Могат ли котките да ядат мед

мед Снимка: iStock

М едът е много обичана храна и прекрасен заместител на захарта. Съдържа купища полезни вещества, така че вероятно се чудите дали същото важи и за гальовните животни. Може би ще се изненадате, но технически котките могат да ядат мед, тъй като той не е в списъка на токсичните храни за котки, но, както ще откриете, има много неща, които трябва да имате предвид, преди да позволите на котката си да опита мед.

Могат ли котките да усвояват меда?

Вярвате или не, медът може да бъде труден за храносмилане от хората, но е още по-труден за котките. Котешката храносмилателна система е далеч по-различна в сравнение с нашата. Тяхната храносмилателна система не е оптимизирана за усвояване на глюкоза и плодове, два вида захари. И тъй като медът е богат на тези два вида захари, котките най-вероятно ще имат проблеми с храносмилането на меда.

медСнимка: iStock

Може ли котката ми да яде мед?

Въпреки че медът не е токсичен за котките, храненето на вашата котка с него може да предизвика някои неприятни ефекти. Котките могат да ядат мед безопасно само в много малки количества.

Dogsandcats.bg

Дори тогава някои котки може вече да започнат да изпитват проблеми в храносмилателната си система само от едно облизване на мед. Не трябва да забравяме, че гальовните животни, които страдат от диабет или затлъстяване, са по-податливи на негативните ефекти от яденето на мед.

Възможно ли е медът да има някакви ползи за котките?

Медът има някои противовъзпалителни и антибактериални свойства и съдържа антиоксиданти. Но има по-добри алтернативи, които не носят риск за здравето на вашата котка. Всъщност той може да навреди повече на котките, когато вземете предвид негативните странични ефекти и рисковете, свързани с него.

медСнимка: iStock

Всякакви промени в диетата на гальовния домашен любимец могат значително да я повлияят, като се има предвид тяхната чувствителна храносмилателна система. Ето защо не е препоръчително да рискувате здравето на вашата котка, като използвате меда за неговата много минимална полза.

Освен това, ползите от използването на мед могат да бъдат постигнати чрез други лечения и храни, които са по-добри, защото нямат никакви неприятни странични ефекти като меда.

Виж още