Колко време отнема стерилизацията на женските котки

Котка ветеринар Снимка: Istock

С терилизирането на вашата котка е едно от най-важните решения, които можете да вземете за нейното дългосрочно здраве.

Средната продължителност на живота на стерилизираните и кастрирани котки и кучета е значително по-дълга от тези, които не са преминали през процедурата.

Има много ползи от тази обичайна и рутинна операция, включително предотвратяване на нежелана бременност, спомагане за намаляване на популациите на бездомни котки и намаляване на риска от репродуктивни ракови заболявания и други здравословни проблеми.

Dogsandcats.bg

В тази статия ще поговорим малко повече за операцията, през която преминават мяукащите женски домашни животни.

Стерилизация на женска котка

При женските мъркащи приятели процедурата е по-сложна от тази на мъжките, тъй като това е операция, при която се премахват яйчниците и матката на животинчето. 

Операцията на женска котка отнема около 15 до 20 минути, в зависимост от възрастта на котката. Ако мъркащият домашен любимец е разгонен, това може да направи операцията по-сложна, макар че котките са малки животни и обикновено това не е представлява фактор.

Стерилизирането е рутинна коремна операция, която се извършва с обща анестезия. Вашият ветеринарен лекар ще вземе кръвни изследвания, за да се увери, че котката ви е достатъчно здрава за анестезия.

След като котката е упоена, вашият ветеринарен лекар ще направи малък разрез по средната линия на корема. И яйчниците, и матката се отстраняват, а коремът на гальовното животинче се затваря със слой конци под кожата, които се разтварят и слой конци или скоби върху кожата, които ще се наложи да бъдат премахнати от ветеринарния лекар по негова препоръка, но това е около 10 дни.

За повечето котки те се събуждат от упойка в рамките на 10 или 20 минути и могат да се приберат вкъщи в същия ден като операцията. Имайте предвид, че когато вземете животинчето у дома, то най-вероятно ще бъде сънено и трябва да му осигурите удобно място - възглавница или одеяло на пода - на които да може да си легне. То няма да може да се качи на котешкото си дърво или по други места у дома, които обикновено обича.

Възможни усложнения от стерилизация на котка

Котка ветеринарСнимка: IStock

Обикновено усложненията са редки по време на стерилизация на котка, но всяка операция носи риск. Вашата котка може да има нежелана реакция към анестезията, макар че това се случва рядко. Също така е възможно вашата котка да получи вътрешен кръвоизлив по време или след операция.

Най-често срещаното усложнение е следоперативна инфекция, която може да възникне вътрешно или около мястото на разреза. Повечето инфекции могат да бъдат лекувани с антибиотици.

В редки случаи гальовният домашен любимец може да има реакция към конците, причинявайки подуване, което се появява малко след операцията. Може да се наложи друга операция за отстраняване на конеца. 

Друго възможно усложнение е образуването на болезнен джоб от бистра течност, която се натрупва близо до разреза. Това се случва, ако котката е твърде активна в дните след операцията. Те преминават с течение на времето, но може да изискват антибиотици за предотвратяване на инфекция.

Усложненията често възникват поради поведение като облизване или хапане на мястото на разреза на вашата котка. Затова обикновено, ветеринарите задължително поставят дреха или конус на женските котки, за да предотвратят възможността от облизване и почистване на козината докато не се премахнат конците. 

Ползи от стерилизирането на котка

Котка ветеринарСнимка: IStock

Всички котки, които не се размножават, е препоръчително да бъдат стерилизирани. Процедурата за женските котки има различни ползи, като например:

  • Контролиране на популацията на бездомни котки

В зависимост от условията, женските котки могат да забременеят на петия месец и да имат между едно и осем котенца в котилото. С две или три котила всяка година, една котка може да има над 100 котенца през репродуктивните си години. И така, една женска котка и нейното потомство допринасят за между 100 и 400 котки само за седем години и много от тези котки в крайна сметка ще бъдат евтаназирани в приюти или изоставени на улицата. Освен това котенцата получават повече внимание в приютите, което намалява броя на осиновяванията на възрастни котки.

  • Намалява се рискът от болести на репродуктивната система

Стерилизирането на гальовното животинче намалява риска от рак на яйчниците и матката, както и рак на гърдата и дори други болести сзъврани с матката - например пиометра.

  • Елиминиране на нежелано поведение при разгонване

От гледна точка на поведението стерилизацията предотвратява поведения като силно и упорито мяукане, уриниране извън конешката тоалетна, зов за внимание, търкане в пода и всички тези досадни поведения, които имат женските разгонени котки. Мяукащите приятели също могат да се скитат в търсене на мъжки котки за чифтосване, което може да ги направи уязвими към болести и наранявания от средата навън. 

Няма спор, че стерилизирането на вашата котка е разумно решение за нейното здраве. Ползите далеч надхвърлят рисковете и мяукащият домашен любимец ще се възстанови напълно и ще се върне към нормален живот след само няколко седмици. Каквито и притеснения да имате относно процедурата, винаги можете да ги обсъдите с ветеринарния си лекар, за да може да сте сигурни, че ще се погрижат за животинчето възможно най-добре. 

Виж още