Какво да очаквате след диагностициране на котката ви с рак

болно коте Снимка: iStock

Д иагнозата рак на домашен любимец може да се почувства страшна, съкрушителна и опустошителна. Вашият ветеринарен лекар разбира тези емоции, както и притесненията ви за бъдещето и безпокойството, което може да изпитвате относно възможностите за лечение. Добрата новина е, че напредъкът във ветеринарната онкология води до ремисия на рака за много домашни любимци и подобрява качеството и продължителността на живота им. Ако вашият пухкав член на семейството е бил диагностициран с рак, тази статия може да ви помогне да се подготвите какво може да очаквате.

Диагностика на рак на домашни любимци

За да потвърди дали вашият домашен любимец има рак, вашият ветеринарен лекар ще оцени цялостното му здраве и ще проведе някои тестове. Предварителното изследване често включва тестове на кръв и урина, микроскопска оценка на клетки или проби от всякакви тумори и други изследвания като рентгенови лъчи и ултразвук.

болно котеСнимка: iStock

Тези тестове предоставят основна информация за здравето на вашия домашен любимец и помагат да се определи дали има рак, вида на рака и дали се е разпространил в други органи. Също така вашият ветеринарен лекар ще може да ви даде прогноза и да препоръча лечение.

Dogsandcats.bg

Лечение на рак на домашни любимци

Наличните възможности за лечение на рак на домашни любимци са почти същите като при хората. Основната разлика е, че домашните любимци имат по-малко отрицателни странични ефекти от химиотерапията: рядко им се гади или губят козината си. Вашият домашен любимец вероятно ще има по-добър шанс за оцеляване, ако следвате плана за лечение, изготвен от вашия ветеринарен лекар, който може да включва една или повече от следните терапии.

  • Хирургия

Хирургията се използва за премахване на ракови образувания и може да бъде ефективна при някои видове рак, като например пълното отстраняване на мастоцитен тумор с нисък клас. Хирургията може също да се използва заедно с други лечения за пълно премахване на рака от тялото на вашия домашен любимец.

  • Химиотерапия

Този метод използва медикаменти за унищожаване на раковите клетки и е част от повечето планове за лечение на рак. Химиотерапевтичните лекарства могат да се приемат перорално под формата на хапчета или да се прилагат интравенозно от ветеринарен специалист.

  • Радиация

Радиацията се използва за свиване на тумори преди операция, убиване на ракови клетки, които са останали след операцията и забавяне на растежа на рак в части от тялото, където операцията не е възможна. Домашните любимци обикновено се нуждаят от няколко дози радиация.

  • Имунотерапия

Имунотерапията използва ваксина, за да стимулира имунната система на домашния любимец да се бори с раковите клетки.

болно котеСнимка: iStock

  • Палиативна грижа

Ракът на домашни любимци не винаги може да бъде излекуван. Палиативните грижи се фокусират върху максимизирането на качеството на живот на вашия домашен любимец през времето, което имат. Това може да включва контролиране на болката, минимизиране на гаденето и помагане да разберете кога е време да се сбогувате.

Добрата новина е, че палиативните грижи често могат да осигурят седмици до месеци качествено безболезнено време с вашия домашен любимец, което иначе не бихте имали – и това е наистина ценно.

Какво да очаквате, когато вашият домашен любимец има рак

В зависимост от вида рак, който има вашият домашен любимец, цялостното му здравословно състояние и възраст и лечението, което получава, може да има някои промени у дома. Например:

  • Ако вашият домашен любимец е бил опериран, той ще се нуждае от време и домашни грижи, за да се възстанови.
  • Вашият домашен любимец може да спи повече и да яде по-малко, ако има вид рак, който причинява загуба на апетит или енергия. Не го карайте да играе и го оставете да реши сам кога иска да се движи. Ако вашият домашен любимец не яде, ветеринарният лекар може да предпише стимулант на апетита или да промени храната му.
  • Ако вашият мяукащият приятел има рак на мозъка, може да забележите промени в познанието, като загуба на научено поведение. Те също могат да развият гърчове, които ще трябва да се управляват с лекарства.
  • Ракът или лечението на рак понякога могат да причинят проблеми с контрола на урината или червата, което изисква по-чести ходения до тоалетната извън нея или необходимост от пелени.
  • Очаквайте чести ветеринарни посещения. Ако вашият домашен любимец получава лечение, вашият ветеринарен лекар ще трябва да направи допълнителни тестове по време и след лечението, за да оцени колко добре работи.

болно котеСнимка: iStock

Диагнозата рак на домашен любимец може да бъде непосилна, но вашият ветеринарен лекар е тук, за да ви помогне да се ориентирате в процеса. Тъгата и страха са нормална част част от справянето с със ситуацията. Ако изпитвате затруднения, помислете дали да не се свържете с лицензиран терапевт, който да ви помогне да се справите, за да можете да се възползвате максимално от времето, което ви остава с вашия ценен домашен любимец.

Виж още