Любопитни факти за котешката мента

въздействие на котешша мента Снимка: iStock

К оча билка, котешка мента, котешка трева, както и да я наричате, тя със сигурност е билка, която не е за пренебрегване, тъй като има необичаен ефект върху котешките ни приятели. Като котешки родители най-вероятно сте запознати с това чудно растение, което действа на мяукащия ви спътник като магия.

Голяма част от котешките представители изпадат в еуфория, ако подушат или хапнат малко от нея. Други пък могат да започнат да мъркат толкова настойчиво, че да ви накарат да се запитате дали е възможно да се държат като разгонени, дори и след кастрирането им.

Какво още можем да научим за „мистериозната“ билка?

Dogsandcats.bg

Не всички котки полудяват от кочата билка

Докато много мяукащи приятели не могат да се наситят на това растение, други могат да го игнорират напълно. Няма изследвания, които да обяснят защо за някои котки действа като наркотик, а за други е безразлична. Съществува хипотеза, която твърди, че това зависи от генетиката на гальовните животни и, ако родителите на вашето животинче не са предразположени към нея - това е причината вашата котка да игнорира кочата билка.

Растението действа по различен начин на котките

Различните котки, реагират по различен начин към кочата билка. Най-често срещаните поведения включват отъркване в предмети, облизване, силно мяукане. Поведението може много да прилича на котка, която е разгонена.

въздействие на котешка ментаСнимка: iStock

При други приятели може да подейства успокояващо и да ги усмири, трети се активизират толкова много, че са способни да вдигнат жилището ви във въздуха. Няма как да знаете какво да очаквате от гальовния си спътник, докато не го срещнете с растението.

Непеталактонът е „виновникът“

Това е органичното съединение, което всъщност въздейства на мяукащите приятели. То може да предизвика реакция както от поглъщане, така и само от помирисване. Любопитно е, че това съединение може да действа дори и на големите представители на семейство котки като рис, леопард, дори лъв. Разбира се, те не полудяват така както домашните мяукащи приятели, но все пак не остават безразлични.

Малките котета не се поддават на действието ѝ

Ако имате мъниче вкъщи, трябва да знаете, че при тях растението не действа. Въпреки че е напълно безопасно, когато мяукащият ви приятел е още малък не би могъл да се „възползва” от ефекта на билката. Наблюдава се, че котешката мента действа от шест месеца нататък.

Може да отглеждате котешка мента сами

Ако желаете да имате свежа билка на разположение, можете да я отглеждате сами. Все пак, имайте предвид, че трябва да расте някъде далеч от мяукащия ви приятел или на място, до което той няма достъп. В противен случай, ще има досег до растението постоянно, което не би било добре за него и здравето му. Макар и да не вреди на животните, никога не е добре да се прекалява с котешката мента.

Кочата билка е добро и безопасно растение за гальовния ви приятел. Можете да я използвате както за средство за успокоение, така и за метод за обучение или игра. Котешката мента би могла да ви помогне, в случай че сте купили ново легълце или котешко дърво, но гальовният приятел не проявява интерес към него. Малко количество от растението, поставено върху новия котешки аксесоар би могло да предизвика любопитство в мяукащия ви спътник, ако е от котките, които се поддават на влиянието.

Вижте още:

Защо котките ядат трева

Виж още