Как да запознаем две мъжки котки

две котки Снимка: iStock

П редставянето на две котки една на друга може да бъде предизвикателство. Котките са много особени животни, които са склонни да заобичат новите животни много бавно и и по своя начин. Може да отнеме дни или седмици, за да се адаптира новата котка в дома ви и да се стигне до момента, в който тя поне частично ще бъде приета от другите животни в дома.

Особено мъжките котки могат да бъдат донякъде териториални, така че запознаването им една с друга може да бъде трудна занача, дори и за кастрирани котараци. Все пак има много неща, които може да направите, за да мине запознанството между котките по-леко.

1. Подгответе се

Ключът към успешното запознаване на две котки една с друга с възможно най-малко стрес и за двете е да сте подготвени за пристигането на новата котка. Създайте пространства, в които двете котки да прекарват времето си.

Много хора предпочитат банята или  или някоя отделена стая като временен дом за новата си котка. Направете пространството възможно най-удобно, като осигурите котешко дърво или легълце, тоалетна и купички за храна и вода. Играчките също могат да направят прехода по-малко стресиращ за новото коте.

Dogsandcats.bg

две коткиСнимка: iStock

Освен това планирайте къде в дома си ще добавите още котешки тоалетни тоалетна. Правилото за тяхната бройка е по една за всяка котка плюс една допълнителна, така че при две котки трябва да имате поне три тоалетни. Осигурявайки достатъчно места за тази дейност, ще намали нивото на стреса на двете котки след запознанството.

2. Бъдете търпеливи

Запознаването на две котки една с друга може да бъде много времеемък процес. Като минимум трябва да очаквате да прекарате няколко дни в бавна работа по запознаването на котките една с друга. Ако избързате със запознаването, може да увеличите стреса и за двете котки. Ако запознанствата са неприятни и стресиращи, има по-голяма вероятност котките ви да почувстват напрежение една към друга.

Това може да е временно, но те могат да се научат да се свързват с нещастни и стресови ситуации. Ако чувствате, че котките ви не са готови да преминат към следващата стъпка на запознаване, тогава отделете повече време на стъпката, на която вече сте.

3. Поддържайте комфорта на новата си котка

Новата ви котка трябва да има много удобно пространство, в което да се установи, когато пристигне. Както вече споменахме, отделена стая или банята са идеални за тази цел. Каквото и пространство да изберете, то трябва да бъде достатъчно обезопасено, така че котките да нямат достъп една до друга.

4. Размяна на миризмите

След като новата ви котка се настани в помещението, което сте обособили за нея, дайте ѝ няколко часа или един ден, за да се адаптира. След като почувствате, че новата котка се е успокоила, станала е любопитна, души стаята и показва намеци, че иска да излезе от нея и да изучи останалата част на жилището - може бавно да срещнете котките.

Ако това се окаже твърде рано, опитайте да размените техните миризми. Разменете играчките им или предмети, които всяка котка е използвала, за да може да усетят миризмите си още по-отчетливо.

5. Създайте ритуал за хранене

две коткиСнимка: iStock

Много котки очакват с нетърпение времето за хранене, така че часовете за хранене са добра възможност да създадете единство между двете котки. Определете рутинна схема на хранене, която ще работи последователно с оглед на вашите възможности и нуждите на котките ви.

Започнете, като храните и двете котки близо до вратата, зад която се намира другата. При следващото хранене може да преместите купичките малко по-близо. Продължавайте да правите това в продължение на няколко дни, докато гальовните животни започнат да се хранят точно от другата страна на вратата една от друга. Създавайки тази рутина около храната, вие осигурявате положителна подкрепа за приемането на другата котка.

6. Създайте безопасен контакт с очите

След като котките ви са имали възможност да свикнат с миризмата на другата, създайте зрителен контакт между тях. В идеалния случай трябва да имате двама души за тази работа, за да може да държите котките на голямо разстояние една от друга. Целта е те просто да видят другата котка, а не да се запознаят лице в лице.

Имайте предвид, че някои котки могат да изпаднат в паника при вида на друга котка, затова се уверете, че вие и партньорът ви държите здраво двете котки, за да не избяга някоя от тях и да не създаде стресова среда. Когато е възможно, позволете първите няколко пъти на визуален контакт да се осъществят между прозорец или параван.

7. Дръжте ги отделно

След като котките ви се чувстват комфортно с миризмата и гледката една на друга, можете да им позволите да се сближат. Някои хора предпочитат да използват параван, ограда или детска вратичка за тази работа.

Скринът е идеален, тъй като не позволява на котката да се промъкне през него по същия начин, както това може да се случи с детска врата или ограда. Елементът трябва да позволява въздушен поток между двете страни, за да могат котките ви да започнат да свързват миризмата и гледката помежду си. Тъй като животинчетата се чувстват по-комфортно една с друга, те могат да започнат да се търкат в паравана или да показват други признаци на привързаност или маркиране на територия.

Докато не се забележат признаци на агресия и стрес, трябва да сте в готовност, като осигурявате на двете котки положително подкрепление за успешно запознанство.

8. Премахване на бариерата

Накрая ще дойде време да премахнете физическата бариера между котките и да им позволите наистина да застанат лице в лице една с друга. Не позволявайте обаче тези ситуации да излязат извън контрол. Дори и при правилно запознаване, това може да бъде напрегнат момент и за двете котки.

Важно е да следите внимателно поведението на двете мъркащи животни, за да може да прекратите ситуацията, преди да се стигне до бой. Достигането на момента, в който котките ви могат да бъдат лице в лице и не са напрегнати или уплашени, може да отнеме доста време, така че не забравяйте, че не можете да бързате с този процес.

Защо мъжките котки са по-трудни за запознаване

две коткиСнимка: iStock

Вярвате или не, но вероятно не е така. Некастрираните мъжки котки може да са предизвикателство за запознаване поради тяхната териториалност. От друга страна, кастрираните мъжки котки често се смятат за по-лесни за „управляване“.

Само поради факта, че кастрираните мъжки котки често са по-спокойни, няма причина да създавате излишен риск и вероятност двете котки да не се разбират, като прескачате стъпките в процеса на запознаване. Имайте предвид, че дори и да успеете да запознаете котките си една с друга, запознаването с кучета и други домашни любимци може да добави време към този процес и да създаде по-стресираща среда за новата ви котка.

Търпението е ключово за вашия успех и по-ниския стрес в животните. Котките могат бавно да се сближат, така че е важно да следвате стъпките, когато запознавате котките си. В противен случай може неволно да създадете стресираща и нещастна среда и за двете котки, която да направи живота на всички ви по-труден.

Виж още