11 неща, които искате да знаете за мустаците на вашата котка

котешки мустаци Снимка: iStock

Ч удили ли сте се някога дали мустаците служат за друга цел, освен да направят лицето на вашата котка да изглежда изключително сладко? Всъщност, мустаците ва шашата котка са изключително съществена част от нейното тяло и изпълняват доста важни функции. Да научим за какво служат котещшките мустаци!

1. Мустаците могат да променят цвета си

Котешките мустаци могат да променят цвета си с възрастта на котката. Млада котка може да има бели мустаци, които след това потъмняват или стават сиви с възрастта на котката, подобно на човешката коса. Една чисто черна котка може да има изцяло черни мустаци. Ако котката ви има тъмни мустаци, когато е млада, те могат да посивеят или да станат по-светли, когато котката ви порасне.

котешки мустациСнимка: iStock

2. Мустаците могат да бъдат „раирани“

Цветен ген контролира цвета на мустаците. Този ген също така произвежда цветови вариации, като ивици в обикновената козина при някои котки. Гальовните животни, които имат няколко цвята в шарка, като таби имат този ген. Пигмент може е отговорникът за промяната на цвета на мустаците при някои мъркащи приятели - ако се промени по средата на цикъла на растеж на мустаците, това води до ивица. Възможно е дори котките да имат както черни, така и бели мустаци.

Dogsandcats.bg

3. Мустаците са силно чувствителни

Мустаците са много повече от просто коса. Мустаците са „тактилни“ косми, които са по-дебели, по-дълбоко вкоренени и по-богати на нервни окончания от нормалната коса. Мустаците дори могат да помогнат на вашата котка при навигиране в тъмното!

Котката има четири реда мустаци и повечето котки имат общо 12 от двете страни: горните два реда могат да се движат независимо от долните два реда. Чувствителните нерви в мустаците помагат на котката да определи точното местоположение, размера и текстурата на обект, който среща, дори на тъмно. Мустаците също са достатъчно чувствителни, за да откриват промените във въздушните течения, което е една от причините котките винаги да разбират, когато някой или нещо се приближава към тях.

4. Мустаците отговарят на размера на тялото на котката

котешки мустациСнимка: iStock

Мустаците на муцуната на котката растат приблизително равни на ширината на тялото ѝ. Ако ловува и иска да проследи мишка под къщата, например, мяукащият приятел ще използва мустаците си, за да прецени дали тялото му ще се побере в тунела или дупката, където иска да влезе. Ако мустаците му се докосват отстрани, той знае, че тялото му няма да пасне.

5. Мустаците предават настроенията на вашата котка

Ако опознаете движенията на мустаците на котката, можете да научите много за това какво чувства вашата котка. Когато мустаците на котката са отпуснати, което означава просто да стърчат право както обикновено, вашата котка е доволна и щастлива. Ако мустаците ѝ са „избутани“ напред и може би се люлеят напред-назад, тя се концентрира върху нещо, вероятно търси нещо, което изглежда като вкусна плячка. Ако мустаците са дръпнати назад (ще забележите и друг агресивен език на тялото заедно с това), и това означава, че котката е стресирана, ядосана или уплашена.

6. Никога не режете мустаците на котката си!

котешки мустациСнимка: iStock

Въпреки че мустаците са прикрепени към нервни окончания, те всъщност не могат да се усетят. Това е подобно на начина, по който не боли, ако подстрижете ноктите или косата си. Мустаците обаче са достатъчно чувствителни, за да предадат толкова информация на вашата котка, колкото върховете на вашите пръсти. Поради тази причина те никога не трябва да се режат. Ако разресвате котката си или просто я галите, избягвайте мустаците, защото има нужда от тях и вероятно ще е неудобно.

7. Мустаците помагат на котката да стъпи на краката си

Мустаците са прикрепени към специални сетивни органи, наречени проприорецептори. Те изпращат съобщения до мозъка за това къде в пространството се намира тялото на вашата котка. Това означава, че мустаците предават информация за това какво прави тялото на вашата котка. Това е част от причината, поради която котките могат да „кацат“ на краката си.

8. Мустаците заемат 40% от мозъка на вашата котка

Тъй като зрението на котките не е толкова добро, те получават по-голямата част от сензорната си информация чрез допир и слух. Почти 40% от котешкия мозък картографира области, които са свързани с местоположението на мустаците. Всеки отделен мустак се свързва с определено място в мозъка, което ги прави супер важна част от анатомията на вашата котка.

9. Мустаците растат отново

Мустачките понякога падат, а също така могат да се наранят, „надраскат“ или счупят. Не се страхувайте, те ще пораснат отново.

10. Мустаците са „малки метли"

Думата на английски език  „whisker“ идва от думата „wisker“, датираща от около 1600 г., която означава „всичко, което бърка или мете“. Има смисъл, предвид любопитните факти за мустаците, които вече научихме.

11. Мустаците не са само на лицето

котешки мустациСнимка: iStock

Колкото и удивителни да са мустаците, може би най-изненадващият забавен факт за мустаците, който много хора не знаят, е, че мустаците не стърчат само от лицето на котката.

Да, има мустачки около устата и веждите. Но това не е всичко! Котките също имат мустаци на в задната част на предните си крака точно над лапите. Те помагат при катерене, както и при лов.

Виж още