Могат ли котките да ядат домати

котка и домати Снимка: iStock

К отките могат да бъдат придирчиви към храната, но могат ли да се насладят на любимия и сочен вкус на доматите? Отговорът е да – котките могат безопасно да консумират малко домати в умерени количества. Важно е обаче да разберете потенциалните рискове и ползи от това да дадете на котката си лакомство с домати, преди да го направите.

В тази статия ще проучим дали и кога е безопасно котките да ядат домати и ще предоставим информация за това колко може да се даде и как да ги приготвите за вашия котешки приятел.

Рискове, свързани с даването на домати на котките

котка и доматиСнимка: iStock

Рисковете, свързани с даването на домати на котки, могат да бъдат сериозни, тъй като може да има потенциални рискове за здравето. Зависи какъв вид домати давате и как се приготвят.

Dogsandcats.bg

Доматите могат да съдържат соланин, потенциално токсично съединение, което може да причини стомашно разстройство и диария, ако се погълне в големи количества. Повечето домати, включително чери доматите, имат ниски нива на соланин. Все пак рискът може да се увеличи, когато се консумират зелени или неузрели домати.

В допълнение към отравянето със соланин, други рискове, свързани с котките, които ядат домати, включват опасност от задавяне, ако доматът не е нарязан на малки парченца.

Освен това, някои видове домати също могат да бъдат с висока киселинност и да дразнят устата и гърлото на котката, което води до стомашно-чревни проблеми като повръщане и диария. Когато храните котката си с каквато и да е форма на домати – независимо дали са консервирани, варени или сурови – важно е да се уверите, че избраният от вас сорт е узрял и няма никакви признаци на гниене. Освен това е важно да давате на котката си малки количества наведнъж и да се уверите, че парчетата са с размер на хапка, за да не представляват опасност от задавяне.

Ползи от храненето на котки с домати в умерени количества

Ползите от храненето на котки с домати в умерени количества могат да осигурят някои фини, но важни ползи за здравето. Доматите могат да бъдат чудесен източник на минерали и витамини, като витамин С, калий, магнезий и желязо. Те могат също да осигурят диетични фибри, които могат да помогнат на котките да задоволят ежедневните си нужди от основни хранителни вещества. Освен това, антиоксидантите в доматите могат да помогнат в борбата със свободните радикали, причиняващи болести, и да насърчат здравата кожа и козина.

котка и доматиСнимка: iStock

Храненето на вашата котка с малки количества домати може да помогне за укрепване на имунната им система и да им даде тласък на енергия благодарение на естествените захари в тях. Освен това, високото съдържание на вода може да помогне за поддържане на котките хидратирани през горещите летни месеци и да подпомогне храносмилането, когато се консумира в умерени количества.

Доматите могат да се използват и за лечение на различни котешки заболявания или състояния, като инфекции на пикочните пътища или диария в някои случаи. Въпреки това, най-добре би било да говорите с вашия ветеринарен лекар, преди да опитате каквото и да е лечение.

Като цяло доматите не са най-доброто лакомство за вашия гальовен приятел. Ако той е опитал малко от чинията ви - едва ли има повод за притеснение. От друга страна, ако котката ви ги харесва и се опитва да си хапне - ограничете количествата и се консултирайте с ветеринар за всеки случай.

Виж още