Кога котенцата се научават да се изхождат сами

малко котенце Снимка: iStock

Н овородените котенца не започват да ходят до тоалетна сами веднага. През първите три седмици от живота си те се нуждаят от майка си - или от човек, ако майката я няма - за стимулиране на изхождането им, а това трябва да се прави след всяко хранене.

По-долу ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за безопасното стимулиране на изхождан на котенца, плюс няколко признака, че вашите котенца може да се нуждаят от ветеринарна помощ.

Защо котенцата не започват да се изхождат веднага?

Повечето новородени животни нямат способността да контролират собствените си черва от самото начало. Тъй като котенцата нямат този опит, те разчитат на майките си да им помогнат да започнат да вършат тази работа. Майката прави това като облизва гениталната област на котето, за да стимулира нервите.

малко котенцеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Процесът на стимулация помага на мускулите на котето да се научат какво да правят и как да се справят с дефекацията. В крайна сметка мозъкът им осъзнава кога е време да се изходи, тъй като се установява познат модел. Тогава котенцата се научават да акат сами, което обикновено се случва около триседмичната възраст.

Как да помогнете на вашето коте да започне да се изхожда

Ако вашето новородено коте няма майка, ще трябва да поемете ролята на „котешката майка“ и да го стимулирате, за да свърши работата си. това се прави по следния начин:

 • След като нахраните котето, вземете чиста, мека кърпа.
 • Внимателно разтривайте корема, гениталиите и аналната област на котето с кръгови движения.
 • Продължавайте да масажирате – нежно – докато котето не ака.
 • Съберете изпражненията в кърпата.
 • Обърнете внимание на цвета, консистенцията, структурата и т.н. на изпражненията, преди да ги изхвърлите.
 • Внимателно измийте котето с топла кърпа и го подсушете.

Някои допълнителни съвети, за да гарантирате, че процесът протича възможно най-гладко:

малко котенцеСнимка: iStock

 • Уверете се, че вашето оборудване е чисто: Използването на чисти кърпи или стерилни памучни топки и тампони може да помогне за предотвратяване на инфекции и други усложнения.
 • Бъдете нежни: Влизате в контакт с долната част на корема на котето, което включва пъпа, ануса и гениталиите им. Тези зони могат да бъдат изключително чувствителни. Внимавайте за количеството натиск, който прилагате по време на движението на триене. Използването на твърде много сила може да нарани тънката им кожа, което също може да доведе до инфекция.
 • Дръжте котето сухо и топло: Котенцата не са в състояние да регулират температурата си – и ако не ги подсушавате, определено ще се разболеят. Така че, след като вашето коте се изходи и го почистите, не забравяйте да го изсушите внимателно.

Процесът на стимулиране може да изглежда сложен, но всъщност не е толкова. Това е само временно. Преди да се усетите, вашето коте ще използва тоалетната си и вашият ангажимент ще бъде само да почиствате нея.

Как да разберете кога има проблем

Ако новото ви коте не ака след хранене, дори когато го стимулирате, може да има запек.

Увеличаването на времето, което отделяте за нежно масажиране на корема и аналната област след хранене, може да им помогне за допълнителна стимулация да изхождане. Но ако мъркащото приятелче не се изхожда нито веднъж в рамките на един ден въпреки стимулацията, е добре да се свържете с ветеринарен лекар.

Също така трябва да потърсите и ветеринарна помощ, ако ако вашето коте има упорита диария. Много малките котенца могат лесно да се дехидратират от диария, така че ако редките изпражнения продължат повече от един ден, те трябва да бъдат прегледани от ветеринар.

Други признаци, че е време да се обадите на ветеринар включват:

 • Повръщане
 • Треска
 • Кървава или водниста диария

Как изглеждат здравите котешки изпражнения?

малко котенцеСнимка: iStock

Когато стимулирате котето, за да му помогнете да се изхожда, трябва да сте сигурни, че изпражнения имат здрав вид. Те трябва да са твърди и кафяви.

Ако забележите някой от следните цветове или текстури в изпражненията на вашето коте, най-добре е да се обадите на вашия ветеринар възможно най-скоро.

 • Слуз: лигави, белезникави или жълти изпражнения могат да подсказват паразитна или чревна инфекция.
 • Червени и кървави: Кървавите изпражнения често предполагат инфекция.
 • Черни: Изпражненията с катранено-черен вид могат да предполагат кървене в стомашно-чревния (GI) тракт.
 • Оранжев: Този цвят може да показва проблеми с черния дроб или жлъчния мехур.
 • Жълто: Този цвят може да подсказва свръхрастеж на бактерии.
 • Зелено: Котенцата със зелени изпражнения може да имат бактериална инфекция.
 • Сиво: Коте със сиви изпражнения може да яде твърде много. То също могат да имат дисбаланс в пробиотиците или жлъчката. Вашият ветеринарен лекар може да предложи повече насоки за това с какво да храните вашето коте и дали е безопасно да въведете пробиотици в диетата им.
 • Бяло: Белите изпражнения често показват храносмилателен дисбаланс, който може да бъде сериозен, дори животозастрашаващ.

След като вашето коте порасне достатъчно, за да започне да ака само, поставянето на тоалетна на лесно достъпно, видимо място може да ви помогне да наблюдавате движенията на червата му за признаци на възможни здравословни проблеми.

Ако имате притеснения или въпроси относно здравето или развитието на котенцата, не се колебайте да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. Той винаги може да ви предложи повече насоки за осигуряване на възможно най-добрата грижа за вашето ново коте.

Виж още