Колко мръсни са котешките лапи

котешка лапа Снимка: iStock

В секи ден лапите на вашата котка влизат в контакт с околната среда, която може да пренесе патогени върху лапите, както и патогени от пода върху различни повърхности. Но колко мръсни са лапите на котката и как изобщо се получава това замърсяване?

Организмите са живи форми на живот, които включват паразити, протозои, бактерии и гъбички и са навсякъде - във въздуха, по повърхности, подове, както и върху нашите тела.

Нашата имунна система върши добра работа, като държи под контрол повечето организми. Много организми не са вредни за хората или животните, защото телата ни съдържат флора от полезни бактерии върху кожата, както и в чревния и гениталния тракт, които помагат за смилането на храната, както и за поддържането на бактериите под контрол .

Патогени по обувките и лапите

След извършени тестове в САЩ върху подметките на 8 души и лапите на две кучета, са открити 66 милиона организми върху обувките на един човек, а също така се виждат и 9 различни вида бактерии върху обувките, включително E. coli, Klebsiella pneumonia и Serratia ficaria. Няма изследвания обаче за това колко бактерии има по котешките лапи.

Dogsandcats.bg

Котешките лапи влизат в контакт с пода у дома, който може да съдържа патогени от обувките. Мяукащите животни на открито са изложени на патогени в околната среда. Яйцата на паразитните червеи се отделят чрез изпражненията на заразения гостоприемник в околната среда. Оттам те могат да бъдат „събрани“ от подметките на обувките, босите крака или животинските лапи, на които е позволено да се разхождат свободно.

И все пак - можем ли да кажем колко мръсни са котешките лапи?

Освен че мъркащите животни събират всичко, което е по пода (а колко е мръсен пода ни у дома - зависи от нас), те могат да изцапат лапите си с котешка урина, изпражнения или пясък от постелката. Малките котета неловно напикават лапичките си, докато пораснат и се научат да максимално да не се цапат докато ходят до тоалетна.

Един потенциален риск за хората е toxoplasma gondii, протозоен паразит. Котките са окончателните гостоприемници, което означава, че паразитът може да се възпроизвежда само в котката, но може да зарази други видове, включително хора. Ако инфекцията възникне за първи път по време на бременност, паразитът може да причини вродени дефекти в развиващия се плод. Ооцистите на T. Gondii се отделят с изпражненията и могат да оцелеят месеци или години в околната среда.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Редовното почистване на котешката тоалетна ще ви спаси от това, но за бременните жени се препоръчва да стоят далеч от котешки изпражнения и някой друг да поеме това задължение.

Малките деца, които пълзят, са изложени на повишен риск, тъй като ръцете им често са на земята, а след това - в устата.

Рисковано ли е за здравето да отглеждаме котка?

Потенциално, всеки домашен любимец представлява определен риск, но обекнивно погледнато - той е малък. Ако поддържаме дома си чист и котката ни стъпва навсякъде - нейните лапи няма да са толкова мръсни. В случай че не ни е приятно котката да разнася бактерии абсолютно навсякъде - можем да я научим да не спи при нас и да не влиза в нашата спалня.

Има много по-голям риск да пренесем у дома патогени и паразити по подметките на обувките си, отколкото нашата котка. Разбира се, за да предпазим всички в семейството можем да спазваме някои прости правила за безопасност:

  • Редовно третирайте котката си за вътрешни и външни паразити
  • Дръжте котките на закрито, за да предотвратите появата на бактерии у дома
  • Почиствайте котешките тоалетни всеки ден (дори два пъти на ден)
  • Дръжте котките далеч от кухненските плотове, леглото и места, които не бива да се замърсяват прекалено (ако имате възможност).
  • Събувайте обувките си, навън когато се прибирате у дома
  • Почиствайте пода и повърхностите у дома редовно
  • Мийте ръцете си преди да се храните или когато готвите

Не е трудно да спазваме елементарна хигиена на дома. Това е важо както за нашето здраве, така и за нашето семейство, особено ако имаме малки деца, които пълзят по пода. Почистването на повърхностите ще ни избави от разпространение на бактерии и паразити, които след това могат да ни навредят.

Вижте още:

6 основни хигиенни навика, които да спазваме докато живеем с котка

Виж още