Как котките могат да помогнат при депресия, стрес, безпокойство и психично здраве

домашна котка Снимка: iStock

У сещането за възходи и падения в живота е нормално явление, но клиничната депресия е медицинско заболяване, което причинява постоянно чувство на силна тъга и загуба на интерес към ежедневните дейности за продължителен период от време.

Депресията често се свързва с тревожни разстройства, които причиняват интензивни и неконтролируеми чувства на страх, безпокойство и/или паника. Притежаването на котка или друг домашен любимец няма да излекува напълно хората, които имат подобни трудности, но пухкавите ни приятели наистина могат да допринесат да се чувстваме по-добре и да дадат цел и свежест в ежедневието на нуждаещите се.

Котките намаляват процента на депресия и ни карат да се смеем

домашна коткаСнимка: iStock

Според проучване на Human Animal Bond Research Institute (HABRI), 76% от собствениците на домашни любимци съобщават, че личното им здраве се е подобрило в резултат на това, че имат домашен любимец.

Dogsandcats.bg

Котките са важни в живота на хората.

Изследванията ни показват, че гальовните приятели могат да служат като важен източник на социална и емоционална подкрепа, като помагат на хората да се справят със самотата и изолацията.

Проучванията показват, че котките могат да помогнат за намаляване на отговорите на стреса чрез понижаване на сърдечната честота и кръвното налягане. Те дори могат да помогнат на хората да се справят с дългосрочно психично заболяване.

Притежаването на котка се свързва с по-ниски нива на депресивни симптоми и подобрено настроение. Освен това е установено, че собствениците на котки се смеят по-често и спонтанно от тези, които не са собственици, особено в отговор на нещо, което тяхната котка е направила.

86% от отговорилите на анкета на Американската психиатрична асоциация съобщават, че техните котки имат положително въздействие върху психичното им здраве, осигурявайки успокояващо присъствие и помагайки за намаляване на стреса и тревожността.

Котките осигуряват компания и предотвратяват самотата

Проучване, което изследва въздействието на домашните любимци върху възрастните, които живеят сами, установява, че собствениците на домашни любимци са с 36% по-малко склонни да съобщават за самота, отколкото хората без домашен любимец.

След пандемията много хора работят от вкъщи и това може да допринесе за изолацията и тези чувства на самота.

домашна коткаСнимка: iStock

Котките ни успокояват, като са сладки и мъркат!

Собствениците на котки често възприемат своите домашни любимци като бебета и говорят с тях, използвайки „бебешки език“. Има научна теория защо сме привлечени да се грижим за всички очарователни неща, включително котенца и котки.

Котките са сладки за хората. Те имат големи очи, кръгло лице и малък нос и уста. Сладките животни споделят същите тези черти, които предизвикват нашите грижовни и защитни инстинкти.

Любопитно стои и въпросът с котешкото мъркане, което всички обожаваме. Проучване, докладвано от Journal of the Acoustical Society of America, посочва, че честотата на мъркането на котка, някъде между 25 и 150 херца, попада в същия диапазон като вибрационните и електрическите честоти, използвани в терапевтични или клинични условия за лечение на болка, подуване, рани и други наранявания.

домашна коткаСнимка: iStock

Смята се, че котките мъркат, за да се успокоят, и този успокояващ ефект може да бъде предаден на хората.

Проучване на HABRI предполага, че тактилните връзки с котка намаляват стреса и безпокойството и активират окситоцина, така наречения „хормон на любовта“.

Котките са страхотни терапевтични животни

Въпреки че котките не са „обслужващи“ животни, защото не са обучени да изпълняват специфични задачи, те осигуряват комфорт и грижа на много хора като емоционална подкрепа или терапевтични животни.

Всички терапевтични животни имат ефект върху хората просто чрез присъствието си, неосъждащото внимание, способността да докосват и галят животното и да взаимодействат с мъркащото животинче.

домашна коткаСнимка: iStock

Бонус: Гледането на видеоклипове с котки всъщност може да действа разпускащо

Има милиони сладки и забавни видеоклипове с котки в социалните медии, а броят на „влиятелните домашни любимци“ непрекъснато се увеличава. Ако нямате възможност да отглеждате мъркащ приятел, дори и гледането на клипове с котки, може да действа като забавление и успокоение след тежък работен ден.

От лечебното им мъркане и очарователни лудории до гальовното им дружество и успокояващо присъствие, котките поддържат човешкото психично здраве по безброй начини. Въпреки че е хубаво да получите официално потвърждение от експертите, може да се каже, че повечето хора с котки вероятно вече знаят.

домашна коткаСнимка: iStock

Виж още