Колко време продължава бременността при котките

бременна котка Снимка: iStock

А ко имате основание да смятате, че котката ви е бременна, няма причина за безпокойство. Кралиците ще знаят точно какво да направи, когато настъпи моментът, и вие няма да можете да направите почти нищо, освен да ѝ осигурите подходяща храна, вода и гнездо, където да роди мъничетата. Въпреки това е обичайно да имате доста въпроси, включително колко дълго ще бъде бременна котката ви

Колко време е бременността при котките

Котките са бременни от 65 до 69 дни или около 9 седмици. Това е лесно за запомняне, когато го сравните с човешкия период на бременност от 9 месеца. Въпреки това, за разлика от жените, които често започват да проявяват признаци в началото на втория триместър, вашата котка няма да започне да показва признаци до края на бременността си.

бременна коткаСнимка: iStock

Кога котката започва да показва признаци на бременност

Кралицата ще започне да наддава на тегло и да изглежда бременна след около 6 седмици от 9-седмичната си бременност. Така че, щом забележите нещо различно в котката си, вероятно ще имате по-малко от 3 седмици преди да видите котенца. През това време апетитът на котката ще се увеличи, затова трябва да се храни с пълноценна диета. Може също така увеличите приема на мокра храна за сметка на сухата, защото тя обикновено е с по-високо съдържание на протеини и други важни хранителни вещества, от които се нуждае бременната котка.

Dogsandcats.bg

Как може да разберете дали котката ви е бременна

бременна коткаСнимка: iStock

За съжаление котките са експерти в това да крият здравословните си проблеми от своите стопани. Освен ако не чуете, че котката ви се държи по време на чифтосване, бременността ѝ вероятно ще остане незабелязана за известно време. Въпреки това можете да следите за няколко симптома, които бременните женски котки проявяват. 

  • Зърната им може да се увеличат и да започнат да пропускат млечен секрет, когато котката ви наближи раждането.
  • Очевидният признак - коремът на котката се увеличава, а с това и апетита ѝ.
  • Когато останат само около 2 седмици, ще забележите, че котката започва да прави гнездо, в което ще роди бебетата си. Гнездото обикновено е тихо и тъмно, често скрито някъде. Уверете се, че котката ви има много стари одеяла, които тя може да използва, за да създаде гнездото си, и направете всичко възможно да намалите движението около мястото, за да се чувства сигурна.
  • Възможно е да забележите, че котката ви е по-привързана от обикновено към вас и другите членове на семейството. Тя може да стане и по-гласовита. Възможно е обаче да заеме противоположна позиция спрямо други домашни любимци и да стане по-агресивна от обикновено.

След като заподозрете, че котката ви е бременна, можете да я заведете на ултразвуково изследване, ако бюджетът ви го позволява. Ултразвуковото изследване ще премахне всяко съмнение относно бременността на котката ви, а също така ще ви покаже в каква бременност е и колко котенца ще има. Тази информация ще ви помогне да бъдете по-добре подготвени за бъдещите домове, които трябва да търсите.

Колко котенца има в едно котило?

бременна коткаСнимка: iStock

Повечето котки имат между три и пет котенца в едно котило, но това варира в широки граници, като при някои котки има само едно котенце, а при други - повече от 7-8. Генетиката, както и възрастта и здравето, могат да повлияят на това колко голямо е котилото. Породата също може да повлияе на размера на котилото, като Сиамските котки имат големи котила, а Персийските котки - по-малки.

Вашата котка вероятно ще бъде бременна около 9 седмици, но ако не сте наблюдателни и нямате късмет, няма да забележите, докато не наближи 5-6 седмица. Добра идея е да се направи ултразвук, за да можете да видите колко котенца ще има и да се ориентирате кога ще се появят. Когато котката ви започне да строи гнездо и стане прекалено привързана, времето е настъпило и малките котенца могат да се появят всеки ден. И не забравяйте, че препоръката на ветеринарите е да стерилизирате котката си още преди първото разгонване и да попречите на възникването на бременността. Още повече, че проблемът с бездомните котки е прекалено голям, за да го утежняваме допълнително и с размножаване и търсене на дом за домашни котки.

Виж още