Котките помагат ли да държим змиите надалеч

котка и змия Снимка: iStock

А ко живеете в къща и близо до природата, когато може да очаквате буболечки или влечуги със сигурност разчитате на мъркащия приятел да ви помага в тяхното разчистване.

Естествени хищници като лисици, миещи мечки и дори котки могат да ви помогнат да държите змиите далеч. Въпреки това, вашата котка, която ловува змии, е изложена на риск да бъде ухапана, ако срещне змия. В тази статия ще поговорим доколко мъркащия ви приятел ще може да ви помогне да държите змиите надалеч.

Страхуват ли се змиите от котките

котка и змияСнимка: iStock

Змиите може да не се „страхуват“ от котки по същия начин, по който много от нас се страхуват от змии, но те вероятно подхождат с извества предпазливост към тях. Тъй като е известно, че котките ловуват змии, влечугите често правят всичко възможно, за да избегнат срещи с тези котки. По-често змията ще се опита да се изплъзне незабелязано, освен ако не е принудена да се защитава.

Dogsandcats.bg

Ако могат, повечето змии, които вашата котка среща, ще изберат опцията да се измъкнат, без да се бият. В края на краищата те са също толкова склонни да бъдат наранени, колкото и вашата котка - ако не и повече - ако решат да се бият с нея.

Въпреки това, ако не могат да избягат, змиите ще съскат и ще се изправят, за да изглеждат по-заплашителни. Ако това не проработи, те ще прибягнат до мними или реални удари, за да отблъснат хищниците.

Как котките държат змиите далеч?

котка и змияСнимка: iStock

Като естествени ловци, котките са привлечени от извиващото се движение на тялото на змията.

С инстинктивното желание на змията да остане под прикритие, те също представляват интересен лов за вашата котка. Въпреки че може да е странно да мислите, че вашата мързелива котка може да бъде достатъчно смела, за да се бори със змии, ловът им не е единственият начин, по който котките държат змиите на разстояние.

Присъствието на котки също обезсърчава змиите поради факта, че те ловуват една и съща плячка: гризачи. С котка в района змиите ще имат конкуренция за храна. Наред със заплахата да бъдат изядени, змиите вероятно ще изберат по-безопасни и по-малко предизвикателни места за лов.

4  опасности от среща на котките със змии

Вашата котка може да успее да държи змиите далеч от дома ви, но те също могат да си навлекат проблеми, когато се изправят срещу плъзгащите се същества.

 • Големи змии

Не всички змии, които вашата котка среща, ще бъдат безобидна и вкусна плячка. Без значение колко добър уличен боец е вашата котка, има определени противници, срещу които тя не може да победи, а големите змии също няма да бъдат лесни за лов.

 • Липса на умения

Всички котки са естествени ловци, но не всички котки са развили уменията си достатъчно, за да се справят с други хищници, като змии. Ако котката ви е свикнала да стои на закрито през цялото време, е по-малко вероятно да притежава уменията, необходими за улични битки.

котка и змияСнимка: iStock

 • Ухапвания от змии

Дори змията да не е отровна, нейното ухапване пак може да причини проблеми на мъркащия приятел. Когато е застрашена, змията естествено ще реагира отбранително.

В зависимост от това колко голяма е тя, нараняването, което вашата котка претърпява, може да варира от леко до тежко. Рискът от ухапване от змия обаче не свършва само при първоначалното нараняване; има и опасност от инфекция, докато ухапването зараства.

 • Отрова

Ако имате змии във вашия район, трябва да проверите дали са отровни за вашия мъркащ приятел. Дори ако змията не се смята за смъртоносна, отровата ѝ все още може да разболее котката ви или да бъде фатална, ако гальовният приятел бъде ухапан.

Отровата е най-голямата причина да заведете котката си на ветеринар, ако смятате, че е била ухапана от змия. Дори и да не сте сигурни, че са се сблъскали с отровен вид, колкото по-рано я лекувате, толкова по-голям е шансът вашата котка да оцелее след срещата.

котка и змияСнимка: iStock

Признаците за ухапване от отровна змия включват:

 • Затруднено дишане
 • Разширени зеници
 • Обезцветена тъкан
 • Мускулни потрепвания
 • Парализа
 • Подуване
 • Повръщане
 • Слабост

Как да държим змиите далеч, без да намесваме котката

Ако предпочитате да пазите котката си в безопасност у дома, има няколко други начина, по които можете да попречите на змиите да останат около дома ви.

 • Подстрижете тревата

Въпреки жестоката си репутация, змиите са сравнително срамежливи същества. Освен ако не се припичат на топла скала, змиите предпочитат тъмни, добре покрити места, поради което гнездят в пукнатини или дупки. Колкото по-дълга е тревата във вашия двор, толкова по-голямо покритие предлага на змиите, през които да се промъкнат.

котка и змияСнимка: iStock

 • Дръжте гризачите далеч

Гризачите не само се считат за вредители в дома, но също така могат да привличат змии. Колкото повече мишки се крият около къщата ви или мазетата толкова по-вероятно е няколко змии да се възползват от безплатната ловна зона.

Като направите дома си по-малко дружелюбен към гризачи, вие също ще намалите до минимум броя на змиите, привлечени от района. Използвайте капани за мишки или плъхове и съхранявайте храната за животни в защитени от гризачи контейнери. Можете също да използвате електронни възпиращи средства или силно миришещи растения.

Котките могат да ви помогнат да държите змиите далеч от дома си. И все пак змиите едва ли ще искат да останат наблизо поради заплахата за оцеляването им и конкуренцията за храна. Въпреки това, котките могат да бъдат наранени, когато срещнат змии и бъдат ухапани, особено ако змията е отровна.

Можете да помогнете да държите змиите далеч от дома си - и вашата котка в безопасност - като направите двора си непривлекателен за змии и гризачи.

Виж още