Котките помагат ли за психичното здраве на собствениците си

котка и собственик Снимка: iStock

Н яма нищо толкова успокояващо, когато се чувствате потиснати, както една добра сесия за гушкане с вашето коте. Мяукането, побутването на главата и мъркането ни дават да разберем, че нашите котки са до нас, когато имаме най-голяма нужда от тях. Въпреки че вероятно можете да потвърдите положителния ефект, който вашата котка има върху психичното ви здраве, може би се чудите дали има проучвания, които да доказват, че нашите домашни любимци са полезни за нашия мозък. Всъщност вече може да се намери доста информация по темата с факти, които показват, че притежаването на котка може да подобри психичното здраве на стопаните.

Депресия

Депресията е често срещано разстройство на психичното здраве, засягащо известен процент от възрастните по света. Белязано е от непреодолима тъга, скръб, безнадеждност и отчаяние, които продължават дълго време. Нелекуваната депресия може да засегне всеки аспект от живота на човека.

котка и собственикСнимка: iStock

Докато притежаването на котка може да не излекува депресията, науката предполага, че може да помогне със симптомите. Проучване от 2017 г. установява, че хората с котки имат значително по-слаби симптоми на депресия.

Dogsandcats.bg

През 2013 г. изследователите откриват връзка между депресията и високото кръвно налягане. Пациентите с неконтролирана хипертония често показват симптоми на депресия. Присъствието на котки може да намали кръвното налягане, което потенциално намалява и риска от сърдечно-съдови заболявания.

И имаме добри новини за хората, които обичат котки, но са алергични към тях. Едно проучване от 2015 г. предполага, че гледането на онлайн медии за котки (знаете, онези безбройни видеоклипове в интернет) може да даде тласък на енергия и настроение. Така че можете да си представите колко много този ефект се усилва от взаимодействието с котки в реалния живот.

Безпокойство

Котките могат да направят нещо повече от облекчаване на симптомите на депресия. Проучванията показват, че те също могат да намалят чувството на тревожност. През 2008 г. изследователите установяват, че 44% от родителите на котки съобщават, че получават чувство за безопасност от своите котки.

котка и собственикСнимка: iStock

Самият звук от мъркането на вашата котка също може да помогне за облекчаване на тревожността. Всички знаем, че звуците и музиката могат да създадат настроение. Бързата музика може да ви накара да се почувствате по-будни и да ви помогне да се концентрирате по-добре. По-бавните темпове могат да успокоят ума ви и да отпуснат мускулите ви.

Въпреки че мъркането на вашата котка може да не е „музика“ само по себе си, то все пак може да улесни това успокояващо усещане. Котешкото мъркане вибрира в диапазона 20–140 Hz. Различни проучвания показват, че звуковите честоти в неговия диапазон насърчават заздравяването и подобряват плътността на костите. Нивата на вибрация могат също да намалят симптомите на затруднено дишане и да намалят нивата на тревожност и стрес.

Стрес

Ако имате топло коте, което се сгушва в скута ви, меси с лапи върху вас и мърка, звучи като идеалното лекарство за стреса, вие сте прави.. Котките или домашните любимци като цяло могат да осигурят успокояващ ефект на своите хора, тъй като взаимодействието с тях може да намали нивата на хормона на стреса в тялото ви. Колкото по-малко кортизол има в тялото, толкова по-лесно може да надделее усещането за спокойствие и щастие.

Галенето на котка само за десет минути може да намали количеството кортизол (хормона на стреса).

Цялостно благосъстояние

котка и собственикСнимка: iStock

Хората без психични заболявания могат да подобрят качеството на живот, като просто имат котка. Едно проучване от 2017 г. показва, че когато децата имат високи нива на привързаност към своите котки по време на юношеството, те може да имат подобрено качество на живот и по-добра комуникация със своите връстници и родители.

Друго проучване, макар и старо от 1991 г. установява, че притежаването на котка помага за облекчаване на новите собственици на котки от здравословни оплаквания като болки в гърба и главоболие. Изследователите обаче предполагат, че положителните ефекти върху здравето от носенето вкъщи на нова котка за първи път изглежда отслабват след известно време.

Може да няма нищо толкова възнаграждаващо в живота като притежаването на котка. Те подобряват качеството ви на живот, а науката доказва, че могат също да подобрят вашето психическо и физическо здраве. Но, разбира се, не можете да осиновите коте само защото искате то да ви помогне да излекувате вашата депресия или тревожност. Сърцето ви трябва да е на правилното място. Освен прекрасни пухкави същества, мяукащите животни са и отговорност и не бива да гледаме на тях като на аксесоар. Те имат нужда от нас и ние носим отговорност за здравето и щастието им.

Виж още