Какво трябва да знаете за грапавия котешки език

котешки език Снимка: iStock

В сички знаем, че когато мъркащите животни ни облизват усещането е по-скоро все едно се подлагаме на пилинг, отколкото да чувстваме нежно докосване. Те са покрити с множество груби власинки, които са причината да ги усещате като четка, когато мъркащият съквартирант реши да ви оближе.

Езиците на мъркащите животни изпълняват множество важни функции и далеч не служат само за хранене, пиене на вода и някое и друго облизване на стопаните. Нека да научим малко повече за езика на котките и за какво още служи!

Папили или грубите влакна, които ви „драскат”

котешки езикСнимка: iStock

Както споменахме, езиците на мяукащите домашни животни са покрити с много ситни, груби влакна, които се наричат папили. Те варират по размер и дължина, но тези в центъра на езика са по-дълги, отколкото по краищата. В допълнение, те са покрити от много здрава кератинова обвивка, която придава на тези бодли сила. Ако погледнете езика на котката ви отблизо, ще забележите, че тези папили са ориентирани към задната част на устата.
Езиците на мъркащите животни са оптимизирани за лов. Когато хващат плячка, папилите буквално помагат на котките да отделят месото от костите, като извличат максимално количество храна от улова и го насочват към задната част на устата. Това обаче има своите негативни последствия, тъй като котките често улавят предмети, които не трябва да поглъщат.

Dogsandcats.bg

Ако мъркащият ви приятел си играе с нещо като шнур, гумена лента или хавлия, може да я придвижи назад към горлото и да се задави.

Легендарното котешко миене

Освен да поглъщат по-лесно уловената плячка, папилите са основният инструмент за измиване и грижа за козината. Грубите влакна съдействат за премахването на всякаква мръсотия от козината на мяукащите приятели.

Също така, грапавостта на котешкия език е изключително важна за малките, докато майката все още се грижи за тях.

Когато се раждат, котенцата са слепи и глухи. Докосването с грубия език от майката е много важно усещане. Те се научават на миенето, което е много личен момент в процеса на порастване и свикват с това усещане още дори преди да са видяли майка си.

В допълнение, кралицата стимулира уринирането и изхождането точно с помощта на тези папили. Това не е леко докосване, а доста енергично действие и е много важно, иначе мъркащите мъничета няма да се научат ефективно на ходенето до тоалетна.

котешки езикСнимка: iStock

Пиене на вода

Логично, мяукащите приятели използват езика си за пиене на вода. Въпреки че може да изглежда, че котките заливат вода в устата си, всъщност не се случва точно това. Те поставят езика си във водата и го повдигат много бързо. Папилите на езика им „издърпват” водата от повърхността, като я „поставят” в устата. Котките правят това три или четири пъти докато се събере достатъчно количество вода в устата им и след това преглъщат.

Усещане за вкус

Също както при хората, езикът на котките служи и за хранене и усещане за вкус. Както споменахме, езикът изпълнява  за отделяне на месото от костите, ако мъркащото животно е хванало плячка.

Гальовните животни имат много по-малко вкусови рецептори сравнение с хората или кучетата. Въпреки това, се предполага, че вкусовите нервни влакна при котките са подобни на тези на хората и могат да усетят сладко, солено, кисело, горчиво и пикантно. Макар и да могат да усетят фино вкусът на сладкото, тези животни нямат рецептор за сладост и съответно мозъкът им не разпознава този вкус.

Както виждате езикът на мяукащите домашни любимци изпълнява забележително важни функции. Дори не можем да си представим как биха функционирали котките без тези груби, наподобяващи шкурка структури. Те служат за хранене, пиене на вода, миене и разбира се, облизване на стопанина, може би в израз на любов.

Виж още