Могат ли котките да ядат само мокра храна

котешка храна Снимка: iStock

К отките са любопитни същества, известни със своите уникални личности, понякога пакостливо поведение и диетични нужди. Поради това има много дебати за това какви видове храни са най-подходящи за тях. Един от най-належащите въпроси е могат ли котките да ядат само мокра храна?

Въпреки че няма универсален отговор, проучването на въпроса от какво се нуждаят котките, за да бъдат здрави, може да ви помогне да решите дали мократа храна е най-добрият вариант за вашата котка.

И така, могат ли котките да ядат само мокра храна?

Мократа храна има няколко предимства, като добавяне на вода към диетата на котката и осигуряване на по-разнообразна храна, тъй като някои мъркащи животни могат да се отегчат от храната си. Въпреки това, мократа храна сама по себе си може да осигури храненето, от което котките се нуждаят, стига да е пълноценна и балансирана. От друга страна, може да е идеалният избор за котки със специални медицински нужди или придирчиви, които не искат и да помиришат гранули!

котешка хранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Много диетолози ще ви кажат, че диета с мокра и суха храна може да бъде особено полезна за котките. Въпреки това, няма нищо лошо в това да храните котката си с диета само с мокра храна и в крайна сметка котката сама ще определи кой тип храна ѝ харесва най-много. И ако смятате, че на котката ви липсват определени витамини или хранителни вещества, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.

Разбиране на храненето на котките

Мяукащите животни, както и техните братовчеди от дивата природа (лъвове, тигри, гепарди и др.) са месоядни животни, което означава, че диетата им трябва да се състои предимно от животински протеини. За разлика от хората, котките не могат да синтезират определени незаменими аминокиселини и затова трябва да ги получават от храната си. Освен това котките се нуждаят от незаменими мастни киселини, витамини и минерали, за да останат здрави. Затова е важно да изберете котешка храна, която е пълноценна и балансирана, което означава, че съдържа всички основни хранителни вещества, от които котката ви се нуждае.

Що се отнася до макронутриентите, котките се нуждаят от диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Освен това котките трябва да останат хидратирани, така че е важно да се уверите, че избраната от вас котешка храна съдържа вода. Ето защо диетата с изцяло мокра храна изобщо не е лошо нещо за котките. За разлика от нас, те не се нуждаят от твърде голям брой въглехидрати през целия ден и много котки ще се чувстват напълно добре, като ядат мокра храна през 100% от времето.

котешка хранаСнимка: iStock

Често срещани съставки в котешка храна

Списъкът със съставките трябва да е първото нещо, което гледате, тъй като той ще ви предостави информация какво има в храната и какво яде вашата котка. Първата съставка трябва да бъде висококачествен източник на животински протеин, като пилешко, говеждо, пуешко или риба.

Когато става въпрос за мазнини, потърсете здравословни източници като рибено масло или ленено масло.Трябва също така да търсите източници на основни витамини и минерали, като витамини A, D и E, както и калций и фосфор. И накрая, потърсете пробиотици, които могат да помогнат за подпомагане на храносмилането и да поддържат здрава имунна система.

Чести алергени от котешка храна

Когато става въпрос за котешка храна, има определени съставки, които могат да бъдат обичайни алергени за котките (точно както ние, хората, може да имаме алергии към риба, миди, млечни продукти или ядки). Най-честите алергени към котешка храна са съставки като говеждо, риба, пиле и млечни продукти.

котешка хранаСнимка: iStock

Освен това някои котки може да са чувствителни към определени добавки, като изкуствени оцветители, аромати или консерванти. Ако вашата котка проявява признаци на алергична реакция, като повръщане, диария, сърбеж по кожата, кожни обриви, повтарящи се ушни инфекции или двусмислено отношение към определено хранене, може да искате да приложите подход на постепенно премахване, за да видите какво може да предизвика реакцията.

Какво точно е „суха“ котешка храна

Сухата котешка храна, известна още като гранули, е вид храна за домашни любимци, която се прави от комбинация от съставки, включително въглехидрати, протеини, мазнини, витамини и минерали. Съставките се смесват заедно и след това се обработват топлинно, за да се получат малки хрупкави парчета. Този процес прави храната с възможност за дълъг срок на годност, така че може да се съхранява без охлаждане. Сухата котешка храна обикновено е най-икономичният вариант и също така е удобна, тъй като може да се съхранява и сервира без никаква подготовка. Също така не се разваля, ако стои дълго време в купата на котката ви.

котешка хранаСнимка: iStock

Най-важният фактор при избора на суха храна за котки е пълноценният и балансиран продукт. Това означава, че храната трябва да осигурява всички хранителни вещества, от които котките се нуждаят, в правилните пропорции – без да разчитате на добавки.

  • Предимства на сухата котешка храна

Сухата котешка храна има редица предимства за собствениците на котки. Първо, тя е удобна и лесна за съхранение, тъй като не изисква охлаждане и може да се съхранява на хладно и сухо място. Освен това тя е икономична, тъй като обикновено е най-евтиният вид котешка храна. И накрая, сухата котешка храна често е по-вкусна за котките, тъй като много котки предпочитат хрупкава, ароматна храна.

  • Недостатъци на сухата котешка храна

Въпреки че сухата котешка храна има някои предимства, има някои потенциални недостатъци, които трябва да имате предвид. Първо, сухата котешка храна обикновено е с високо съдържание на въглехидрати, което може да доведе до наддаване на тегло при котките, ако не се движат достатъчно. Освен това сухата котешка храна не осигурява достатъчно вода, която е от съществено значение за здравето на котките.

И не на последно място, някои котки може да не намерят сухата котешка храна за толкова вкусна, колкото мократа храна, което може да доведе до по-малко желание да се хранят.

котешка хранаСнимка: iStock

Ако сте стопанин на котка, знаете колко е важно да сте сигурни, че вашият котешки приятел получава правилното хранене. Стига да е пълноценна и балансирана, мократа храна може да бъде добър вариант за изключително хранене на вашата котка. Въпреки това много собственици на котки предпочитат суха котешка храна, тъй като тя често е по-икономичен и удобен вариант за хранене. Изборът наистина зависи от вас и от това какво харесва мъркащия ви приятел!

Виж още