Опасности от намален апетит при котки

котка храна Снимка: iStock

Т ъй като котките имат вродена способност да прикриват болката си, основното заболяване може да е доста напреднало, докато родителят на домашен любимец забележи проблем. Важен червен флаг е промяната в апетита. Има много причини котката да развие частична или пълна анорексия. Медицински проблеми като бъбречни заболявания, панкреатит, поглъщане на нехранителни материали, рак, зъбни заболявания, заболявания на пикочните пътища и артрит могат да възпрат котката да яде.

В допълнение към здравословните проблеми, психологическото здраве на котката също може да играе роля в промяната на глада на котката. Стресови фактори като преместване, раждане на бебе или нов домашен любимец или всяка промяна в околната среда могат да повлияят на апетита на котката.

Тъй като промяната в хранителните навици често не се проявява до късните стадии на заболяването, изключително важно е родителите на домашни любимци да следят апетита на котката си и да потърсят медицинска помощ при първите признаци на проблем.

Колко време трябва да чакате, за да посетите вашия ветеринарен лекар?

котка хранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Решението колко време да изчакате, преди да заведете котката си на ветеринар, зависи от самото животинче. Необходимо е да сте запознати с уникалното поведение на вашата котка. Някои котки са известни като придирчиви и пропускането на едно или две хранения не е необичайно. Други котки може да са склонни да ядат по-малко след спорадични епизоди на повръщане поради космени топки, поглъщане на растения или други необясними причини.

Котките с хронични проблеми с горните дихателни пътища често имат периоди на намален апетит, свързани със запушен нос. Родителите на домашни любимци на котки с някои от горните склонности е по-вероятно да изчакат по-дълго, преди да насрочат посещение при ветеринар, тъй като не е необичайно поведение котките им понякога да пропускат хранене.

Опасностите от внезапна загуба на тегло при котки

Ако мяукащият приятел, без видима причина, не успее да яде в продължение на 24-36 часа, дори и при нормална консумация на вода, се препоръчва преглед от ветеринарен лекар.

Могат да възникнат значителни и дори животозастрашаващи проблеми, ако котката е напълно отказва да се няколко дни, да не говорим за седмица или повече.

Последствията от лошия апетит с последващо намаляване на телесното тегло са особено опасни за котки с наднормено тегло. Затлъстелите котки, които не успяват да приемат достатъчно калории, започват да мобилизират своите мастни запаси за енергия, което води до инфилтрация на мазнини в черния дроб. Чернодробна липидоза с последваща чернодробна недостатъчност ще настъпи, ако чернодробните клетки не са в състояние да отстранят излишъка от мастни отлагания.

котка хранаСнимка: iStock

Тъй като котките са задължителни месоядни животни, приемът на протеини е изключително важен, в сравнение с хората или кучетата, тъй като сме всеядни. Продължителното изчерпване на консумацията на протеини изостря чернодробната липидоза.

Някои състояния, като захарен диабет, стимулират желанието за пиене и могат да осигурят фалшиво чувство за сигурност на родителите на домашни любимци.

Дехидратацията е спешен случай

Докато чернодробната липидоза може да отнеме няколко седмици, за да се развие, по-непосредствените проблеми за котките, които не приемат достатъчно храна и вода, са отслабена имунна система и дехидратация.

Дори мяукащият приятел да пие много вода, ако има повръщане или диария, котката няма да може да поддържа адекватна хидратация, което може бързо да се превърне в спешен случай, нуждаещ се от поддържащи грижи във ветеринарна болница.

Прекалено дългото чакане за преглед и лечение на вашата дехидратирана котка ще влоши дългосрочната ѝ прогноза.

Физически признаци на животозастрашаваща спешност

Освен че забелязват намален апетит, родителите на домашни любимци може да усетят, че котката им е отслабнала. Намаляването на теглото е очевидно, когато котката се чувства по-лека, когато я хванете, погалите или усещате гръбначният стълб по-изпъкнал на допир.

Както при загуба на тегло, така и при дехидратация, очите на котката ще изглеждат хлътнали. Те също могат да бъдат издайнически признак на чернодробна липидоза, тъй като склерата (бялото на окото) придобива жълтеникав или жълтеникав вид.

Котките, които са се хранели зле и са губели тегло, също ще станат депресирани и слаби. Наблюдаването на който и да е от тези проблеми изисква незабавно ветеринарно посещение.

Няколко трика, за да накарате котката да яде

котка до кантарСнимка: iStock

Ако забележите, че мяукащият домашен любимец яде по-малко храна от обикновено или изобщо не яде, можете да опитате някои трикове у дома, преди да запишете час при лекар. Ако котката ви яде консервирана храна, можете да опитате с различен вкус или да пробвате леко да затоплите храната преди сервиране.

Някои котки са много внимателни към консистенцията или структурата на храната. Преминаването от кайма към пастет или обратното може да привлече капризна котка.

Сухите храни се предлагат в различни форми и размери. Промяната на гранули с различна форма може да бъде полезна.

Ако тези тактики не работят или котката ви показва други тревожни симптоми, не губете време и насрочете посещение при ветеринар. Колкото по-компрометирана става вашата котка поради недохранване и дехидратация, толкова по-дълъг е пътят към възстановяването.

Вижте още:

Любопитни хранителни навици на котките

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Виж още