Котките губят ли зъбите си, когато са в напреднала възраст?

котешки зъби Снимка: iStock

А ко се чудите дали мъркащият ви приятел ще загуби зъбите си, когато годините му напреднат или котката ви вече е в графа „възрастен“, трябва да кажем, че е възможно да се случи, но не е толкова обичайно. Докато загубата на зъби е обичайна за малките котенца, които сменят млечните си зъби, за да направят място на постоянните, при възрастните не протича подобен процес и не би следвало да губят зъбите си поради старост.

Въпреки че се случват инциденти, когато зъбите се изместят от устата, загубата на зъби често е знак, че нещо не е наред с оралното здраве на вашата котка.

Причини за загуба на зъбите при възрастните котки

котешки зъбиСнимка: iStock

Възрастните котки губят зъбите си поради заболяване на зъбите:

Dogsandcats.bg
  • Гингивит

Той започва с натрупване на плака, която е слуз, която съдържа бактерии по зъбите. С течение на времето, плаката се натрупва и гингивата се възпалява, започвайки процеса на рецесия на венците.

Възрастните котки са изложени на най-голям риск от тежка форма на венците, тъй като плаката е останала незабелязана и нелекувана толкова дълго време. Когато оралното здраве на котката достигне този етап, за мяукащия спътник е болезнено да се храни и дори да се грижи за козината си.

  • Пародонтоза

Това е следващият стадий на гингивита и е необратим, когато стане твърде напреднал. Пародонтитът възниква, когато тъканите, които прикрепят зъба към венците и костта, отслабнат. Това се дължи на увреждащите вещества, причинени от натрупване на бактерии.

котешки зъбиСнимка: iStock

  • Резорбция на зъбите

Резорбцията на зъба е мястото, където зъбната структура се разрушава вътре в зъба, преди да засегне други части на зъбите. Това е най-честата причина за загуба на зъби при гальовните животни.

  • Старост

Възрастните котки над 10 години са по-податливи на загуба на зъби и гниене, отколкото котенцата и по-младите гальовни приятели. Техните венци стават по-слаби, губят способността си да държат зъбите на котката на място.

  • Нездравословна диета

котешки зъбиСнимка: iStock

Ако вашата котка е на нездравословна диета или не консумира необходимите хранителни вещества, зъбите и венците ще се развалят. Хранителните вещества служат не само на тялото, но са от полза за оралното здраве на котката.

  • Злополуки и наранявания

Тъй като възрастните котки обикновено имат по-слаби венци, има много по-голяма вероятност зъбите им да изпаднат след удар, падане или битка с друго животно. Те също могат да счупят зъби от дъвчене на твърди предмети, затова се погрижете мъркащия приятел да не го прави.

Как да предпазим котките от загуба на зъби

За да сте сигурни, че вашата възрастна котка ще запази всичките си зъби възможно най-дълго, започнете да практикувате методи за дентална хигиена възможно най-рано, за да предотвратите появата на проблеми със зъбите по-късно в живота. Без зъби храненето и пиенето на вода стават трудни, което се отразява на качеството на живот на вашата котка. Можете да предотвратите загубата на зъби със следните методи:

котешки зъбиСнимка: iStock

  • Редовно четкане на зъбите
  • Стоматологични грижи и прегледи, ако това се налага
  • Здравословна диета
  • Играчки за дъвчене

Въпреки че понякога може да бъде част от естествения процес на стареене, рядко е мъркащите животни да губят зъбите си просто така. Обикновено е свързано със зъбно заболяване. Заведете мъркащия си приятел на преглед при ветеринар, за да се предвидят необходимите грижи за зъбите, които трябва да прилагате.

Виж още