Как работят котешките GPS нашийници и трябва ли да купите такъв

домашна котка Снимка: iStock

А ко мъркащият ви приятел излиза навън, GPS нашийник за котки с възможност за проследяване може да е добра идея, за да сте сигурни че мъркащият ви приятел няма да се скита на опасни за него места.

Но преди да купите, струва си да отделите време, за да се запознаете с това как работят котешките GPS тракери, какви обхвати имат и как се поддържат. На пазара има много различни модели, което може да бъде объркващо. Затова трябва да сте наясно с бюджета си и за какво ще ползвате устройството.

Как работят котешките GPS-и

GPS тракерите за домашни любимци използват множество технологии за местоположение, включително сателити, клетъчни мрежи, WiFi с малък обхват и дори Bluetooth с по-малък обхват. Поставяте на котката си яка или етикет, който да носи, и след като устройството бъде активирано, ще може да видите местоположението ѝ на карта на телефона си, обикновено чрез приложението за изтегляне на тракера.

котка с GPSСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какъв е обхватът на GPS тракера за котки?

Зависи какъв вид тракер използвате. GPS устройствата, базирани на сателит, са теоретично разпространени по целия свят. Но на практика повечето GPS нашийници за котки разчитат на комбинация от стратегии, особено клетъчни кули, и работят най-добре в райони с добро клетъчно покритие.

Каква информация ви дава GPS нашийника за котки?

При повечето GPS тракери за нашийници за котки вие плащате за абонамент за услугата за проследяване, за да получавате информация. След като се абонирате, можете да следвате пътя на вашата котка чрез уебсайта или приложението на компанията.

Устройствата с проследяване в реално време ще ви позволят да видите къде е котката ви на карта във всеки един момент, а тези с хронология на проследяване ще ви позволят да видите къде е била котката ви през последните 24 или 48 часа.

Трябва ли GPS нашийниците за котки да се зареждат?

котка с GPSСнимка: iStock

Повечето GPS устройства за нашийници за котки имат литиеви батерии, които трябва да се зареждат често. Зареждането може да продължи от няколко дни до две седмици, в зависимост от избраната от вас марка GPS тракер. Така че, ако забравите да заредите нашийника и котката ви избяга през вратата, може да имате само ден или два, за да ги проследите, преди батерията на нашийника да падне.

Добрата новина е, че много устройства с GPS нашийници за котки също ви позволяват да ги свържете към вашата домашна WiFi мрежа. Това може да бъде голямо спестяване на батерията, тъй като докато вашето коте се проследява от вашия WiFi, тяхното GPS устройство няма да изпраща периодични сигнали към GPS или клетъчната мрежа.

Надеждни ли са GPS устройствата за нашийници за котки?

Повечето устройства би трябвало да работят сравнително добре. Когато GPS тракерите не работят, това често се дължи на следното:

  • Използва се в особено отдалечен район
  • Тракера не е зареден
  • Проблем със софтуера на устройството
  • Котката ви се е изтръгнала от устройството и го и изгубила

Какви са слабите страни на GPS тракерите за котки?

котка с GPSСнимка: iStock

Родителите на домашни любимци в особено селските и отдалечени райони вероятно ще имат най-големи затруднения с котешките GPS тракери, но това не е единственото препятствие. Да забравите да заредите проследяващо устройство също е реална опасност. Седмичният график за зареждане може да бъде труден за някои стопани.

Имайте предвид, че ако котката ви е вкъщи и не излиза навън няма да се нуждае от проследяващо устройство. Ако обаче живеете в къща с двор и оставяте котката си да патрулира района е винаги добре да наблюдавате нейното местонахождение, за сте напълно сигурни, че нищо лошо няма да ѝ се случи. В такъв случай GPS-ът може да ви свърши чудесна работа!

Виж още