6 основни хигиенни навика, които да спазваме докато живеем с котка

почистване след котка Снимка: iStock

П оддържането на дома чист, докато живеем с домашни любимци - независимо какви са те - е задължително, най-малкото ако искаме да си спестим болести и инфекции. Винаги е препоръчително да почиствате редовно играчките, да дезинфекцирате повърхностите, да премахвате космите от мебелите колкото се може по-често.

Ако сме много заети и имаме натоварени периоди, може да ни се случи да неглижираме хигиената на дома, но това не бива да се превръща в тенденция. В тази статия ви даваме някои много прости съвета за хигиена, но ще се изненадате колко често те могат да се пренебрегнат от стопаните.

1. Почиствайте котешката тоалетна всеки ден

Ако острите миризми не са достатъчни, за да ви вдъхновят да почиствате тоалетната на мяукащия ви приятел всеки ден, помислете, че тя така се превръща в плодородна почва за редица микроби и паразити, които могат да са много опасни. Тези бактерии могат да се разпространят в дома ви и да атакуват вас. Това е особено вредно за децата, тъй като те имат склонността да пипат всичко и след това да докосват устата си.

Освен опасности за вас, всички знаем, че проблемите с тоалетната са едни сред най-разпространените пред котките. Тези приятели могат да са изключително капризни и една малка грешка от ваша страна, може да ви коства цяла серия от уриниране на места, които не са предвидени за това. Най-добре си го спестете и почиствайте тоалетната им всеки ден. Разбира се, ако сте заети и пропуснете някой ден, няма място за паника, но се погрижете да не се случва често. Ангажирайте цялото семейство в процеса, така че всеки би могъл да се погрижи за котето и да му осигури чиста тоалетна.

Dogsandcats.bg

почистване след коткаСнимка: iStock

2. Почиствайте котешките кътове и любимите места

Цялостното почистване на дома е съвсем нормално, но почиствате ли също толкова редовно и котешките принадлежности?

Вероятно мъркащият ви приятел си има котешко дърво, легълце, одеяло или пък любим стол, на който често се свива на кравайче. Старайте се да почиствате тези места редовно с прахосмукачка, тъй като те събират огромно количество косми.

Това е особено важно, ако някой от семейството страда от астма или алергии. Още повече, че ако мяукащият ви другар се е сдобил някак с бълхи или въшки - едно старателно почистване ще предотврати разпространявено им из други части на апартамента.

Да, котешкият ви приятел може да се ядоса, когато включите прахосмукачката и почистите старателно котешкото му дърво или изперете любимото му одеяло и то мирише странно (на чисто), но нямате друг избор.

3. Мийте често ръцете си

Всички обожаваме да си играем с гальовните ни приятели, да ги гушкаме, мачкаме или да ги оставяме да ни хапят. Все пак, важно е след това да мием ръцете си. Това важи след като почистваме тоалетната им или сменяме храната им. Това намалява разпространението на болести в дома ви.

4. Съхранявайте правилно котешката храна

Не бихте яли храна, която е престояла една нощ, нали? Мяукащият ви спътник е на същото мнение. Сухата храна трябва да се съхранява затворена, най-добре в опаковката, в която е купена. Също така, трябва да се държи в шкаф, и най-важното - недостъпна за котката ви.

Консервата с мокра храна е най-препоръчително да се изяде веднага, но не всички мяукащи приятели я харесват толкова и може би я хапват на няколко хранения. Ако това е вашият случай - следва да съхранявате останалата част в затворена в хладилник.

Вижте още:

Грешки при съхранението на котешка храна, които искате да избегнете

5. Поддържайте чисти купичките за храна и вода

Да не почиствате купичките за храна след всяко ядене на мяукащия ви приятел е все едно вие да закусвате, обядвате и вечеряте в една и съща чиния без да я измиете. Не звучи приятно, нали?

Освен че не е апетитно, мръсните съдове могат да привлекат мравки и други гадини, а също така са пълни с бактерии, които могат да се разпространят в дома ви.

Някои котешки родители неглижират почистването на купичката за вода, но не трябва. Равносилно е на това да пиете вода с дни от една и съща чаша без да я измиете. Скоро ще започне да мирише на мухъл.

Непочистените купички могат да докарат на котешкия ви спътник домашно-чревно неразположение, а никой от нас не иска да накара домашния си любимец да страда.

почистване след коткаСнимка: Pixabay

6. Почиствайте и сменяйте редовно котешките играчки

Това е детайл, който често забравяме, но котешките играчки също трябва да се почистват редовно. Те се търкалят по пода, по ъгли и събират всякакъв прах, след това се захапват от мяукащите приятели, което не е много хигиенично за тях. Особено ако сте открили някоя отдавна запратена играчка под леглото, задължително трябва да я изперете преди да я пуснете в употреба.

Ако играчките са твърди, като например пръчката на въдицата, която мяукащия ви приятел най-вероятно често захапва - можете да ги почиствате с вода и сапун. Не забравяйте да изплакнете обилно, за да предпазите котката си от поглъщане на сапун, тъй като това ще раздразни корема й.

Относно меките играчки - хубаво е периодично да ги перете в пералнята, а ако вече са скъсани и изкормени - най-добре ги заменете с нови, тъй като животните могат лесно да погълнат пълнежа им.

Грижите за котешкия ни домашен любимец не са ограничават само до това да му даваме храна и вода всеки ден. За да гарантираме на него максимален комфорт и здраве, трябва да имаме отношение и към средата, в която той живее - нашия дом. Почистването на дома всяка седмица предотвратява разпространението на бактерии и болести. Следването на няколко прости правила ще направи домът ви чисто и приятно място, където щастливо ще съжителствате с мяукащия си спътник.

Вижте още:

Котката ми уринира извън тоалетната

Виж още