Какво трябва да знаем за котешкото хълцане

котка отблизо Снимка: Pixabay

С игурно сте изненадани, но гальовните животни могат да хълцат, също както ние, хората. Разбира се, при тях това се случва много по-рядко, но все пак е възможно. Всъщност се среща по-често при малките котета, отколкото при възрастните представители и също както при нас, може да се случи по всяко време.

Защо котките хълцат

Хълцането обикновено се получава, когато мускулът на диафрагмата се свива неконролируемо и продължава за неопределено време докато диафрагменият нерв, който е раздразнен, не се отпусне.

Също както хората, мъркащите приятели могат да хълцат от какво ли не - твърде бързо хранене, преяждане или пиене на вода. Обикновено гальовните животни дъвчат продължително храната си, като така поглъщат допълнително количество въздух, което може да доведе до спазми в диафрагмата.

Dogsandcats.bg

Друга често срещана причина за хълцане при котките са топките с косми. Тъй като гърлото се опитва да измести козината, то може да се раздразни и да се появи хълцане.

Важно е да отбележим, че ако мъркащият ви приятел хълца продължително време, особено ако е възрастен, това може да е признак за здравословен проблем като астма, тумор или сърдечно заболяване, или дори паразити, както и поглъщане на чуждо тяло с храната.

Колко дълго e „нормалното“ хълцане на котка

Ако всичко е наред с гальовния ви спътник, хълцането трябва да продължи не повече от ден. Ако котката ви хълца често след хранене, това може да е защото се храни твърде бързо с големи количества храна. Като цяло всичко свързано с мъркащия ви приятел, което продължава по-продължително време, трябва да бъде проверено от ветеринарния ви лекар.

Как да успокоя котката ми при хълцане

Ако изглежда, че проблемът е в преяждането, което предизвиква честото хълцане, най-добре да храните котката си на по-малки, разпределени порции. Можете също така да групирате храната в няколко купи, ако имате на разположение или пък да поставите купата на малко по-високо място. Така ще е по-трудна за достигане, което ще забави храненето.

Също така, уверете се, че сухата храна е подходяща за възрастта на мъркащия ви приятел. Бебетата трябва да си хапват храна за малки, тъй като тя е по-лесна за сдъвкване и преглъщане.

Ако причината е топките косми - опитайте да преминете към специализирана храна или котешка трева, която управлява по-лесното преминаване на космите през стомаха.

Като цяло хълцането не е нещо, от което можете да се притеснявате за гальовния приятел. Все пак, както при нас, хората това може да се случи за малко, да отмине и да забравим. Въпреки това, ако хълцанията са свързани с храненето, топките косми или нещо друго и продължават повече от ден, следва да се консултирате с ветеринарния си лекар.

Виждали ли сте котката ви да хълца? Разкажете ни за вашия опит в коментарите!

Виж още