, не разчитайте на това. Подсигурете прозорците си и поставете микрочип на домашния си любимец. Това със сигурност ще възпрепятства неговото бягство или улесни неговото намиране.

Вижте още:

Трябва ли да поставя микрочип на котката ми

Трябва ли да кастрирам котката си

Кога котките навлизат в пубертета

Виж още