Котката ми има бълхи - как да се справя

котешки бълхи Снимка: iStock

Б ълхите са едни от най-разпространените външни паразити не само при котките и със сигурност са нещо много неприятно, което не искаме нито по домашния си любимец, нито в дома си.

Все пак, се случва мяукащите приятели да имат някоя и друга бълха или пък техните яйца. Дори и гальовният спътник да не излиза навън – не е застрахован от тях, така че в никакъв случай не пропускайте обезпаразитяването на котката си! Не само че е неприятно, но бълхите биха могли да застрашат сериозно здравето на гальовния спътник. Да научим малко повече за тях, за да можете да реагирате бързо или пък изобщо да не се сблъсквате с тях!

Защо бълхите са опасни

Най-често срещаната бълха при котки и кучета Ctenocephalides felis. Лошото на ситуацията е, че ако не разпознавате бълхите трудно бихте разбрали, че котката ви ги има, а в същото време тя да ги разнася из цялото ви жилище.

котешки бълхиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Бълхите могат да бъдат много опасни, защото:

 • Могат да пренасят болести.
 • Ако заразят кръвта на мъркащия ви приятел – той може да ви предаде зараза и на вас, когато ви одраска силно.
 • Възрастните бълхи се хранят с котешка кръв, което е много опасно при малките котенца и може да доведе до слабост, анемия и смърт.
 • Някои кучета и котки развиват алергия към ухапвания от бълхи, което ги кара да се чешат прекомерно и дори да развият кожно заболяване.
 • Котешките бълхи могат да причинят сърбящи ухапвания при чувствителни хора, обикновено около глезените.

Като цяло, можете да си спестите всичко това, ако обезпаразитявате стриктно гальовния си приятел про препоръка на ветеринарния ви лекар.

Котката ми има ли бълхи

Когато се грижат за козината си, котките често поглъщат всякакви неща, които се намират по тяхната козина. В това число и бълхи. Можете да разпознаете, че гальовният ви приятел ги има, ако забележите, че се чеше необичайно много. Също така – ако започнат да ви сърбят глезените без основателна причина, например не е лято и не са ви нахапали комари – това плюс чешеща котка често е равно на бълхи.

Ако прегледате мяукащият приятел, бихте могли да видите техните яйца по козината му. Макар че това може да се окаже много трудно, ако цветът на козината му е тъмен или шарен, но при светли и бели котета –

ще забележите малки черни точици, особено около ушите, врата или гърба. На пръв поглед можете да си помислите, че са прашинки.

Ако гальовният приятел има светла козина – дори бихте могли да забележите много бързо бълха, която се разхожда и скрива обратно в козината му.

Още един начин, по който можете да ги откриете, е ако използвате ситен гребен и разрешите нежно козината на котката си. Ако направите това върху бяла повърхност, като например голямо парче бяла хартия – ще забележите бълхи, техните яйца или екскременти да падат върху повърхността.

Жизненият цикъл на бълхите

Възрастните бълхи прекарват по-голямата част от времето си върху вашето куче или котка. Те могат да живеят до две години и женската ще започне да снася яйца в рамките на два дни след намирането на гостоприемник. Яйцата, които се снасят от женски, падат от котката или кучето в околната среда заедно с „мръсотията“ идваща от тях. Тя от своя страна осигурява прекрасен източник на храна за ларвите на бълхите, когато се излюпят.

котешки бълхиСнимка: iStock

Ларвите могат да се излюпят само за два дни и обикновено се срещат навсякъде, където котките и кучетата прекарват повече време – любим стол, котешкото дърво, възглавница, одеяло и друго. Като цяло, ларвите не обичат светлината и се крият от нея – което значи, че можем да ги намерим вътре в тъканите на съответните мебели.

Ларвите растат и се развиват в какавиди за около седмица, обвити в пашкул. След това чакат знак – вибрация, влага, шум, които да ѝ подскажат, че има животно наблизо, за да се излюпят и бързо да се настанят там. Бълхите могат да чакат в пашкул до две години.

При подходящи условия жизненият цикъл на бълхите може да бъде завършен само за 15 дни. За да сте сигурни, че сте се отървали от тях – трябва да убиете възрастните такива. Това става най-лесно като ги потопите в топла вода и сапун след като ги свалите от домашния си любимец.

Бълхите живеят в козината на животните и се хранят чрез смучене на кръв. Могат да скачат на доста високо, което ги улеснява в преместването от животно на животно.

Признаци, че котката ви има бълхи

Най-често срещаните са:

 • Интензивно чесане
 • Захапване на козината
 • Превъзбуда
 • Безпокойство
 • Избягване на котешкото дърво или любимите места, тъй като тези зони са заразени с бълхи
 • Червени петна и обриви по кожата
 • Малки черни точици по козината
 • При тежките случи на зараза с бълхи се наблюдава загуба на мускулна маса, летаргия, бледи венци, което се дължи на намаляване на броя на червените кръвни клетки.

Лечение

Първото нещо, което трябва да направите е да се свържете с ветеринарния си лекар и да заведене гальовния приятел на обезпаразитяване. Съществува голям набор от възможности за премахване на гадините от котката ви: хапчета, спрейове, нашийници и други. Ветеринарният лекар ще препоръча най-подходящото в зависимост колко е тежка ситуацията.

Къпането също много помага, за да се премахнат бълхите, стига котката ви да позволи и да е свикнала с това. Може би по-ефективно би било да използвате ситен гребен и, поставяйки мъркащия ви приятел върху бял лист хартия са го разресвате, за да отстраните бълхите или техните яйца и мръсотии.

Почистването на дома също е част от борбата с тези паразити. Почистете с прахосмукачка всички мебели, килими и котешко дърво. За препоръчване е след това да изхвърлите и съдържанието на вакуумната торбичка от прахосмукачката ви. Чаршафите, одеялата, вашите дрехи и всички текстилни повърхности, до които се е докосвала котката ви следва да бъдат изпрани. Ако се наложи – потърсете и препарати срещу бълхи, но задължително проверете дали са подходящи за домашни любимци! Съществува голяма опасност да им навредите с тях повече от самите бълхи.

Почисвайте редовно всички заразени повърхности, както и проверявайте с гребен мъркащия ви приятел. Не пропускайте момента за следващото му обезпаразитяване.

Виж още