Могат ли две котки да споделят една и съща тоалетна

Две котки тоалетна Снимка: iStock

П очистването и поддържането на котешка тоалетна е може би най-важната част от притежаването на котка, но и най-необичаната от стопаните. Ако притежавате две котки, със сигурност през главата ви минава мисълта дали ще се чувстват комфортно, ако използват една тоалетна. 

Въпреки че със сигурност е възможно да се използва една тоалетна за две гальовни животни, златното правило по този въпрос гласи, че трябва да имате по една тоалетна за котка с една допълнителна. Тоест, ако имате две котки - всяка една от тях трябвада си има отделна тоалетна, като можете да поставите и трета, за да предовратите евентуални войни за територия. 

Защо всяка котка трябва да има собствена тоалетна

Можем да разделим причините за това на две - хигиена и поведение. 

  • Хигиена 

Две котки, използващи една и съща тоалетна, ще я напълнят много бързо, което бързо я прави мръсна. Ако сте на работа и през целия ден котките са сами - то вие няма да имате възможност да почиствате тоалетната редовно, а това може да доведе до дискомфорт за тях, тъй като котките обичат чистотата и едва ли ще отидат в мръсна тоалетна.

Dogsandcats.bg

Две котки тоалетнаСнимка: iStock

  • Поведение

Котките са известни с това, че са териториални животни и предпочитат да имат собствено лично пространство, за да вършат работите си. Принуждаването на котките да използват една и съща тоалетна може да причини стрес и безпокойство за домашните любимци, което да доведе до териториални проблеми и дори битки. Доминиращата котка от двойката може да блокира другата да използва тоалетната, принуждавайки я да уринира или да се изхожда на други части на дома ви. Да не говорим, че ако стресираната котка не може да отиде до тоалетна, за да свърши нуждите си, това може много бързо да прерасне в инфекция на пикочните пътища или друго заболяване. 

Ако все пак котките се разбират? 

Някои гальовни животни се разбират чудесно и прекарват буквално всяка секунда заедно. Те споделят всичко - играчки, котешко легло, любимо одеялце и дори се чувстват комфортно да използват една и съща тоалетна. Макар че между тях няма териториални войни и у вас цари мир, препоръките са все пак да осигурите пространство за всеки един мъркащ приятел. Всичко може да се случи - винаги могат да се ”скарат” и идилията във вашия дом да свърши. 

Още повече, че проблемът с бързото напълване на тоалетната е доста сериозен проблем, ако няма кой да я почиства посредата на деня. 

Виж още