Котката ми е погълнала алкохол! Как да подходя?

котка и алкохол Снимка: iStock

Ш ироката достъпност на етанола естествено означава, че той влиза в контакт с всички членове на нашето домакинство, включително и с домашните ни любимци. Точно както алкохолът може да бъде опасен при хората, ако се прекалява с него, той може да представлява значителен риск за нашите домашни любимци. В тази статия ще разгледаме по-подробно потенциалните последици от поглъщането на алкохол при котките.

Какво се случва, ако котката пие алкохол

Алкохолът (в голяма степен етанол) е депресант на централната нервна система. Той забавя работата на нервите и мускулите и стимулира появата на други забавящи химикали в мозъка. Той се абсорбира бързо след поглъщане (в рамките на 30 до 60 минути) и циркулира в кръвообращението, докато не бъде отстранен от черния дроб.

котка и алкохолСнимка: iStock

Също както при хората, алкохолът предизвиква все по-тежки признаци с увеличаване на дозата. Погълнатото количество спрямо телесното тегло е от решаващо значение. Някои признаци могат да бъдат леки, но ако се погълне голямо количество, алкохолът може да бъде смъртоносен за котките. Колкото по-бързо се установи проблемът и се предприеме професионално лечение, толкова по-добър е резултатът за вашата котка, така че потърсете ветеринарен съвет възможно най-скоро, ако смятате, че котката ви е пила алкохол!

Dogsandcats.bg

Другите два домакински алкохола, с които може да се сблъскате, се наричат метанол и изопропилов алкохол. Те са по-рядко срещани, но обикновено се намират в спрейове, дезинфектанти, разтворители, бои и промишлени химикали. Указанията в тази статия се отнасят за етанола, но важат и за тези алкохоли. Основната разлика е, че тези алкохоли са още по-токсични от етанола и затова всяко излагане на въздействието им трябва да се приема много сериозно.

Моята котка е пила алкохол - какво да правя?

  • Отделете котката си от алкохола и се уверете, че няма други продукти, съдържащи алкохол. Ако е необходимо, затворете котката си далеч от проблема. Това ще предотврати влошаването, преди да можете да потърсите помощ!
  • Опитайте се да установите какво точно е погълнала котката ви, какво количество и кога е погълнато, ако можете. Ако алкохолните продукти имат етикети, запазете ги, за да можете да направите справка със списъка на съставките.
  • Проверете котката си за някакви явни признаци. Държи ли се котката ви нормално или има необичайни промени, които стават видими?
  • Свържете се с местния ветеринарен лекар. Колкото по-скоро се потърси професионална помощ, толкова по-добър ще бъде резултатът.
  • Следвайте инструкциите на ветеринарната клиника; обикновено това включва посещение и преглед от ветеринарен лекар. Това е жизненоважно, за да може котката ви да има най-голям шанс за успех.

Как мога да разбера дали котката ми е пила алкохол? Напиват ли се котките?

котка и алкохолСнимка: iStock

Алкохолът се абсорбира бързо и в рамките на 30-60 минути предизвиква пиянски или колебливи движения, летаргия и залитане. Това се случва, тъй като централната нервна система се забавя. Котките могат да изглеждат дезориентирани и да започнат да мяукат повече.

Етанолът е много дразнещ за червата и може да предизвика повръщане или диария. С напредване на признаците котките могат да получат припадъци, да спрат да дишат и да умрат от въздействието на алкохола.

Всички тези признаци са много зависими от дозата, точно както е при хората. По-малките количества алкохол предизвикват по-леки признаци, докато по-големите дози водят до по-сериозни проблеми. Обикновено признаците започват да отшумяват след 12-24 часа, тъй като етанолът се отстранява от черния дроб.

Ще се оправи ли котката ми, ако е пила алкохол?

котка и алкохолСнимка: iStock

Най-важното нещо е да потърсите професионална ветеринарна помощ възможно най-скоро.

В някои случаи на отравяне ветеринарните лекари могат да поставят инжекция, която да предизвика повръщане и да върне токсина обратно нагоре, преди да се е абсорбирал. Това обикновено не е възможно при алкохола, тъй като етанолът се абсорбира много бързо, а при котките във всеки случай е по-трудно да се постигне надеждно повръщане, отколкото при кучетата.

Вашият ветеринарен лекар ще трябва да знае приблизително какво и кога е пила котката ви. Той ще извърши клиничен преглед и ще търси някакви признаци. Обикновено се препоръчва кръвен тест, за да се прегледа химичният състав на кръвта и да се провери състоянието на черния дроб и бъбреците.

котка и алкохолСнимка: iStock

Перспективите за котките, отровени с алкохол, са много различни. При леки случаи с подходящо лечение повечето котки се възстановяват добре. При по-тежки отравяния, дори при интензивно болнично лечение, алкохолът може да бъде фатален поради огромното въздействие, което може да окаже върху множество системи на организма. Възстановяването обикновено отнема между един и три дни.

Превенцията е от ключово значение. Дръжте продуктите, съдържащи алкохол, далеч от котките и кучетата си. Ако се притеснявате, че котката ви е пила алкохол, потърсете ветеринарна помощ възможно най-скоро.

Алкохолите са изключително разпространени в домакинските продукти, но в големи дози могат да бъдат токсични както за нас, така и за нашите домашни любимци. Ако котките пият алкохол, те ще проявят зависими от дозата симптоми на пиянство (също като хората!), но тези симптоми могат бързо да станат тежки и животозастрашаващи.

Алкохолът може да убие котките. Ако се опасявате, че котката ви е пила алкохол, е изключително важно да се свържете с местната ветеринарна практика възможно най-скоро, за да дадете на котката си най-голям шанс за успешен изход.

котка и алкохолСнимка: iStock

Виж още