Как да почистим дупето на котката, в случай че се наложи

котка се почиства Снимка: iStock

К отките са естествени „фризьори“ и се поддържат идеално чисти. Въпреки това, когато котките са болни или наранени, те ще пропуснат стъпки в процеса на миене, което понякога могат да се разхождат с мръсно дупе. Възрастните котки, които имат проблеми с мобилността, също могат да започнат да пренебрегват личната си хигиена. Каквато и да е причината, ваша отговорност като родител на котка е да поддържате дупето на котката си чисто. За щастие, това не е чак толкова трудно колкото звучи.

1. Разберете защо дупето на вашата котка се нуждае от почистване

Да оставите котката си с мръсно дупе не е просто нехигиенично, а може да бъде направо опасно както за вас, така и за мъркащия домашен любимец. Болести като токсоплазмоза се предават чрез изпражненията. Докато повечето котки, които получават инфекцията, нямат симптоми, тя може да причини треска, летаргия и загуба на апетит.

Натрупването на изсъхнали изпражнения по дупето на вашата котка може да причини сърбеж, дразнене и инфекция. Това също е популярно място за скриване на стомашно-чревни паразити. Те могат да разболеят много вас и гальовния домашен любимец.

2. Почистете дупето на вашата котка

Имате няколко възможности за материали за почистване на дупето на вашата котка:

Dogsandcats.bg
 • Влажна кърпа
 • Почистващи кърпички за котки
 • Мокри тампони от памук
 • Котешки шампоан

Използването на кърпички за домашни любимци би било най-лесният вариант, тъй като са предвидени за подобни случаи. Те ще премахнат всички засъхнали фекални вещества, както и миризмата.

Измийте добре ръцете си или носете ръкавици за еднократна употреба, докато почиствате, за да избегнете пренасянето на бактерии върху други повърхности.

Ако вашата котка има значително количество засъхнали изпражнения по дупето си, може да се наложи да накиснете кърпа със сапун и вода и да отстраните излишъка, след което почистете козината на котката си с кърпичките или памучните тампони.

3. Предотвратяване на мръсното котешко дупе

котка се почистваСнимка: iStock

Неща, които можете да направите, за да предотвратите замърсяването на дупето на гальовния спътник:

 • Насърчавайте миенето, като хвалите котката си, когато се почиства. С малко късмет те ще се радват на допълнително внимание и ще започнат да се почистват по-добре.
 • Поддържайте тоалетната на вашата котка чиста. Колкото по-малко изпражнения и урина има в нея, толкова по-добре.
 • Лекувайте диарията своевременно, като посетите вашия ветеринарен лекар.
 • Лекувайте основните проблеми като проблеми с мобилността.
 • Можете да подстрижете дългата козина, която се намира в задната област, за да избегнете опасността от залепване на изпражнения.

Защо котката ми не се почиства?

Котките не обичат да са мръсни, така че изведнъж мъркащият домашен любимец неглижира хигиената си - може би нещо не е наред. Ето някои от често срещаните причини, поради които котката ви може да не почиства собственото си дупе.

 • Ограничена подвижност — Това е най-честата причина котките да не се почистват сами. Почистването на задната им част изисква гъвкавост. Възрастните котки, които са развили артрит, може да смятат, че е твърде болезнено да се извиват. Ако котката не може да маневрира с тялото си, за да се подстриже, тя ще спре да го прави. Понякога при затлъстелите котки се развиват и физически ограничения, така че е важно да поддържате котката си със здравословно телесно тегло.
 • Дълга коса — Дългокосместите котки са по-склонни да имат мръсни дупета, отколкото късокосместите. Косата им може да стане матова и да се заплита, което прави процеса на почистване болезнен, особено ако изпражненията се заплетат. Извършването на редовно подстригване на тези места може да помогне за предотвратяване на тези ситуации.
 • Диария – Котките, които се разболеят и развият диария, може да се борят да се поддържат чисти. Въпреки че един или два епизода на диария обикновено не са проблем, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, ако тя продължи повече от 24 часа, тъй като мяукащия приятел ви може да се дехидратира.
 • Мръсна тоалетна — Тоалетните трябва да се почистват най-малко всеки ден.
 • Подути анални жлези — Аналните жлези могат да развият абсцеси и да се подуят, блокирайки пътя за ефективно отстраняване на отпадъците. Ако котката ви не може да ака, понякога има изтичане на фекална материя, което причинява мръсно дупе. Докато аналните жлези не се изразят, дупето им ще остане мръсно. Ако се чувствате комфортно с процеса, можете да го направите у дома или ветеринарен лекар може да го направи вместо вас.
 • Чревни паразити — Червеите са доста често срещани при котките и могат да ги оставят със сърбящ анус и понякога мръсно дупе. Може да видите червеи да излизат от ануса или просто да откриете, че котката ви се чувства неудобно и плъзга дупето си по пода. Така или иначе, обезпаразитяването на вашата котка ще реши проблема.

Понякога няма решение за липсата на грижа за вашата котка и вие трябва да се намесите и да почистите дупето им. Това е важна работа, защото поддържа вас и вашата котка здрави. Все пак, ситуацията си струва да се провери с ветеринарен лекар, тъй като не е типично за здрава котка да не успее да почисти козината си добре.

Вижте още:

Как да почистим котешките изпражнения от козината на дългокосместа котка

Защо котките ядат изпражненията си

Виж още