Как правилно да поздравим котка

домашна котка Снимка: iStock

К огато става въпрос за „правилно поздравяване на котка“, може би си мислите, че всичко, което трябва да направите, е да се приближите до нея, да протегнете ръка надолу и да докоснете нежно мъркащия приятел, за да го погалите. Ако котката ви познава и ви харесва, това може е абсолютно нормално и стандартно действие, което можем да определим като „правилно“. Но ако става дума за непознат домашен любимец на някой ваш приятел - може лесно да сбъркате, особено ако котката не желае да си взаимодейства с вас, но вие не разбирате това.

домашна коткаСнимка: iStock

Как да поздравим правилно котка, която не познаваме

Гальовните животни са териториални и също разчитат до голяма степен на обонянието си, за да определят дали приближаващият се човек или животно е познат, приятелски настроен или потенциална заплаха. Ако просто се приближите до непозната котка и поискате да я погалите като не ѝ давате на време да ви подуши - това може да провокира страх в нея и да си тръгне или да ви одраска.

Като хора, ние разчитаме най-вече на нашето зрение и слух, за да определим дали човек, който се приближава към нас, е познат или не. При котките обаче, обонянието върши тази работа. Комуникацията с мирис играе огромна роля при котките, за да опознаят света.

Dogsandcats.bg

Ако не дадете време на котката първо да направи малко проучване на миризмата, тогава тя може да се почувства „притисната в ъгъла“. Това, съчетано с факта, че напредвате към нея, може да предизвика тревога в мъркащото приятелче.

Лош подход при проздравяване на котка

домашна коткаСнимка: iStock

Ако хората многократно използват същия подход, за да поздравят котката, тогава тя скоро ще разбере, че е по-добре или просто да направи превантивен удар, или изобщо да не излиза от скривалището си. Това, което може да влоши ситуацията, е, че родителят на котка може да се опита да „покаже“ на котката, че приближаващият се човек всъщност е приятел, като вдигне котето и го принуди към взаимодействие. Дори ако това не доведе до нараняване на никого, това е много стресиращо за котката и е напълно контрапродуктивно за процеса на опознаване.

Използвайте правилния „котешки етикет

Правилният поздрав всъщност е много прост. Трябва ви само пръст. Когато влезете в стаята, където се намира котката, не се доближавайте до нея. Просто слезте на нейното ниво, като седнете или коленичите и протегнете показалеца си. Не го слагайте в лицето на гальовния приятел и не го мърдайте като играчка. Целта тук не е котката да гледа на пръста ви като на нещо, което да хапе – дори и по време на игра. Целта е котката да ви подуши.

домашна коткаСнимка: iStock

В котешкия свят котките се приближават една към друга и започват да се душат, за да установят дали другата котка или животно срещу тях е приятелко настроено или не. Когато протегнете пръста си на същата височина като носа на котката, тя ще може да ви изследва и да определи дали иска да взаимодейства с вас.

Когато държите пръста си неподвижно и не напредвате към котката, вие ѝ давате възможност да избере дали да се приближи или не. Предоставяйки на котката този избор, това незабавно намалява нейното ниво на стрес.

Когато котката се приближи, тя ще подуши леко пръста ви. Ако тя иска да взаимодейства повече с вас, вероятно ще потърка бузата или главата си по пръста ви (това е много нежен жест) или може да започне да разтрива пръста или ръката ви по хълбоците. Ако мяукащият приятел напредва към вас, това обикновено е индикация, че е готов за повече взаимодействие. Точно в този момент можете да го галите, ако езикът на тялото му показва релаксация. От друга страна - ако котката подуши пръста ви и се обърне на другата страна, остане неподвижна или не се приближи към вас - отдръпнете се и оставете животинчето на спокойствие. Може би в този момент не желае да комуникира, като не е изключено в по-късен момент да дойде само до вас.

Когато комуникираме с котка е важно да не я притискаме и да ѝ оставяме избор да реши дали да общува с нас или не. По същия начин, по който ние можем да избираме дали да разговаряме повече с даден човек или не, защото не ни вдъхва доверие.

Виж още