Котките изпитват ли тъга за своите братя и сестри

малко котенце Снимка: iStock

Н ово коте у дома е наистина щастливо и вълнуващо време за вас! В края на краищата вие ще посрещнете нов космат член на семейството в дома си, ще го опознаете, ще се грижите за него и ще развиете връзката си. Но какво да кажем за предишния живот на вашето прекрасно и палаво коте?

Ако осиновите коте, то вероятно ще е прекарало цялото си време преди това с майка си и братята и сестрите си. Вероятно в главата ви се прокрадва въпроса - помнят ли котките своите братя и сестри? И ако да - липсват ли им?

Помнят ли котките своите братя и сестри?

малко котенцеСнимка: iStock

Малките котенца вероятно помнят своите братя и сестри известно време, след като напуснат дома, в който са били отгледани. Вероятно ще помнят и още известно време миризмата на предишния си дом и котенцата, с които са живели.

Dogsandcats.bg

Предполага се, че дори и мъркащият приятел да се е преместил във вашия дом, може би ще разпознае миризмата на свой брат или сестра, ако му попадне. Не е ясно точно колко дълго една котка може да запази знанието за миризмата на друга котка, но вероятно е година или повече.

Натъжават ли се котките, когато братята и сестрите им отидат в друг дом?

малко котенцеСнимка: iStock

Винаги има период на приспособяване, когато котенцата напуснат своите братя и сестри и майка си за първи път. Първоначално вашето коте може да изглежда уплашено, притеснено или затворено и може да не яде, да пие или да играе толкова, колкото обикновено, в продължение на няколко дни, докато се адаптира към живота в нов дом с новото си семейство.

Може дори да изглеждат малко тъжни или да мяукат повече, когато са оставени сами. Не се притеснявайте обаче, този период на установяване ще свърши, преди да се усетите и вашите пухчета ще се установят в новия им дом.

Как можете да помогнете на новото си коте да се адаптира?

Ако сте донесли у дома ново коте, имате предвид, че то напуска семейството си и отива в напълно нова среда. Установяването трябва да бъде постепенно и нежно, а виковете или други силни шумове трябва да бъдат сведени до минимум.

Ако имате малки деца, добре е преди това да поговорите с тях и да им обясните всичко това. Трябва да им обясните как вероятно се чувства котето и защо трябва да бъдат изключително спокойни и тихи около новото попълнение.

малко котенцеСнимка: iStock

Препоръчва се да запазите рутината, която котето е имало преди да дойде при вас колкото е възможно. Използвайте същата храна, постелка за тоалетна или играчки. Така ще помогнете на животинчето да усеща познати неща, макар и да се намира на ново място с нови хора и без братята, сестрите и майка си.

Мяукащите животни също както хората имат нужда от период на приспособяване в новия дом. Доколко ще помнят братята и сестрите си - не можем да кажем, но със сигурност котето има нужда от много любов и топлина в новото си място. Затова се погрижете да му осигурите максимален комфорт, любимата му храна, тиха обстановка и много обич! Така бързо ще свикне с новото си семейство и няма да страда за майка си, братята и сестрите си.

Виж още