Какво трябва да знаем за пневмонията при котките

болна котка Снимка: iStock

К отките разчитат на здрави бели дробове, за да дишат нормално, точно както и хората. Всяко здравословно състояние, което влияе на способността на белите дробове да функционират, е потенциално опасно за котката. Пневмонията е един от тези здравословни проблеми. В тази статия ще обсъдим какво представлява пневмонията и какви са причините за това заболяване при гальовните животни. Ще ви разкажем и за най-честите признаци на пневмония и как се лекува тя, включително какви грижи са необходими да полагате за болната си котка у дома.

Какво представлява пневмонията при котките

По най-простото си определение пневмонията е инфекция на белите дробове. Възникналото възпаление води до затруднено дишане и недостатъчно кислород в кръвта на котката.

Когато са здрави, белите дробове на котката вкарват и изкарват въздух от тялото - процес, известен като вентилация. След като попадне в белите дробове, кислородът от въздуха се отстранява и се заменя с въглероден диоксид, който трябва да напусне тялото. Котката издишва отпадния въглероден диоксид, докато кислородът преминава в кръвния поток и се разпределя по цялото тяло.

болна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Пневмонията се отразява на функциите на белите дробове, тъй като нарушава жизненоважното движение на кислорода. Възпалените бели дробове често съдържат биологичен материал като кръв или течност, който блокира преминаването на кислорода в кръвта. Когато са възпалени, те също така може да не се разширяват достатъчно и да ограничават количеството въздух, което котката може да вдиша.

Липсата на кислород в кръвта на котката се отразява на всички части на тялото и може да бъде животозастрашаваща, ако не се лекува бързо.

Какви са признаците на пневмония при котките

Някои признаци на пневмония могат да варират в зависимост от това какво е причинило възпалението на белите дробове на котката:

 • Дишане с отворена уста
 • Летаргия
 • Треска
 • Кашлица
 • Ускорено дишане
 • По-тежко дишане
 • Загуба на апетит

Ако пневмонията на котката прогресира, може да забележите по-тревожни признаци, като дишане с отворена уста и синкав цвят на венците.

Как котките се разболяват от пневмония

Тъй като терминът „пневмония“ описва общо възпаление на белите дробове, за ефективното лечение е важно да се определи точно какво причинява това възпаление.

Съществуват четири основни причини за пневмония:

 • Вдишване на нещо различно от въздух

Това състояние възниква, когато котката вдиша нещо чуждо, например повръщано, лекарства или храна. За разлика от въздуха, котката не може да издиша това вещество обратно, така че то остава в белите дробове и блокира движението на кислорода. Котките, които са упоени или под анестезия, също са изложени на риск от това състояние, тъй като давещият рефлекс не функционира, когато са в безсъзнание.

болна коткаСнимка: iStock

 • Инфекции - бактерии или вируси

Вирусите на горните дихателни пътища са често срещани при котките и понякога могат да се разпространят в белите дробове, причинявайки пневмония. Котките с котешка левкемия или котешки имунодефицитен вирус (FIV) са по-застрашени от пневмония поради слабата си имунна система.

 • Гъбички

Бактериите също могат да причинят пневмония, вероятно когато инфекция някъде другаде в тялото се пренесе в белите дробове чрез кръвния поток. Котките с вирусна пневмония могат да развият бактериална инфекция като усложнение. Гъбичната пневмония е рядко срещана при котките, но се среща. Обикновено инфекцията възниква, когато котката вдиша гъбични спори, които се развиват естествено в почвата.

 • Паразити

Паразитната пневмония се среща още по-рядко при котките. Тя се причинява от белодробни червеи и обикновено засяга само бездомните котки, които не се обезпаразитяват редовно.

Как да се грижим за котка с пневмония

болна коткаСнимка: iStock

Правилните грижи варират в зависимост от вида на пневмонията и степента на заболяването. Първата стъпка е да заведете котката си при ветеринарен лекар, за да диагностицира пневмонията. Ветеринарният лекар ще преслуша белите дробове на котката ви и ще ви зададе въпроси за здравната ѝ история, включително дали е възможно да е вдишала нещо. Лекарят може да предложи други изследвания като рентгенова снимка на гръдния кош и кръвни изследвания за проверка за вирусни заболявания.

След като пневмонията бъде диагностицирана, следващата стъпка е ветеринарният лекар да определи колко болна е котката ви и дали може да се лекува у дома или в болница. Много болните котки може да се нуждаят от интравенозни течности, лекарства и кислород, за да се възстановят.

Ако ветеринарният лекар открие пневмонията рано, котката ви може да се справи с домашни грижи. Ако пневмонията е причинена от вирус, обикновено няма ефективни лекарства за лечението му. Ще трябва да държите котката си на топло и да се уверите, че тя продължава да се храни и пие нормално.

Обикновено ще трябва да давате антибиотици или противогъбични лекарства у дома за бактериални и гъбични инфекции. Понякога се предписват и лекарства за успокояване на възпалението и отваряне на дихателните пътища

Пневмонията може да се влоши, преди да се подобри, така че ако се грижите за котката си у дома, наблюдавайте я внимателно. Успешното лечение на пневмонията може да бъде дълъг процес, който не приключва, докато белите дробове на котката не се изчистят напълно. Вашият ветеринарен лекар може да поиска да прегледа многократно рентгеновите снимки на гръдния кош, преди да потвърди, че пневмонията е изчезнала.

Заразна ли е пневмонията при котките?

Гъбичните, паразитните и аспирационните пневмонии обикновено не са заразни. Понякога бактериалната или вирусната пневмония може да бъде заразна за котките и кучетата. Вашият ветеринарен лекар ще ви посъветва дали трябва да държите болната котка отделно от другите домашни любимци, докато се възстанови.

Също така ще трябва да избягвате да позволявате на болната котка да споделя чинии, играчки или други предмети със здравите домашни любимци. Някои инфекциозни причинители на пневмония могат да се разпространят чрез тези методи. След като се погрижите за болната си котка, измийте ръцете си, за да избегнете пренасянето на болестта върху здравите домашни любимци и дома ви като цяло.

Може ли да се предотврати пневмония при котките?

болна коткаСнимка: iStock

Бактериалната и вирусната пневмония обикновено не могат да бъдат предотвратени. Отглеждането на котката ви в затворени помещения ще сведе до минимум риска тя да се сблъска с паразити или гъбички. Не позволявайте на котката си да рови в почвата на саксийните растения на закрито.

Една от често срещаните причини за аспирационна пневмония е вдишването на течни лекарства. Много котки трудно се лекуват и рискът от вдишване на течността се увеличава, ако тя е трудна за прилагане. Ако трябва да дадете на котката си течно лекарство, направете го бавно, за да ѝ дадете време да преглътне.

Всяко състояние, което уврежда способността на котката да диша, може да бъде страшно за собственика. Пневмонията е животозастрашаваща, ако не се лекува. Както при повечето медицински проблеми, колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре. Ако подозирате, че котката ви може да има пневмония, посетете ветеринарния си лекар възможно най-скоро. Всеки път, когато котката ви има проблеми с дишането, третирайте това като спешна медицинска помощ и отидете при най-близкия ветеринарен лекар.

Вижте още:

Каква е разликата мужду котешка левкемия (FeLV) и вирусът на котешка имунна недостатъчност (FIV)

Какво представлява котешката настинка

Течност в белите дробове на котка: как се случва, симптоми и грижи

Виж още