Могат ли котките да ядат фъстъчено масло?

фъстъчено масло Снимка: iStock

В ъпреки че много котки могат да проявят интерес към вкуса на това солено и сладко масло, стопаните на котки трябва да избягват да дават на своите котешки приятели фъстъчено масло. Причината е, че то не осигурява хранителна стойност и, което е по-важно, някои съставки, като мазнини и добавени изкуствени подсладители, могат да бъдат вредни или дори токсични за котките.

Проблемни за котките съставки на фъстъченото масло

Ако решите да почерпите гальовния си спътник с фъстъчено масло, внимателно четете етикетите и се запознайте с проблемните съставки.

фъстъчено маслоСнимка: iStock

  • Ксилитол: когато естествените фъстъци се преработват във фъстъчено масло, се добавят съставки, които могат да бъдат опасни за здравето на вашата котка. Една такава съставка е ксилитолът, изкуствен подсладител, който е токсичен за животните, така че не бива да храните котката си с продукти, които съдържат ксилитол. Признаците на отравяне с ксилитол включват повръщане, лигавене, летаргия, проблеми с баланса и дори гърчове.
  • Масло и мазнини: фъстъците са бобови растения, които са ядливи семена, отглеждани в шушулки, като граха, лещата и други бобови растения. От хранителна гледна точка обаче фъстъците се считат за ядка и съдържат големи количества масло и мазнини. Въпреки че могат да бъдат полезни за хората (в умерени количества), тези прекомерното количество мазнини не са подходящи за домашни любимци и могат да доведат до стомашно-чревни проблеми.
  • Натрий: естествените фъстъци не съдържат натрий, но печените, намиращи се обикновено във фъстъчено масло, са с високо съдържание на натрий (и масло). Избягвайте да храните котката си със солени храни, защото при поглъщане на големи количества котката ви може да изпита повръщане, диария, прекомерна жажда и дори депресия, гърчове и други сериозни здравословни проблеми. Подобно на котките, които ядат сирене, натрият в човешките храни също може да допринесе за сърдечни проблеми.

Здравословни котешки лакомства

фъстъчено маслоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Вместо да давате фъстъчено масло на мъркащия си приятел, може да опитате някое друго здравословно лакомство. На пазара има най-различни видове, а да не говорим, че има и доста човешки храни, които могат да послужат като награда или лека почерпка за мъркащия приятел. Ако все пак котката ви проявява необичаен интерес конкретно към фъстъченото масло - наистина е по-добре да не се изкушавате да ѝ дадете, а вместо това да потърсите здравословна алтернатива.

Придържането към храна, формулирана специално за вашата котка, може да гарантира, че тя отговаря на правилния си калориен прием и ще остане щастлива и здрава за възможно най-дълго време.

Виж още