Котките обичат ли да им пеем?

котка у дома и стопани свирят Снимка: iStock

Д ори и най-срамежливите сред нас могат да се чувстват уверени, пеейки любимите си мелодии в уюта на дома си, а още по-добре е, когато котките ни са там, за да слушат. Като перфектна публика за нашите безсрамни репетиции, котките слушат с радост без осъждане. Но дали тези мъркащи приятели наистина се наслаждават на нашето пеене или просто са учтиви? Ще проучим науката и знаците дали котките харесват нашето пеене и видовете музика, които е по-вероятно да предпочитат.

Харесват ли котките, когато им пеете?

Въпреки че няма научно изследване дали котките се наслаждават на нашето пеене, няколко собственици се кълнат, че гальовните им приятели се ободряват, когато чуят този звук. Много откриват, че котките им стават по-привързани, търсят ги за гушкане и целувки. Някои дори смятат, че техните домашни любимци имат любими песни и често полагат големи усилия, за да напишат оригинални мелодии за тях!

котка у дома и стопани свирятСнимка: iStock

Каква музика харесат котките?

Множество проучвания са прецизирали нашето разбиране за котешките предпочитания и емоционалните и физиологични ефекти на музиката. Изследователите изследваха как различните музикални жанрове влияят върху автономната нервна система на котка под анестезия.

Dogsandcats.bg

Сравнявайки поп, хеви метъл и класическа музика, те откриха, че котките разграничават ритмите и че звуците влияят върху контролите на ANS като дишане и разширяване на зениците. Класическата музика се свързва с по-нисък стрес и повече релаксация, а хеви метълът с по-висок стрес и тревожност.

Какво е котешка музика?

С музиката, специфична за котки, която значително влияе върху домашните любимци, вероятно се чудите как звучи. Музиката се фокусира върху тонове, познати на котките, използвайки темпо и по-високи октави, които отговарят на техните естествени комуникационни модели.

В проучване от 2015 г. за музиката, специфична за котките, изследователите предполагат, че определени музикални качества, които влияят на хората, могат да повлияят на други животни. Те добавят елементи като по-дълги ноти, за да бъдат по-успокояващи и правилни ритми, за да предизвикат положителни състояния.

котка у дома и стопани свирятСнимка: iStock

Изследователите също така салояват мъркане и мяукане и други възнаграждаващи звуци в котешките вокализации. Такива звуци са типични по време на кърмене, което е ключов период от емоционалното развитие на котките. Очакваше се, че познатите звуци ще предизвикат утешителни чувства и положителен отговор от котките.

Резултатът е смесица от успокояващи, провлачени и често високи тонове, които сякаш се харесват на котките.

Ако обичате да пеете и виждате, че котката ви се наслаждава на това - няма причина да не продължите да го правите.

Виж още