Как да успокоим котка за пътуване с кола

котка пътува с кола Снимка: iStock

К огато трябва да пътувате, целта е да сведете до минимум неприятните събития за вашата териториално настроена котка. Да отведете котешкия си приятел на непознато място, да посетите ветеринарен лекар или дори нова къща е ужасяващо за някои мъркащи животни. Докато някои котки са добри спътници на своите хора и приемат леко пътуването в кола, за други мъркащи приятели - преживяването е стресиращо.

За да намалите стреса на котката ви трябва да планирате пътуването внимателно - включително и къде ще спирате за почивка. Препоръчва се успокоителните за пътуване да се дават определено време преди пътуването, като ще трябва да се консултирате с ветеринарен лекар, за да ви препоръча лекарство и дозировка.

Обичайният метод, който повечето собственици на котки използват за прилагане на успокоителните, е перорален с храна. Но ако си имате работа с придирчива котка, може да искате да проучите други начини.

Какво представляват успокоителните за котки?

котка пътува с колаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Това са лекарства, използвани за намаляване на напрежението и тревожността при котките по време на пътуване. Освен това седативите предлагат физическа и емоционална стабилност. В резултат на това котката остава спокойна и понякога може да заспи.

Какви са страничните ефекти на успокоителните?

Страничните ефекти на седативните средства зависят от конкретния продукт, който давате на котката си. Най- често срещаните странични ефекти могат да бъдат:

  • Замайване
  • Повръщане
  • Затруднено дишане
  • Объркване
  •  Бавен сърдечен ритъм
  • Агресия и др.

Сега нека разгледаме различните методи, които можете да използвате, за да успокоите котка. Имайте предвид, че тези методи са различни, и в случай че имате съмнения как да го направите, винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар.

Как да успокоим котката за пътуване

Съществуват няколко метода, които можете да използвате, за да упоите мяукащия приятел за пътуване с кола:

  • Избор на подходящи успокоителни средства

котка пътува с колаСнимка: iStock

Когато искате да приложите успокоителни, има толкова много неща, които трябва да вземете предвид. Неща като теглото, възрастта и здравословното състояние на котката трябва да са на първо място в списъка. Посетете ветеринарния лекар, за да прегледа гальовния приятел и да ви препоръча подходящо средство за успокояване. 

  • Подгответе котката си и ѝ дайте лекарството

Преди да поставите седатив на котката, първо я подгответе. Уверете се, че тя е спокойна и отпусната. След това вземете хавлиена кърпа или кърпа и я увийте. Уверете се, че главата не е увита. Можете също така да я държите между краката си. Като алтернатива, помолете някой да ви помогне.

Когато давате лекарството, не забравяйте да следвате инструкциите на ветеринарния лекар. Това се прави, за да се избегне даването на недостатъчна или свръхдоза.

  • Уверете се, че тя поглъща лекарството

котка пътува с колаСнимка: iStock

Котките могат да ви измамят и да не погълнат лекарството. Затова я дръжте здраво, докато главата е обърната нагоре. Разтъркайте гърлото, за да се уверите, че тя поглъща лекарството.

Не я пускайте бързо, а отделете няколко минути, за да се уверите, че лекарството погълнало.

Разбира се, най-лекият начин за даване на лекарство е заедно с храната, но не винаги имаме тази възможност, тъй като някой лекарства просто трябва да се глътнат.

  • Опитайте немедикаментозни методи

За успокояване на котката могат да се използват и немедикаментозни методи. Например, може да напръскате транспортната чанта със спрей с феромони, който действа успокояващо на котката.

Какво да правите, ако ви предстои дълго пътуване с кола?

Ако предприемате дълго пътуване, уверете се, че котката ви е добре настанена в своята транспортна чанта и се чувства комфортно. Странните миризми и шумът карат дори спокойната котка да иска да избяга. Използвайте предпазен колан за кола и каишка, за да сте сигурни че гальовният приятел няма да избяга в паниката си.

Някои смущения от ненужно движение могат да накарат котката ви да се изплаши. Препоръчително е котката да остане на задната седалка, а до нея да бъде някой член на вашето семейство или приятел, който да ѝ прави компания и да я разсейва.

котка пътува с колаСнимка: iStock

Какъвто и метод да изберете за успокояване на котката си преди пътуване, уверете се, че сте взели подходящи предпазни мерки. Подгответе се седмици преди пътуването - обучете котката да свикне с транспортната си чанта, опитайте медикаменти (предписани от ветеринар) или успокояващ спрей с феромони. Не забравяйте и любимите играчки на котката ви, както и одеяло, което тя харесва.

Използвайте някои меки дрехи в преносителя и се уверете, че те имат вашия аромат. Тогава котката ще се чувства комфортно, знаейки, че пътувате заедно.

По време на пътуването можете да се опитате да поставяте ръката си до клетката от време на време, за да дадете на котката си известна увереност. Не забравяйте да носите малко храна и вода за мъркащия приятел.

Виж още