Какво да правя, ако котката ми избяга

избягала котка Снимка: iStock

Е дин от най-големите страхове на всеки стопанин на домашен любимец е той да избяга. За съжаление котките са толкова пъргави, че миг невнимание и един отворен прозорец - могат да доведат до много тъга и притеснение, а да не говорим, че може и никога да не открием обичания домашен любимец.

Разбира се, всички познаваме поне един човек, на когото котката е избягала, а след време се е върнала. И все пак, ако ни се случи и на нас - трябва да направим всичко по силите си, за да намерим гальовния спътник възможно най-скоро.

Как да намеря изгубена котка

Ако мъркащият приятел е изчезнал, следвайте тези стъпки:

  • Претърсете къщата си

Повечето изчезнали котки бягат от дома си, за да обикалят на открито. Въпреки това, може да изглежда сякаш котката ви е навън, а всъщност да се окаже, че се е скрила у дома. Така че първата стъпка е много важна - проверете под леглата, зад затворени врати и в килери, шкафове, тавани и мазета - навсякъде, където котката би могла да се скрие. Под мебели, в домакински уреди - микровълнова печка, пералня, вашето пране…Ако е малко котенце - шансът да се е скрило някъде у вас е доста голям.

Dogsandcats.bg

Вижте още: Как да намеря изгубено у дома коте

  • Проверете съседните улици и квартала

избягала коткаСнимка: iStock

След като разберете, че вашият домашен любимец не е у дома, незабавно започнете да се разхождате из квартала си. Говорете със съседите и оставете информацията си за контакт, в случай че забележат вашия домашен любимец. Докато се разхождате из квартала, извикайте името на котката си и разклатете силно любимото им лакомство или торбичка с храна.

Много котки биха обърнали внимание на звука от разклащащия се пакет с храна или любимо лакомство. На първо време едва ли котката ви ще стигне далеч, затова обикаляйте упорито мястото около вашия блок, носейки вкусна „примамка“.

  • Използвайте социалните медии

Ако търсенето ви в квартала е неуспешно, обърнете се към социалните медии. Много уебсайтове и приложения са изключително ценни за бързото разпространение на информацията за откриването на изгубени домашни любимци. Съществуват голям брой групи, където можете да публикувате тази информация, не забравяйте и групата на вашия квартал.

Споделяйте ясни и скорошни снимки на вашия мъркащ приятел, отличителни белези и друга информация, която би била полезна за намирането му.

  • Разлепете плакати

Покрийте района си с плакати – снимка на котето, описание и вашите детайли, ако някой човек го намери или види. Плакатите не трябва да съдържат много информация, а да са ясни и кратки. Поставете такива и в местните ветеринарни кабинети или места, където преминават много хора.

  • Обадете се в приюти и местни ветеринарни клиники

Ако мъркащият ви домашен любимец има чип, тези организации сами ще ви потърсят, но не пречи и вие да проверите, още повече, че можете да ги предупредите за изгубеното коте.

  • Поставете любими играчки и храна навън

В зависимост къде живеете, ако е възможно - поставете любими неща на мъркащия приятел навън, които да използвате за примамка. Лошото на този подход е, че можете да привлечете други домашни любимци или просто вятър да отвее играчките, но си струва да опитате.

Не губете надежда! Продължавайте да звъните на приюти и ветеринарни болници. Актуализирайте често в социалните медии или сменете плакатите си с различен цвят, за да привлечете повече внимание. Нека хората знаят, че все още търсите котката си и не се отказвате.

Какви са шансовете да намеря изгубена котка

избягала коткаСнимка: iStock

За съжаление, не всички изгубени котки се прибират у дома, но известен процент от тях успяват да се завърнат след известно време. Макар че колкото повече време минава - толкова вероятността котката ви да се появи е по-малка, но не губете надежда. Има много случаи на котки завърнали се след месеци и дори години.

Какво да направя, ако намеря котката си

В зависимост от състоянието на вашия домашен любимец и колко време е липсвал, най-добре да го заведете на ветеринарен лекар за физически преглед. Не се знае къде се е мотал и дали не се е сдобил с бълхи, кърлежи, рани или червеи. Дори и да е обезпаразитяван, ако е липсвал повече време - лекарството е изгубило действието си.

Как да предпазя котката си от изчезване отново

И така, какво могат да направят родителите на домашни любимци, за да предотвратят това? Наличието на план за извънредни ситуации е чудесна отправна точка.

Ако котката ви няма микрочип - време е да поставите такъв с актуална информация за вас или ветеринарния кабинет, където е регистрирано животинчето.

В допълнение - бъдете наясно със ситуациите, които могат да накарат вашата котка да избяга - отворени прозорци или страх от някакъв шум са чести причини гальовните приятели да се объркат, да загубят представа какво се случва около тях и да избягат.

Поставянето на мрежи на прозорците е задължително за собствениците на котки, а това дори е често изискване от приютите и организации за осиновяване.

Надяваме се, че никога няма да се окажете в тази ситуация, но все пак, ако се случи - опитайте да не се паникьосвате. Действайте възможно най-бързо и разпространете информацията за липсващото коте час по-скоро. Потърсете помощ от приятели, които да се включат в търсенето. С упоритост и голяма доза късмет - може би ще успеете да гушнете гальовното си животинче съвсем скоро.

Вижте още:

Трябва ли да поставя микрочип на котката ми

Котките могат ли да намерят пътя към дома

Виж още